Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση σε ερωτήματα ‘’σατανιστών’’. (β)

Είναι συνέχεια απο το προηγούμενο. Με μπλέ οι θέσεις του νεοπαγανιστή, με μαύρο οι απαντήσεις.......



Παρατηρηση υπ αριθμον 4
Στο ναο του Σολωμοντα τελουνταν θυσιες κριαριων σε βωμο.Παντα μου ελεγαν στα θρησκευτικα πως η διαφορα αναμεσα στον Γιαχβε και την αρχαια ελληνικη θρησκεια ητο οτι ο καλος θεουλης ποτε δεν ζητησε αιμα ως φορο τιμης αντιθετα με τον αιμοσταγη Δια ο οποιος ηταν ψυχικα αρρωστος και απαιτουσε σφαγη ζωου σε βωμο.Πραγματικα λιγη γνωση ιστοριας χρειαζεται για να θεασει κανεις την υποκρισια της εβραιοχριστιανικης πιστης.

Αυτό είναι ψέμα. Τα θρησκευτικά αναφέρουν ότι στην Παλαιά Διαθήκη θυσίαζαν ζώα , όπως και σε όλες τις θρησκείες. Μάλιστα αυτά αναφέρονται και στην Καινή Διαθήκη, ότι δηλαδή αυτές οι θυσίες των ζώων ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ την θυσία του Κυρίου. Όπως δηλαδή στην Παλαιά Διαθήκη πέθαινε το ζώο που δεν έκανε κάτι κακό στην θέση αυτού που αμάρτανε, ΕΤΣΙ και ο Χριστός πέθανε στον σταυρό παίρνοντας τη θέση όλων μας. Για αυτό και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής απεκάλεσε τον Ιησου ως ‘’αμνό του Θεού’’. Ακόμα και ο Ησαΐας σε κάποιες προφητείες του, παρουσιάζει τον Μεσσία ως ‘’αμνό’’. Μάλιστα, ο Παύλος, θέτει τέρμα σε όλα αυτά τα τυπικά της Ιουδαικής θρησκείας αναφέροντας ότι όλα ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
‘’Ελθών δε ο Χριστός αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών διά της μεγαλητέρας και τελειοτέρας σκηνής, ουχί χειροποιήτου, τουτέστιν ουχί ταύτης της κατασκευής,
ουδέ δι' αίματος τράγων και μόσχων, αλλά διά του ιδίου αυτού αίματος, εισήλθεν άπαξ εις τα άγια, αποκτήσας αιωνίαν λύτρωσιν.
Διότι εάν το αίμα των ταύρων και τράγων και η σποδός της δαμάλεως ραντίζουσα τους μεμολυσμένους αγιάζη προς την καθαρότητα της σαρκός,
πόσω μάλλον το αίμα του Χριστού, όστις διά του Πνεύματος του αιωνίου προσέφερεν εαυτόν άμωμον εις τον Θεόν, θέλει καθαρίσει την συνείδησίν σας από νεκρών έργων εις το να λατρεύητε τον ζώντα Θεόν;’’ ( Εβραίους 9,11-14)
Ποια είναι η θεολογία των νεοπαγανιστών; Μάλλον υποκριτής είναι ο αρθογράφος, αφού είναι γνωστό σε όλους (από τα θρησκευτικά στο σχολείο) περί των θυσιών στην Παλαιά Διαθήκη.


Παρατηρηση υπ' αριθμον 5
Η γεννηση του ναζωραιου τοποθετειτε σε διαφορετικη ημερομηνια απο τη γνωστη της 25ης Δεκεμβριου.Πισω απο την ημερομηνια αυτη βρισκεται η αρχαια ελληνικη γιορτη που γινοταν προς τιμην του θεου ηλιου.Δεν γνωριζω πως οι χριστιανοι ονομαζουν το φαινομενο διεγραφης μιας ιερης ημερας για τους ελληνες δωδεκαθειστες και την εγκατασταση της γεννησεως του ναζωραιου στην ιδια ημερομηνια παντως εγω το λεω ασεβεια,αλαζονεια και σφετερισμο μιας ξενης θρησκειας(κλεψια).
"Χριστούγεννα", ΘΗΕ, τόμ. 12 (1968), στ. 351. Πρβλ. και Δημητρίου Θ. Κόκκορη, Ορθοδοξία & Κακοδοξία, τ. Γ', Αθήνα 1993, σελ. 159-160: "Είναι γνωστό από το Οδοιπορικό της Αιθερίας, ότι ο επίσκοπος Ιεροσολύμων ετέλη την μεν εορτή της γεννήσεως στα Ιεροσόλυμα, την δε της βαπτίσεως στον Ιορδάνη. Επειδή ήτο αδύνατο την αυτή ημέρα, λόγω αποστάσεων να ευρίσκεται και στα δύο, παρεκάλεσε δι' επιστολής τον πάπα Ρώμης Ιούλιο, να ερευνήση τα αρπαγέντα υπό του Τίτου αρχεία των Ιεροσολύμων μήπως ανεύρη τι. Κατά την έρευνα ανευρέθη χρονογράφημα του Εβραίου ιστορικού Ιωσήπου στο οποίο ανεφέρετο ότι ο Χριστός εγεννήθη την 9η του Εβραϊκού μηνός Σαπέτ, η οποία αντιστοιχεί με την 25η Δεκεμβρίου. Έτσι από το 335 μ.Χ. ήρχισε νά εορτάζεται η ημέρα αυτή ως γενέθλιος του Χρίστου".
Οι ημερομηνίες δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά η ουσία των πραγμάτων.
Οσον αφορά περί κλεψιάς, η βασική ηλιοκεντρική θρησκεία ηταν ο Μιθραϊσμός. Θέλετε να δείτε ποιος έκλεψε ποιον; Λοιπόν, για να μην σας πιάνουν ‘’κορόϊδο’’ οι διάφοροι που το παίζουν δήθεν ‘’γνώστες των πάντων’’ (αλλά τελικά δεν ξέρουν ούτε τι πιστεύουν), ΔΕΝ ‘’έκλεψε’’ ο χριστιανισμός τον μιθραϊσμό, αλλά το αντίθετο!! Και δείτε τι εννοώ……
Υπάρχουν ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ του Μιθραϊσμού. Για παράδειγμα, υπάρχει η παράδοση των Περσών που είναι κατά πολύ αρχαιότερη του χριστιανισμού (και που δεν έχει καμία σχέση με τον χριστιανισμό), και υπάρχει και η Ρωμαική που έχει αρκετες ομοιότητες με τον χριστιανισμό αλλά είναι μεταγενέστερη αυτού!! Ετσι όταν σας λένε ότι ο χριστιανισμός ‘’έκλεψε’’ τον Μιθραϊσμό, ΟΧΙ μόνο αυτό ΔΕΝ συνέβει , αλλά το αντίθετο. Βέβαια πότε δεν θα σας αποκαλύψουν το μυστικό …..ότι αναφέρονται στον Μιθραϊσμό της Ρωμαικής παράδοσης που είναι ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ του χριστιανισμού. Αλλά θα σας πούν για τον Μιθραϊσμό γενικά, που όμως στις αρχαίες παραδόσεις ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τον χριστιανισμό. Ο ‘’Μυστικός Δείπνος του Μίθρα, πχ, ανήκει στην ρωμαική παράδοση που το έκλεψε από τον χριστιανισμό.
Απίθανα τα ψέματα των νεοπαγανιστών!!
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι λένε οι ειδικοί………………

‘’…η πιο σημαντική εικόνα στην ρωμαϊκή λατρεία ήταν το ‘’ταυροβόλιον’’. Αυτή η σκηνη δειχνει τον Μίθρα να σκοτώνει έναν ταύρο,συνοδευόμενος από έναν σκυλο,ένα φιδι,ένα κορακι, και έναν σκορπιό…….Αυτή η εικόνα ήταν τοποθετημένη στο πιο σημαντικό μέρος κάθε μιθραίου και γι αυτό πρέπει να ήταν η έκφραση κάθε κεντρικού μύθου της Ρωμαϊκής λατρείας. Παρόλα αυτά, εάν ο θεός Μίθρας της ρωμαϊκής θρησκείας ήταν ουσιαστικά ο Ιρανός θεός Μίθρα,θα περιμέναμε να βρούμε στην Ιρανή μυθολογία μια ιστορία στην οποία ο Μίθρα σκοτώνει έναν ταύρο, Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιος μύθος, σε κανένα γνωστό κείμενο ο Μίθρας δεν έχει τίποτα να κάνει με σκότωμα ταύρου’’.

THE ORIGINS OF THE MITHRAIC MYSTERIES
Oxford University Press, 1991 David Ulansey
‘’Καθε πιθανο μυστηριακο γευμα στον Μιθραϊσμο δεν εχει καμια σχεση με το δειπνο του Κυριου επειδη εισηχθη πολύ αργοτερα,τον δευτερο αιωνα. Επιπλεον, ο χριστιανικος δειπνος βασιστηκε στην Εξοδο, που αρχισε την εποχη του Μωυση΄΄.
(Strobel, Lee, The Case for the Real Jesus (Grand Rapids, MI: Zondervan, 2007), 170-173.
‘’Δεν υπαρχει στοιχειο οτι ο Μιθραϊσμος επηρεασε τον πρωιμο χριστιανισμο’’
Edwin Yamauchi (Strobel, 176).
Γενικότερα, οι οποιεσδήποτε ομοιότητες Μιθραϊσμού- Χριστιανισμού δεν πηγάζουν από την παλαιότερη Περσική παράδοση, αλλά από την μεταγενέστερη του χριστιανισμού ρωμαϊκή παράδοση του Μιθραϊσμού.
Ουσιαστικά, πήραν την Περσική παράδοση και προσέδωσαν σε αυτήν χριστιανικά στοίχεια, για να κτυπήσουν τον χριστιανισμό…….


Παρατηρηση υπ' αριθμον 6
Τα θαυματα του ναζωραιου αποδεχτειτε το ολοι οι χριστιανοεβραιοι πως δεν ητο αληθινα.Οποιοσδηποτε και αν δει το θεμα ορθολογιστικα θα φτασει στο συμπερασμα πως δεν υπαρχει περιπτωσις να αναστηθουν νεκροι,να περπατησουν ανθρωποι πανω στο νερο(εκτος και αν η επιφανεια του νερου ειναι παγωμενη) κ.α.Επιστημονικα επισης δεν υφισταται τιποτα απο τα παραπανω θαυματα και δεν χρειαζεται κατα την αποψη μου να ειναι κανεις σατανιστης για να σας υποδειξει κανεις την αληθεια αμυαλα οντα.


Για εμάς τους χριστιανούς, το θαύμα είναι εξηγήσιμο. Ο Θεός που έφτιαξε τους φυσικούς νόμους, τους παρακάμπτει όποτε θέλει Εκείνος. Και αυτή η παρέμβαση είναι το θαύμα. Εδώ βέβαια, οι νεοπαγανιστές πιάνονται συνεχώς αδιάβαστοι, στα θαύματα θα κολλούσαν;
Παρατηρηση υπ' αριθμον 7
Ολοι γνωριζουμε απο τα γραπτα του Πλατωνα πως ο Σωκρατης καταδικαστηκε σε θανατο απο τρεις συκοφαντες οι οποιοι του απεδωσαν της κατηγοριες πως εισαγει νεους θεους στην πολη(επειδη υποστηριζε πως ενα περιφημο δαιμονιο κατοικουσε μεσα του και τον καθοδηγουσε,το δαιμονιο αυτο αποτελουσε τη λογικη του Σωκρατη και τιποτα περισσοτερο)και για διαφθορα των νεων(επειδη 2 απο τους μαθητες του Κριτιας και Χαρμιδης ειχαν παρει μερος στο δικτατορικο καθεστως των τριακοντα τυραννων που επεβληθει στην Αθηνα απο τη Σπαρτη μετα τη νικη της δευτερης πολεως στον Πελοπονησιακο πολεμο).Καμια απο τις 2 κατηγοριες ομως δεν ισχυει πρεπει να σημειωθει.Η καταληξη μου ειναι πως ο Σωκρατης ενω ηταν στη φυλακη ειχε ευκαιρια να αποδρασει αφου οι φιλοι του ειχαν χρηματισει τους φρουρους του και ο Σωκρατης αρνηθηκε μονομιας λεγοντας πως δεν θα πηγαινε εναντιον των νομων της πολεως.Ο ναζωραιος απο την αλλη γνωριζουμε πως προσπαθησε να αποφυγει τη σταυρωση με τη χαρακτηριστικη φραση ''Απελθετω απ' εμου το ποτηριον τουτο''.Αυτο με οδηγει εις το συμπερασμα πως ο ναζωραιος δεν ητο αρκετα θεος η ο Σωκρατης απεδειξε πως αρχαιος ελληνας φιλοσοφος vs ψωνιου ξυλουργου απο τη ναζαρετ 1-0.
Όντως, ο Σωκράτης (οπως και κάθε άλλος που δεν πίστευε σε 12 κούτσουρα και σε αναρίθμητα άλλα ξόανα) καταδικάστηκε σε θάνατο.
Ο Χριστός ΔΕΝ προσπάθησε να αποφύγει την σταύρωση. Ήδη θα μπορούσε να ‘’ξεφύγει’’ στο όρος της Μεταμορφώσεως, ή να φύγει από το Ισραήλ. Μάλιστα ο ίδιος προείπε για την σταύρωση και την ανάσταση του 3 φορές στους μαθητές.
Για να δούμε την φράση που δίνει ο νεοπαγανιστής μας…….
‘’τοτε λεγει αυτοις ο ιησους περιλυπος εστιν η ψυχη μου εως θανατου μεινατε ωδε και γρηγορειτε μετ εμου
και προσελθων μικρον επεσεν επι προσωπον αυτου προσευχομενος και λεγων πατερ μου ει δυνατον εστιν παρελθατω απ εμου το ποτηριον τουτο πλην ουχ ως εγω θελω αλλ ως συ
και ερχεται προς τους μαθητας και ευρισκει αυτους καθευδοντας και λεγει τω πετρω ουτως ουκ ισχυσατε μιαν ωραν γρηγορησαι μετ εμου
γρηγορειτε και προσευχεσθε ινα μη εισελθητε εις πειρασμον το μεν πνευμα προθυμον η δε σαρξ ασθενης
παλιν εκ δευτερου απελθων προσηυξατο λεγων πατερ μου ει ου δυναται τουτο το ποτηριον παρελθειν απ εμου εαν μη αυτο πιω γενηθητω το θελημα σου’’
(Ματθαίος 26,38-42)
Προσεύχεται ο Χριστός να αποφύγει…….αυτά για τα οποία ήρθε στην γη να επιτελέσει (την θυσία του δηλαδη). Τότε γιατί έφτασε μέχρι εκεί; (Λογική νεοπαγανιστών vs κοινή λογική 0-1)
Το ‘’ποτήριον’’ ΔΕΝ ηταν η σταύρωση, αλλα ο ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ του ΠΑΤΕΡΑ από τον ΥΙΟ και ΛΟΓΟ. Πάνω στον σταυρό, ο Ιησούς κράτησε τις αμαρτίες ΟΛΩΝ των ανθρώπων ΟΛΩΝ των αιώνων και ΟΛΩΝ των εποχών της ανθρωπότητας!! Ο Πατέρας απέστρεψε το βλέμμα του από τον Υιό ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, για αυτό ο Ιησούς είπε ‘’Πατέρα γιατί με εγκατέλειψες;’’. Ο Πατέρας δεν μπορούσε να βλέπει την αμαρτία που κουβάλησε ο Ιησούς για χάρη μας. Ο Θεός είναι άγιος, και δεν μπορεί να επιβλέπει στην αμαρτία. Ο Ιησούς στον Σταυρό, λογίστηκε ως ο μέγιστος αμαρτωλός , όχι όμως για δικές του αμαρτίες (γιατί ΔΕΝ έκανε), αλλά για τις αμαρτίες όλων μας (ακόμα και των σατανιστών και των νεοπαγανιστών και του αρθογράφου που γράφει αυτές τις βλασφημίες!!). Και μάλιστα, ο Ίδιος ο Ιησούς ΔΕΧΤΗΚΕ να υποστεί και αυτήν την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ του Πατέρα ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΜΑΣ.
(Μένει και 8η παρατηρηση που θα απαντηθεί στο επόμενο πόστ).

Τι σημαίνει ο όρος Διάβολος;



Διάβολος


Λοιπόν ας απαντήσουμε στους λεγόμενους σατανιστές λέγοντας αυτά τα πέντε λογάκια!!!:
(με χρωματισμένα γράμματα είναι οι πηγές)


1ον Όρος Διάβολος η Σατανάς είναι ονομασίες που προέρχονται απο την Αγία Γραφή

Διάβολος, που σημαίνει «ο διαβάλλων, συκοφάντης», είναι όνομα που χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να προσδιοριστεί ο αρχηγός των πονηρών πνευμάτων. Αναφέρεται και ως Σατανάς, όρος εβραϊκής προέλευσης που σημαίνει «εναντιούμενος, ανθιστάμενος». Πηγή:wikipedia



7 ΤΟΤΕ ΕΞΗΛΘΕΝ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΑΠ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΤΑΞΕ ΤΟΝ ΙΩΒ ΜΕ ΕΛΚΟΣ ΚΑΚΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΙΧΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΔΩΝ ΑΥΤΟΥ ΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΥΤΟΥ
Πηγή:Παλαιά Διαθηκή, Ιώβ κεφάλαιο 2ο εδάφιο 7ο

2ον Πως γίνεται να απαρνiουνται τον <<εβραιοχριστιανισμό>> όπως λένε αφού Σατανάς τους είναι δημιούργημα της Αγίας Γραφής όπως αναφέρω παραπάνω. Εφόσον λοιπόν θέλουν να αποκαλούνται σατανιστές είναι τότε ένα μέρος της Αγίας Γραφής άρα πιστεύουν αθελά τους στην Αγία Γράφη οπότε ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αρνηθούν την ύπαρξη του λεγόμενου <<εβραιοχριστιανισμού>>.Ευχαριστώ τους αποκαλούμενους σατανιστές που άθελά τους αποδεικνύουν την ύπαρξη του χριστιανισμού και την πληρότητα της Αγίας Γραφής. 


Αποκαλείται έτσι καθώς περιγράφεται ότι έχει στραφεί ενάντια στον Θεό και στο θέλημά Του, προσπαθώντας να εξαπατήσει και να θέσει υπό τον έλεγχό του την ανθρωπότητα.
Από τη συνηθισμένη χρήση του ονόματος του Διαβόλου στην εκκλησία, ως εχθρού του έργου του Χριστού και κάθε ηθικής αρχής, έγινε γνωστός όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά σε όλους τους χριστιανικούς λαούς. Στο Ισλάμ ο Σεϊτάν ή Ίμπλις θεωρείται ένα ασήμαντο και ανόητο πρόσωπο.[1]
Ο Διάβολος είναι στενά δεμένος με τις λαϊκές δεισιδαιμονίες. Σύμφωνα με διάφορες λαϊκές παραδόσεις, θεωρείται ότι έχει μορφή ανθρώπινη στο πρόσωπο, αλλά κορμί και άκρα ζωώδη. Εικονίζεται να έχει ουρά, κέρατα και γένι τράγου, πυκνό τρίχωμα στο σώμα και πόδια γίδας. Η εικόνα του συμπληρώνεται από μάτια μεγάλα, άγρια και πεταγμένα έξω από τις κόγχες, μακριά και μυτερά αυτιά και ψηλό σκελετωμένο σώμα.
Μεταφορικά σημαίνει τον έξυπνο, τον τετραπέρατο, το ζωηρό, αλλά και τον κακόβουλο, το μοχθηρό.
Πηγή:wikipedia




Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση σε ερωτήματα ‘’σατανιστών’’. (α)

Καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο, ‘’έπεσα’’ τυχαία σε μια σελίδα που έχει ανοικτό φόρουμ, και τα μέλη της αυτοαποκαλούνται ‘’σατανιστές’’. Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω κατά πόσο είναι όντως αυτό που λένε. Ας δεχτούμε όμως τον ισχυρισμό τους. Διαβάζοντας κάποια από τα θέματα τους, παρατήρησα αναίτιο μίσος προς τον Χριστό και την Εκκλησία, και αγάπη προς τον ‘’παρεξηγημένο’’Εωσφόρο.

Ακόμα, πολλές διαστρεβλώσεις στην Αγία Γραφή, αλλά και ισχυρισμούς για δήθεν ιστορικά γεγονότα χωρίς παραπομπή σε πηγές (βρε ποιούς μου θυμίζουν άραγε…; ). Δεν θα είχα καμία διάθεση να δαπανήσω χρόνο για τις ανοησίες του κάθε ένα , αλλά είδα μια δημοσίευσή τους στην οποία θέτουν κάποια ερωτήματα προς τους χριστιανούς που υποτιμητικά ονομάζουν……’’ χριστιανοεβραίους’’ (βρε τι μου θυμίζουν αυτά, τι μου θυμίζουν άραγε…; ). Και μάλιστα θεωρούν καλό να τα διαβάσουν οι χριστιανοί ‘’και να βάλουν το μυαλό τους να πάρει μπρος σε ρυθμούς πυρηνικού εργοστάσιου αφήνοντας πίσω την παλαιολιθική εποχή που τους έχει καταδικάσει ο χριστιανισμός/εβραϊσμός να ζουν στην οποία η φωτιά ανάβει με τσακμακόπετρες’’.
Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε, εκθέτοντας την άγνοια που έχουν για την χριστιανική πίστη που πολεμούν φανατισμένα, αλλά και δείχνοντας τους ότι ο χριστιανισμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ή να αποκρύψει.
Ακολουθεί η δημοσίευση (που μπορείτε να βρείτε εδώ) με μπλέ και ο σχολιασμός μου με μαύρο. Στο τέλος αυτής της δημοσίευσης, θα παιχτεί βιντεάκι με ομολογίες πρώην σατανιστών για να δούμε όλοι μας τα ''καλά'' που προσφέρουν στην κοινωνία μας (γιατί κατά τα λεγόμενά τους, ο σατανισμός συκοφαντείται από τον χριστιανισμό). Θα δούμε στο τέλος τι λένε πρώην μέλη τους αλλά και μέλη που παρέμειναν στην πλάνη τους.
Τα παρακάτω αναρτά ο χρήστης με το όνομα vergilius
''Υπαρχουν πραγματα που ποτε δεν προκειται να κατανοησουν οι ασπαστες του εβραιοχριστιανικου δογματος και γι αυτο το λογο θα τους θεωρω παντα ως ποταπες και αβουλες προσωπικοτητες. Τα παρακατω που θα γραψω καλο ειναι να τα διαβασουν ολοι οι χριστιανοεβραιοι που υπαρχουν στο forum και να βαλουν το μυαλο τους να παρει μπρος σε ρυθμους πυρηνικου εργοστασιου αφηνοντας πισω την παλαιοληθικη εποχη που τους εχει καταδικασει ο χριστιανισμος/εβραισμος να ζουν στην οποια η φωτια αναβει με τσακμακοπετρες.''
Θα προσπαθήσω να είμαι οσο γίνεται πιο σύντομος. Δεν υπάρχει εβραιοχριστιανικό δόγμα. Τι κοινό ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ έχει ο χριστιανισμός με τον Ιουδαϊσμό; Βλέπετε καμία τεκμηρίωση; Σε τι; Αν πάρουμε για παράδειγμα το δόγμα για την Αγία Τριάδα, οι Ιουδαίοι (αν και το μαρτυρά αμυδρά η Παλαιά Διαθήκη) δεν το δέχονται και μάλιστα το θεωρούν ασέβεια, γιατί το συγχέουν με την πολυθεΐα. Για το ‘’ποταπές’’ και ‘’άβουλες’’ προσωπικότητες , σας παρακαλώ να δείτε το βίντεο στο τέλος. Εκεί θα ακούσετε για ποταπές πράξεις Εωσφοριστών και τα αίσχη τους προς τιμή του Σατανά που επικαλούνται. Τα ομολογούν ΜΕΛΗ τους. Εκεί θα δείτε πόσο άβουλο ον κάνει τον άνθρωπο ο θεός τους. Όσο για τον αδόκιμο όρο ‘’εβραιοχριστιανοί’’, μάλλον παραπέμπει στο λεξιλόγιο των νεοπαγανιστών, που χρησιμοποιούν την πλασματική αυτή λέξη υποτιμητικά και ρατσιστικά, ανακατεύοντας έθνος με θρησκεία, λές και είναι το ίδιο πράγμα. Και για την ιστορία, στην παλαιολιθική εποχή δεν υπήρχε ο Χριστιανισμός, αλλά ο παγανισμός. Τότε που λάτρευαν τις πέτρες και τους λίθους.
Παρατηρηση υπ' αριθμον 1 Α)Γιατι ο Γιαχβε της Παλαιας Διαθηκης επλασε τον ανθρωπο ως ατελες ων και δεν μεριμνησε για την πνευματικη του καλλιεργεια αφου κατα τα λεγομενα της βιβλου ητο ευκολο να παραπλανηθει απο τον Εωσφορο.
Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ‘’λίαν καλώς’’, και όχι τέλειο.
‘’και ειδεν ο θεος τα παντα οσα εποιησεν και ιδου καλα λιαν’’ (Γένεση 1,31)
Και είναι ΛΟΓΙΚΟ ότι δεν μπορούσαν να πλαστούν εξ αρχής τέλειοι, διότι ΔΕΝ υπάρχει τελειότητα χωρίς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΒΟΥΛΗΣΗ. Έπρεπε να ΘΕΛΗΣΟΥΝ την τελειότητα. Και αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού. Με την οδηγία την δική του, ο άνθρωπος να ΓΙΝΕΙ τέλειος. Ο Θεός ήξερε τον τρόπο και τον αποκάλυψε, αλλά ο άνθρωπος δέχτηκε άλλη οδηγία από άλλο πνεύμα και έχασε προς στιγμή αυτό που του είχε ο Θεός ετοιμάσει, την τελειότητα δηλαδή. Όσο για την πνευματική του καλλιέργεια, ο Θεός μερίμνησε και έδωσε σοφία στους ‘’πρωτόπλαστους’’ , αν και δεν ήταν θέμα σοφίας (γιατί αυτό που τους είπε ο Θεός ήταν πάρα πολύ απλό) αλλά θέμα βούλησης, υπακοής, και διάθεσης. Το ότι είχε δώσει σοφία στους ‘’πρωτόπλαστους’’, φαίνεται καθαρά από την ονοματοδοσία που έδωσε ο Αδάμ στα ζώα.
‘’και εκαλεσεν αδαμ ονοματα πασιν τοις κτηνεσιν και πασι τοις πετεινοις του ουρανου και πασι τοις θηριοις του αγρου’’ (Γένεση 2,20)
Τα οποία ονόματα δεν δόθηκαν τυχαία, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ζώου. Για να δοθούν τα ονόματα γίνονται ολόκληρα συνέδρια με πολλούς ειδικούς.
Η παραπλάνηση ΔΕΝ οφείλεται σε κανένα άλλο λόγο, παρά στον ίδιο τον άνθρωπο. Όμως, για αυτό έστειλε τον Χριστό να θυσιαστεί, για να αποκτήσουμε και πάλι αυτό που χάσαμε. Και μάλιστα έχουμε την υπόσχεση του Θεού…..’’ όταν φανερωθή, θέλομεν είσθαι όμοιοι με αυτόν, διότι θέλομεν ιδεί αυτόν καθώς είναι.
Και πας όστις έχει την ελπίδα ταύτην επ' αυτόν καθαρίζει εαυτόν, καθώς εκείνος είναι καθαρός’’. (Α Ιωάννου 3,2.3)
Και σε αυτό το στάδιο είμαστε τώρα. Αυτά όμως ΔΕΝ αναφέρθηκαν από τον χρήστη vergilius.
Β)Επισης πως περιμενει ο Γιαχβε παντα κατα τα λεγομενα του εμετικου βιβλιου που τον εξημνει ο ανθρωπος να ειναι κοντα του απο τη στιγμη που ο Γιαχβε τον τιμωρησε για το μικροτερο παραστρατημα,δηλαδη την αναζητηση της γνωσης,οπου ενας δασκαλος θα ητο ευτυχης για τη διεπραξη του ιδιου αδικηματος απο καποιον μαθητη του.Ετσι οδηγουμε στο συμπερασμα πως ο Γιαχβε διακατεχονταν απο πνευματικη καθυστερηση γι αυτο και δεν μεριμνησε σωστα, η απλουστατα δεν ηθελε ο ανθρωπος να φτασει στη θεωση(χριστιανησθη).
Πρώτον , εμετικα δεν είναι οσα γράφονται στην Αγία Γραφή, αλλα ΕΜΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ θα ακουστούν στο βιντεάκι στο τέλος από ΠΡΩΗΝ ΕΩΣΦΟΡΙΣΤΕΣ. Θα ακούσετε πως ξεγελάνε τα παιδάκια (κυριολεκτικώς παιδάκια), πως κάνουν όργια με αυτά, πως τα θυσιάζουν στον σατανά). Αν νομίζετε ότι είναι υπερβολές, θα τα ακούσετε από τους ΙΔΙΟΥΣ!! Δεύτερον, προχωράμε στην απάντηση. Το παραστράτημα δεν ηταν μικρό αλλά ΜΕΓΑΛΟ. Και δεν απαγόρευσε ο Θεός την γνώση, αλλά ΔΕΝ ήταν έτοιμος ο άνθρωπος πνευματικά να την δεχτεί. Δεν ήταν η ώρα του ανθρώπου. Ο Θεός είχε σκοπό να του τη δώσει ΑΡΓΟΤΕΡΑ, όταν θα έφτανε στην ΟΜΟΙΩΣΗ. Άλλωστε για αυτό τον είχε φτιάξει , για να του την δώσει στην ΩΡΑ την κατάλληλη. Αν δεν ήθελε να φτάσει ο άνθρωπος στην θέωση, ΟΥΤΕ θα τον έφτιαχνε, ΟΥΤΕ θα ΔΙΟΡΘΩΝΕ το λάθος του ανθρώπου με το να έρθει ο Ίδιος να θυσιαστεί για τον άνθρωπο. Πνευματική καθυστέρηση έχει ο αρθογράφος που θυμίζει……νεοπαγανιστές.
Παρατηρηση υπ' αριθμον 2 Γιατι σε ολες τις αρχαιες θρησκειες του κοσμου το φιδι συμβολιζει τη σοφια,τη σωματικη ευεξια και τη δυναμη.Παραδειγματα,η αρχαια ελληνικη θρησκεια με τον Ερεχθονιο το φιδι που φυλαγε το ιερο της θεας Αθηνας στην Ακροπολη,η λατινοαμερικανικη παραδοση των Μαγιας των Ινκας και των Αζτεκων στην οποια ο θεος του ηλιου Κελτζακοατλ ο οποιος ειχε τη μορφη φτερωτου ερπετου θυσιαστηκε για το καλο της ανθρωποτητας.Η μονη θρησκεια η οποια θεωρει το φιδι συμβολο αποστασιας,κακου και διαφθορας ειναι η εβραιοχριστιανικη προπαγανδα.
Ανακρίβειες. Το ‘’φίδι’’ ΔΕΝ συμβολίζει παντού τα ίδια. Παραδείγματα……….
Στην Αίγυπτο, ο Απόφης Σεθ συμβολίζει την ομίχλη, τον "δαίμονα του σκότους", της διχόνοιας και της καταστροφής.
Στην πατρίδα μας, γυναίκες με μαλλιά απο φίδια όπως η Μέδουσα και η Γραία, συμβολίζουν τις δυνάμεις της μαγείας και της γητείας, τη σοφία και το δόλο του φιδιού.
Στους Σουμέριους-Σημίτες: Η βαβυλωνιακή Τιαμάτ, "αυτή που δεν έχει πόδια", "το φίδι του σκότους", που απεικονίζεται επίσης σαν δράκαινα, που είναι το χάος, το αδιαφοροποίητο, το αδιαχώριστο, ο δόλος και μοχθηρία, που καταστράφηκε απο τον Μαρντούκ σαν φώς και ηλιακό σύμβολο.
Στους Ινδους ο Βίτρα, ο αιχμάλωτος υδάτων είναι το υπόγειο σκότος που καταπίνει τα νερά και προκαλεί την ξηρασία· και αυτός, σαν το Άχι "το στραγγαλιστή", είναι ένα τρικέφαλο φίδι που σφαγιάστηκε απο τον Ίντρα ο οποίος απελευθερώνει τα ύδατα ξανά με το αστροπελέκι του.
Στην Κίνα: Το φίδι σπάνια διαχωρίζεται απο το δράκοντα, αλλά όταν γίνεται αυτό είναι αρνητικό, κακοποιό, καταστροφικό, απατηλό και ύπουλο και φανερώνει συκοφαντία και είναι ένα απο τα πέντε δηλητηριώδη πλάσματα.
Στο Ιράν: Μια μορφή του Αχριμάν ή του Άνγκρα Μαινού, ο Όφις του Σκότους, ο Ψεύτης. Το περσικό φίδι Αζι-νταχάκ είναι ο "στραγγαλιστής" εχθρός του θεού Ήλιου.
Στη Σκανδιναβία: Το φίδι Νίντχογκ, ο "Φοβερός Δήκτης", που ζεί στη ρίζα του Υγκντρασίλ, του Κοσμικού Δέντρου, και συνεχώς το ροκανίζει, αντιπροσωπεύει τις κακοποιές δυνάμεις του σύμπαντος.
Συνεπώς, να που έχει και ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΑΤΟΥΣ συμβολισμούς το ‘’φίδι’’. Τώρα ποιός κάνει προπαγάνδα; Ποιός γράφει ΜΙΣΑ πράγματα;
Παρατηρηση υπ' αριθμον 3 Για ποιο λογο επρεπε οι κακομοιροι αιγυπτιοι να θυσιαστουν στο βωμο της ευτυχιας εβραιων και να υποστουν τα πανδεινα απο τον Γιαχβε(Παναγαθος σου λεει μετα η Βιβλος)?Αν δεν κανω λαθος οι εβραιοι μεταναστευσαν απο τη Χανααν για την Αιγυπτο πολλα χρονια νωριτερα επειδη επεσε λοιμος στη χωρα τους(μακαροι να τους αφανιζε).Ειχαν λοιπον την απαιτηση οι εβραιοι να τους φερονται οι αιγυπτιοι ως ισοτιμους και στη συνεχεια να φυγουν ξανα για την πατριδα τους παιρνοντας μαζι τους ενα σωρο πλουτη, αφου οπως ελεγε ο Μωυσης τους ανηκαν επειδη τα ειχαν κατασκευασει οι ιδιοι για το αιγυπτιακο κρατος.Ηθικο διδαγμα της ιστοριας ειναι να μην τα βαζετε ποτε με εβραιους.Ισως δεν μπορει να σας στειλει ο Γιαχβε βατραχια αλλα μπορουν να σας παρουν οι τραπεζες το σπιτι αν δεν εχετε εξοφλησει το δανειο σας.
Γιατί οι κακόμοιροι οι Αιγύπτιοι είχαν σκλάβους τους Εβραίους. Δούλους τους είχαν.
‘’Κατέστησαν λοιπόν επ' αυτούς επιστάτας των εργασιών, διά να καταθλίβωσιν αυτούς με τα βάρη αυτών· και ωκοδόμησαν εις τον Φαραώ πόλεις αποθηκών, την Πιθώμ και την Ραμεσσή.
12 Όσον όμως κατέθλιβον αυτούς, τόσω μάλλον επληθύνοντο και ηυξάνοντο. Και οι Αιγύπτιοι απεστρέφοντο τους υιούς Ισραήλ.
13 Και κατεδυνάστευον οι Αιγύπτιοι τους υιούς Ισραήλ αυστηρώς·
14 και κατεπίκραινον την ζωήν αυτών διά της σκληράς δουλείας εις τον πηλόν και εις τας πλίνθους, και εις πάσας τας εργασίας των πεδιάδων· πάσαι αι εργασίαι αυτών, με τας οποίας κατεδυνάστευον αυτούς, ήσαν αυστηραί’’. (Εξοδος 1,11-14)
Γιατί οι κακόμοιροι οι Αιγύπτιοι ΣΚΟΤΩΝΑΝ τα μωρά των εβραίων?? !!
‘’ Και ελάλησεν ο βασιλεύς των Αιγυπτίων προς τας μαίας των Εβραίων, εκ των οποίων η μία ωνομάζετο Σεπφώρα, και η άλλη Φουά,
16 και είπεν, Όταν μαιεύητε τας Εβραίας και ίδητε αυτάς επί της γέννας, εάν μεν ήναι αρσενικόν, θανατόνετε αυτό· εάν δε ήναι θηλυκόν, τότε ας ζήση’’. (Εξοδος 1, 15-16)
Οι 10 πληγές, οφείλονται στο ότι ο ίδιος ο Φαραώ ήταν σκληρός και ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ, υπέφερε ο λαός του.
Βέβαια όλα αυτά δεν ήταν μόνο για να ελευθερωθούν οι Εβραίοι από την σκλαβιά, αλλά και άλλοι. Ίσως και κάποιοι από τους ίδιους τους Αιγυπτίους, καθώς η Γραφή μιλάει για σύμμεικτο πλήθος που βγήκε από την Αίγυπτο.
Ο Θεός εκτός από πανάγαθος είναι και ΔΙΚΑΙΟΣ. Το άξιζαν οι Αιγύπτιοι.
Οι Εβραίοι ΔΕΝ είχαν καμία απαίτηση. Ο προηγούμενος Φαραώ τίμησε τον Ιωσήφ που έσωσε την Αίγυπτο από τον λοιμό που έπληξε τις περιοχές. Ύψωσε τον Ιωσήφ και επέτρεψε ως ΔΕΙΓΜΑ ευγνωμοσύνης να κατέβουν στην Αίγυπτο. 70 άνθρωποι ήταν όλοι και όλοι.
Και αναφέρονται στα τελευταία κεφάλαια της Γένεσης.
Τα πλούτη αυτά ήταν δικά τους!! Δούλευαν σκλάβοι των Αιγυπτίων για 400 χρόνια!! Τα παραπάνω είναι αρλουμπολογίες του (μάλλον νεοπαγανιστή) vergilius.
Στην επόμενη δημοσίευση θα ασχοληθώ (χαριστικά επειδή ο ίδιος μας παρότρυνε να τα διαβάσουμε). Πιστεύω ότι αυτά είναι ήδη αρκετά για να καταλάβουμε και την συνέχεια.
Το βιντεάκι εδώ.
(σε καποια στιγμή ακούγεται το Hotel California, μόνο σε αυτό δεν συμφωνώ....το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με αυτό).

Μιλάει η προφητεία του Ησαΐα για Παρθένα;


‘’δια τουτο δωσει κυριος αυτος υμιν σημειον ιδου η παρθενος (almah) εν γαστρι εξει και τεξεται υιον και καλεσεις το ονομα αυτου εμμανουηλ’’ (Ησαίας 7,14)

Στο εβραϊκό κείμενο λέει ‘’ almah’’. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ‘’almah’ δεν σημαίνει την ‘’παρθένα’’, αλλά την ‘νεαρή γυναίκα ’’. Είναι σωστός αυτός ο ισχυρισμός; Ας το δούμε από την Γραφή.


‘’και εγενετο προ του συντελεσαι αυτον λαλουντα εν τη διανοια και ιδου ρεβεκκα εξεπορευετο η τεχθεισα βαθουηλ υιω μελχας της γυναικος ναχωρ αδελφου δε αβρααμ εχουσα την υδριαν επι των ωμων αυτης
16 η δε παρθενος ην καλη τη οψει σφοδρα παρθενος (bethulah)ην ανηρ ουκ εγνω αυτην καταβασα δε επι την πηγην επλησεν την υδριαν και ανεβη’’
(Γένεση 24,15-16)

Στο παραπάνω απόσπασμα, την λέξη ‘’bethulah’’ οι εβδομήκοντα την αποδίδουν ως ‘’παρθένα’’. Όμως ο Μωϋσής εξηγεί (στα εβραικά) ότι …’’ ην ανηρ ουκ εγνω αυτην’’. Όπως διαβάζουμε το κείμενο, βλέπουμε ότι είναι περιττή αυτή η επεξήγηση. Προφανώς το ‘’bethulah’’ δεν σήμαινε πάντα στα εβραικά την ‘’παρθένα’’, για αυτό και ο Μωϋσής διευκρινίζει αμέσως μετά ότι ‘’ κανένας άντρας δεν την γνώρισε ’’.
Αντιθέτως, στο ίδιο κεφάλαιο στίχος 43, χαρακτηρίζεται πάλι ‘’παρθένα’’ (χρησιμοποιώντας όμως την λέξη ‘’almah’’, όπως και ο Ησαΐας στην προφητεία του), και μάλιστα χωρίς να λέει κάτι παραπάνω, όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Θεωρεί δεδομένο ότι σημαίνει ‘’παρθένα’’.

‘’ιδου εγω εφεστηκα επι της πηγης του υδατος και αι θυγατερες των ανθρωπων της πολεως εξελευσονται υδρευσασθαι υδωρ και εσται η παρθενος (almah) η αν εγω ειπω ποτισον με μικρον υδωρ εκ της υδριας σου’’


Πέρα από την λέξη στο κείμενο, ο καθηγητής William Beck συμφωνεί ότι η εβραϊκή λέξη almah σημαίνει ‘’παρθένα’’. (The Lutheran News, April 3, 1967, p. 6.)

Ο γλωσσολόγος καθηγητής Robert Dick Wilson, εξηγεί ότι η λέξη ‘’almah’’ ‘’ποτέ δεν σήμαινε την νεαρή παντρεμένη γυναίκα’’. Κάθε almah ήταν παρθένα.
(Princeton Theological Review, XXIV, 1926, p. 316).


Ακόμα και ο Ιουδαίος λόγιος Cyrus H. Gordon, ισχυρίζεται ότι τα πρόσφατα αρχαιολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το ‘’ almah ‘’ σημαίνει ‘’ παρθένα ‘’.
(The Journal of Bible and Religion XXI, April, 1953, p. 106.)

Ξαναγυρίζουμε στην προφητεία που χρησιμοποιεί την λέξη ‘’ almah ‘’.
Ας δούμε το ιστορικό πλαίσιο…………
Η προφητεία ήταν η απάντηση στην έλλειψη πίστης που είχε ο Άχαζ (βασιλιάς του Ιούδα), ο οποίος απειλήθηκε από τους γειτονικούς του βασιλείς. Και τον συμβούλευσαν να μην βασιστεί στους Ασσυρίους για βοήθεια, αλλά στον Θεό. Και μάλιστα ο Ησαΐας για να τον βοηθήσει να πιστέψει ότι πραγματικά αυτά που του λέει ότι είναι λόγος Θεού, του είπε να ζητήσει σημείο από τον Θεό. Αλλά ο Άχαζ αρνήθηκε. Έτσι, ο Ησαΐας δίνει ένα σημείο όπως του το έδωσε ο Θεός. Και είναι η παραπάνω προφητεία.

‘’δια τουτο δωσει κυριος αυτος υμιν σημειον ιδου η παρθενος (almah) εν γαστρι εξει και τεξεται υιον και καλεσεις το ονομα αυτου εμμανουηλ’’ (Ησαίας 7,14)

Δύο παρατηρήσεις για την προφητεία. Πρώτον, δεν αναφέρει καθόλου για σύζυγο. Μιλάει μόνο για μία γυναίκα. Και δεύτερον, μιλάει για ΣΗΜΕΙΟ. Το να γεννήσει μία γυναίκα δεν είναι ΣΗΜΕΙΟ, δεν είναι κάτι ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ, αλλά κάτι που συμβαίνει κατά ΚΑΝΟΝΑ. Όπως παρατηρεί πολύ σωστά ο Μ. Βασίλειος……’’ «πού θα ήταν το θαύμα, αν μια παντρεμένη γυναίκα γινόταν μητέρα παιδιού; Ώστε εάν αυτό είναι «σημείο», δηλαδή θαύμα, τότε πρέπει να είναι παράδοξος ο τρόπος της γέννησης. Εάν είναι συνήθης ο τρόπος της γέννησης, τότε δεν λέγεται θαύμα αυτό. Αν δεν είναι παρθένα αυτή που θα γεννήσει, πού βρίσκεται το θαύμα;» (Ερμηνεία εις τον Ησαΐαν, 464)





Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που βρέθηκαν το 1947, βρέθηκε και ο ‘’ Κύλινδρος του Ησαΐα του Αγίου Μάρκου». Λέγεται έτσι επειδή είναι ένα από τα χειρόγραφα που αγοράστηκαν από τον μητροπολίτη Σαμουήλ κι έμειναν στο μοναστήρι του Αγίου Μάρκου.
Είναι γραμμένο πάνω σε λωρίδες από δέρμα που έχουν ενωθεί μεταξύ τους στις άκρες για να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Έχει πλάτος περίπου 35 εκατοστά και μήκος περίπου 8 μέτρα. Φυλάσσεται στο Μουσείο της Βίβλου στην Ιερουσαλήμ, που χτίστηκε ακριβώς για τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και έχει το σχήμα πιθαριού.
Αν και είναι πολύ φθαρμένο, έχει συγκολληθεί προσεκτικά, ώστε η κατάστασή του να θεωρείται καλή. Το κείμενο είναι στην εβραϊκή γλώσσα και στις 54 στήλες του περιέχει όλο το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα. Και το σημαντικότερο…..χρονολογείται το 1ο αιώνα π Χ. Ως σήμερα, τα χειρόγραφα του Ησαΐα χρονολογούνταν στην μετά Χριστόν εποχή. Τώρα όμως, αυτά τα νέα χειρόγραφα έρχονται να αποδείξουν ότι η λέξη ‘’παρθένα’’ ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΟΧΗ και ότι δεν είναι ‘’εφεύρεση’’ των χριστιανών. Όσο προχωράμε, τόσο επιβεβαιώνεται η Βίβλος!!





* Το βιβλίο του Ησαΐα

Ανήκει στα ευρήματα του 1Q και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι το σπουδαιότερο απ' όλα τα χειρόγραφα της Νεκρας Θαλάσσης. Ανάγεται από τους κριτικούς του κειμένου στον 1ο π.Χ. αιώνα και συγκρινόμενο με το σημερινό βιβλίο, που είναι κατά μία χιλιετηρίδα νεώτερο του, δεν έχει ουσιώδεις διαφορές. Αυτό εγγυάται τη γνησιότητα του εβραϊκού κειμένου, και αποδεικνύει ότι διατηρείται αναλλοίωτη βασικά η παραδοσιακή μορφή του πρωτότυπού του.








VanderKam, James C., "The Dead Sea Scrolls Today", Grand Rapids, Mich.: Eerdmans, 1994.

* Garcia, Martinez, Florentino, and Eibert J. C., Tigchelaar, "The Dead Sea Scrolls Study Edition (Translations)", Leiden, New York, Brill, 1997-1998.

* Γ. Γρατσέας, Σ. Αγουρίδης, "Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας", Άρτος Ζωής, Αθήνα 2003
Η Μετάφραση των εβδομήκοντα έγινε από Εβραίους για ΕΒΡΑΙΟΥΣ και όχι για χριστιανούς.


Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Γιατί υπάρχει ζωή στη Γη;




 

 

Πού οφείλεται το μαγνητικό πεδίο της Γης


Για να δημιουργηθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης οι φυσικοί από τη δεκαετία του '40 ξέρουν ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις βασικές συνθήκες.



Η πρώτη συνθήκη είναι να υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ηλεκτρικά αγώγιμου ρευστού, που στην περίπτωση της Γης είναι ο πλούσιος σε σίδηρο υγρός εξωτερικός πυρήνας της Γης. Τούτο το κρίσιμο στρώμα περιβάλλει έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα από σχεδόν καθαρό σίδηρο και από πάνω του βρίσκεται ο μανδύας από στερεά πετρώματα και ένας υπέρλεπτος φλοιός (ήπειροι και ωκεάνιος πυθμένας). Όλο αυτό το στρώμα έχει πλάτος 2.900 χιλιομέτρων. Το υπερκείμενο βάρος του φλοιού και του μανδύα δημιουργεί στον πυρήνα μέσες πιέσεις κατά 2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες εκείνης που επικρατεί στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες του πυρήνα είναι επίσης ακραίες: ανέρχονται σε περίπου 5.000 βαθμούς Κελσίου, όμοιες σχεδόν με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου.

Η δεύτερη απαίτηση του γεωδυναμό είναι να υπάρχει μια πηγή ενέργειας που να θέτει σε κίνηση το ρευστό. Η ενέργεια η οποία κινεί το γεωδυναμό είναι εν μέρει θερμική και εν μέρει χημική, αμφότερες δημιουργούν άνωση βαθιά μέσα στον εξωτερικό πυρήνα. Όπως και σε ένα υγρό που βράζει σε ένα δοχείο, έτσι και ο εξωτερικός πυρήνας είναι θερμότερος στον πυθμένα του απ' ό,τι στο πάνω σύνορο του. Σημειωτέον οι υψηλές θερμοκρασίες του πυρήνα οφείλονται στη θερμότητα που παγιδεύτηκε στο κέντρο της Γης κατά το σχηματισμό της. Αυτό σημαίνει ότι ο θερμότερος και λιγότερο πυκνός σίδηρος του κατώτερου εξωτερικού πυρήνα τείνει να ανυψωθεί, όπως οι μικρές διακριτές μάζες καυτού νερού. Όταν το ρευστό φτάνει στο πάνω σύνορο του εξωτερικού πυρήνα, χάνει μέρος της θερμότητας του, το οποίο μεταβιβάζεται στον υπερκείμενο μανδύα. Έτσι, ο υγρός σίδηρος ψύχεται, γίνεται πυκνότερος από το περιβάλλον μέσο και βυθίζεται. Αυτή η διαδικασία διάδοσης της θερμότητας από τον πυθμένα στο πάνω σύνορο δια της ανύψωσης και της βύθισης ρευστού ονομάζεται μεταφορά θερμότητας.

Τη δεκαετία του 1960, ο Stanislav Braginsky, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Αος Αντζελες, διατύπωσε την άποψη ότι η θερμότητα που διαφεύγει από τον ανώτερο πυρήνα έχει ως παράλληλο αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του εσωτερικού πυρήνα, γεγονός το οποίο δημιουργεί δύο πρόσθετες πηγές άνωσης που συντελούν στη μεταφορά θερμότητας. Καθώς ο υγρός σίδηρος στερεοποιείται σε κρυστάλλους πάνω στην εξωτερική επιφάνεια του στερεού εσωτερικού πυρήνα, ως συνέπεια απελευθερώνεται «λανθάνουσα θερμότητα». Και η εν λόγω θερμότητα συνεισφέρει στη θερμική άνωση. Επιπροσθέτως δε, λιγότερο πυκνές χημικές ενώσεις όπως ο θειούχος σίδηρος και το οξείδιο του σιδήρου, αποκλείονται από τους κρυστάλλους του εσωτερικού πυρήνα και ανυψώνονται διαμέσου του εξωτερικού πυρήνα, ενισχύοντας έτσι επίσης τη μεταφορά θερμότητας.

Για να προκύψει από έναν πλανήτη ένα αυτοσυντηρούμενο μαγνητικό πεδίο, χρειάζεται απαραιτήτως και ένας τρίτος παράγοντας: η περιστροφή. Η περιστροφή της Γης, μέσω της δράσης των δυνάμεων Coriolis, εκτρέπει τα ανυψούμενα ρευστά μέσα στον εξωτερικό πυρήνα της Γης κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συστρέφει τα ωκεάνια ρεύματα και τις τροπικές καταιγίδες δίνοντας τους τη μορφή των οικείων σπειρών που βλέπουμε στις μετεωρολογικές φωτογραφίες από δορυφόρους. Στον εξωτερικό πυρήνα, οι δυνάμεις Coriolis εκτρέπουν το ανερχόμενο ρευστό αναγκάζοντας το να κινείται κατά μήκος σπειροειδών, ή ελικοειδών, τροχιών, σαν να ακολουθούσε το ελικοειδές σύρμα ενός χαλαρού ελατηρίου.

Έτσι οι κύριοι λόγοι που το γεωδυναμό συντηρείται επί εκατομμύρια χρόνια είναι ότι η Γη πρώτον διαθέτει έναν πλούσιο σε σίδηρο υγρό πυρήνα, δεύτερον επαρκή ενέργεια για να πραγματοποιεί τη μεταφορά θερμότητας και τρίτον δύναμη Coriolis για να συστρέφει το κυκλοφορούν ρευστό.

Ωστόσο, χρειάζονται να απαντηθούν και άλλα γριφώδη ερωτήματα για το μαγνητικό πεδίο. Για παράδειγμα γιατί αλλάζει πολικότητα στην πορεία του χρόνου.


Πηγή πρώτου άρθρου.

Ο Πάρκερ έστησε ένα μαθηματικό μοντέλο που τον οδήγησε στη θεώρηση ότι η ενέργεια που εκλύεται από τις πυρηνικές εκρήξεις στον Ηλιο δεν συσσωρεύεται απλά στην επιφάνειά του, αλλά ξεφεύγει από το ηλιακό πεδίο βαρύτητας και εκτοξεύεται συνεχώς στο Διάστημα υπό μορφή πλάσματος (καυτού, ιονισμένου αερίου) με την υπερηχητική ταχύτητα των 400.000 χλμ. /ώρα. Κατά τους υπολογισμούς του Πάρκερ, αυτός ο ηλιακός άνεμος - όπως τον ονόμασε - ξετυλίγεται με το σχήμα μιας έλικας του Αρχιμήδη προς όλες τις κατευθύνσεις. Φθάνοντας στη Γη συναντά το εξώτερο στρώμα της ατμόσφαιράς της (την ιονόσφαιρα) και το... βομβαρδίζει. Το μαγνητικό μας πεδίο αμύνεται, αλλά κατορθώνει να απωθήσει μόνο τα μισά ιόντα αυτού του ανέμου. Από τον συνεχή «βομβαρδισμό» δημιουργούνται τεράστια ηλεκτρικά φορτία που αφενός συμβάλλουν στη δημιουργία νεφών και αφετέρου θερμαίνουν την ιονόσφαιρα και την αναγκάζουν να απελευθερώσει ιόντα οξυγόνου. Τα ιόντα αυτά δεν κατορθώνουν να ξεφύγουν από το μαγνητικό πεδίο της Γης και σχηματίζουν ένα τεράστιο μπαλόνι ιόντων γύρω από τον πλανήτη. H μορφή του γήινου μαγνητικού πεδίου όμως είναι σαν ένα σωσίβιο με «μέση» στον ισημερινό και «τρύπα» στους πόλους. Επόμενο είναι από την όλη επίθεση του ηλιακού ανέμου στο μαγνητικό μας σωσίβιο να γίνεται ορατή η τριβή του νέφους ιόντων με την ατμόσφαιρά μας στα μαγνητικά αδύναμα σημεία μας."

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο ηλιακός άνεμος είναι μία συνεχής ροή φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως πρωτόνια και ηλεκτρόνια) από τα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Τα σωματίδια αυτά συναντώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης αναγκάζονται να παρεκκλίνουν από την πορεία τους, όπως ακριβώς η πλώρη ενός πλοίου αναγκάζει το νερό της θάλασσας να παρεκκλίνει από την πορεία του.


Παρόλο που το γήινο μαγνητικό πεδίο αναγκάζει τα περισσότερα σωματίδια του ηλιακού ανέμου να μείνουν μακριά από τη Γη, πολλά από αυτά περνούν στη γήινη μαγνητόσφαιρα. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται σε δύο ζώνες, τις λεγόμενες ζώνες Van Allen (Van Allen Belts), ενώ αρκετά από αυτά υπάρχουν ελεύθερα στη γήινη μαγνητόσφαιρα.

H ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ APH!
ΤΖΕΜΙΝΓΚΑ: ENA ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ


Ο Ηλιος ετοιμάζεται για το μέγιστο του.


Δεν μπορείτε να πείτε τι συμβαίνει με την πρώτη ματιά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ο ήλιος υποβλήθηκε μόλις σε μια σημαντική αλλαγή. Το μαγνητικό πεδίο του αστεριού μας έχει κτυπήσει.

Σίγουρο σημάδι πως το ηλιακό μέγιστο είναι εδώ κοντά.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος του ήλιου, που ήταν στο βόρειο ημισφαίριο ακριβώς μερικούς μήνες πριν, δείχνει τώρα το νότο. Είναι μια κατάσταση αναστροφής, αλλά όχι και απροσδόκητη για τους επιστήμονες της NASA.


Κάτω:Οι κύκλοι του Ήλιου, με την βοήθεια των ακτίνων-Χ. 
Παρατηρούμε πως πλησιάζει στο μέγιστό του.

"Αυτό συμβαίνει πάντα, κοντά στην εποχή του ηλιακού μεγίστου," λέει ο David Hathaway, ένας ηλιακός φυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall . "Οι μαγνητικοί πόλοι ανταλλάσσουν τις θέσεις τους, στην αιχμή του κύκλου των ηλιακών κηλίδων. Στην πραγματικότητα, είναι μια καλή ένδειξη ότι το maximum της ηλιακής δραστηριότητας είναι πραγματικά εδώ."


Οι μαγνητικοί πόλοι του ήλιου θα παραμείνουν έτσι αντεστραμμένοι μέχρι το έτος 2012, όταν θα αντιστραφούν και πάλι. Αυτή η μετάβαση συμβαίνει, όσο ξέρουμε, στην αιχμή κάθε   11-ετούς κύκλου.


Το γήινο μαγνητικό πεδίο αντιστρέφεται επίσης αλλά με λιγότερη συχνότητα. Οι διαδοχικές αντιστροφές συμβαίνουν κατά διαστήματα από 5 χιλιάδες έτη έως και 50 εκατομμύρια έτη. Η τελευταία αντιστροφή συνέβη 740.000 έτη πριν. Μερικοί ερευνητές σκέφτονται πως ο πλανήτης ότι μας είναι πλήρης ημερών για μια ακόμη αντιστροφή, αλλά κανένας δεν ξέρει ακριβώς πότε θα εμφανιστεί η επόμενη αντιστροφή.


Αν και τα ηλιακά και επίγεια μαγνητικά πεδία συμπεριφέρονται διαφορετικά, έχουν κάτι κοινό: η μορφή τους. Κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου το πεδίο του ήλιου, όπως της γης, μοιάζει με το φάσμα ενός μαγνήτη, με μεγάλους κλειστούς βρόχους κοντά τον ισημερινό και τις ανοικτές δυναμικές γραμμές του πεδίου κοντά τους πόλους. Οι επιστήμονες καλούν έναν τέτοιο πεδίο "δίπολο". Το διπολικό πεδίο του ήλιου είναι περίπου τόσο ισχυρό όσο ο μαγνήτης ενός ψυγείου, ή περίπου 50 Gauss (μια μονάδα της μαγνητικής έντασης). Το γήινο μαγνητικό πεδίο είναι 100 φορές πιό ασθενές.

Κάτω: Το βασικό μαγνητικό πεδίο του ήλιου, όπως και της γης, 
μοιάζει και αυτό με το φάσμα ενός ευθύγραμμου μαγνήτη. 

 



Όταν φθάνει το ηλιακό μέγιστο και οι ηλιακές κηλίδες μαυρίζουν την όψη του ήλιου, το μαγνητικό πεδίο του αστεριού μας αρχίζει να αλλάζει. Οι ηλιακές κηλίδες είναι τοποθεσίες όπου έντονοι μαγνητικοί βρόχοι -- εκατοντάδες φορές ισχυρότεροι από το μαγνητικό πεδίο που το περιβάλλει -- κινούνται προς τα πάνω μέσω της φωτόσφαιρας.

"Οι μεσημβρινές ροές στην επιφάνεια του ήλιου μεταφέρουν τα μαγνητικά πεδία από τις κηλίδες μέσου πλάτους στους πόλους του ήλιου," εξηγεί ο Hathaway. "Οι πόλοι αλλάζουν φορά, επειδή αυτές οι ροές αλλάζουν τις φορές της μαγνητικής ροής." Το διπολικό πεδίο αποδυναμώνεται σταθερά καθώς  η αντίθετη κατευθυνόμενη ροή συσσωρεύεται στους πόλους του ήλιου μέχρι, στο ύψος του ηλιακού μεγίστου, οι μαγνητικοί πόλοι αλλάζουν πολικότητα και αρχίζουν να αυξάνονται προς την νέα κατεύθυνση.

Ο Hathaway παρατήρησε την πιό πρόσφατη πολική αντιστροφή σε ένα "μαγνητικό διάγραμμα πεταλούδων". Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συλλέχθησαν από τους αστρονόμους στο Αμερικανικό Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο, σχεδίασε το μέσο μαγνητικό πεδίο του ήλιου, καθημερινά, σαν μια συνάρτηση του ηλιακού   γεωγραφικού πλάτους με τον χρόνο από το 1975 μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι κάποια καταγραφή διαγραμμάτων λουρίδων που αποκαλύπτει εξελισσόμενα μαγνητικά σχέδια στην επιφάνεια του ήλιου. "Καλείται διάγραμμα πεταλούδων," λέει, "επειδή οι ηλιακές κηλίδες κάνουν ένα σχέδιο σε αυτήν την πλοκή που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας."

Στο διάγραμμα πεταλούδων, που απεικονίζεται κατωτέρω, οι πολικές περιοχές του ήλιου εμφανίζονται ως λουρίδες ομοιόμορφου χρώματος κοντά στις 90ο γεωγραφικού πλάτους. Όταν τα χρώματα αλλάζουν (σε αυτήν την περίπτωση από μπλε σε κίτρινο ή αντίστροφα αυτό σημαίνει πως οι πολικές περιοχές έχουν αντιστραφεί. 

Ανωτέρω: Σε αυτό το "μαγνητικό διάγραμμα πεταλούδων, " οι κίτρινες περιοχές καταλαμβάνονται με νότιο μαγνητικό πεδίο. Το μπλε δείχνει το βόρειο. Στα μέσα πλάτη το διάγραμμα κυριαρχείται από τα έντονα μαγνητικά πεδία επάνω από τις ηλιακές κηλίδες. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ηλιακής κηλίδας, οι ηλιακές κηλίδες παρασύρονται, προς τον ισημερινό -- για αυτό και τα φτερά των πεταλούδων. Οι ομοιόμορφες μπλε και κίτρινες περιοχές κοντά τους πόλους αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό του υποκείμενου διπολικού μαγνητικού πεδίου του ήλιου.

Οι τρέχουσες αλλαγές δεν είναι περιορισμένες στο χώρο αμέσως γύρω από το αστέρι μας, προσθέτει ο Hathaway. Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου τυλίγει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα σε μια φυσαλίδα που οι επιστήμονες καλούν η "ηλιόσφαιρα." Η ηλιόσφαιρα επεκτείνεται 50 έως 100 αστρονομικές μονάδες (Au) πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Μέσα σε αυτό βρίσκεται το ηλιακό σύστημα -- το εξωτερικό είναι διαστρικό διάστημα.

"Οι αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου μεταφέρονται εξωτερικά μέσω της ηλιόσφαιρας από τον ηλιακό άνεμο," εξηγεί ο Steve Suess, ένας άλλος ηλιακός φυσικός στο κέντρο διαστημικής πτήσης Marshall. "Διαρκεί περίπου ένα έτος για να διαδοθούν οι διαταραχές με κάθε τρόπο από τον ήλιο στα εξωτερικά όρια της ηλιόσφαιρας."

Επειδή ο ήλιος περιστρέφεται (μιά φορά κάθε 27 ημέρες) το ηλιακό μαγνητικό πεδίο εξωτερικά μοιάζει με τη μορφή μιας του   σπείρας του Αρχημήδη. Πολύ επάνω από τους πόλους τα μαγνητικά πεδία στρίβουν.
Αριστερά: Ο Steve Suess της NASA προετοίμασε αυτό το σχήμα, το οποίο παρουσιάζει τα σπειροειδή μαγνητικά πεδία του ήλιου από ένα σημείο περίπου 100 Au από τον ήλιο.

Λόγω όλων των συστροφών και των στροφών, "ο αντίκτυπος της αντιστροφής του πεδίου στην ηλιόσφαιρα είναι περίπλοκος," λέει ο Hathaway. Οι ηλιακές κηλίδες είναι πηγές έντονων μαγνητικών κόμβων. Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει δει τι συμβαίνει πραγματικά εκεί πάνω.

Αλλά τώρα, το μοναδικό διαστημικό σκάφος Ulysses μπορεί να δώσει στους επιστήμονες έναν πραγματικό έλεγχο της κατάστασης. Το σκάφος Ulysses, μια διεθνής κοινοπραξία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αντιπροσωπείας (ESA) και της NASA, προωθήθηκε το 1990 για να παρατηρήσει το ηλιακό σύστημα από τα πολύ υψηλά ηλιακά γεωγραφικά πλάτη. Κάθε έξι έτη το διαστημικό σκάφος πετά 2.2 Au (Αu=αστρονομική μονάδα απόστασης  ίση με την απόσταση Ήλιου-Γης) πέρα από τους πόλους του ήλιου. Κανένα άλλο σκάφος δεν δοκίμασε να ταξιδεύσει μέχρι τώρα, πάνω από το τροχιακό επίπεδο των πλανητών.

"Το σκάφος Ulysses που περνά ακριβώς κάτω από το νότιο πόλο του ήλιου," λέει ο Suess, ένας συνεργάτης της αποστολής. "Τώρα θα στραφεί προς τα πίσω και θα πετάξει πέρα από το βόρειο πόλο το φθινόπωρο. "

Δεξιά.Η πορεία του διαστημικού σκάφους Ulysses (Οδυσσέας).

"Αυτό είναι το σημαντικότερο μέρος της αποστολής μας," συνεχίζει. Το Ulysses τελευταία πέταξε πέρα από τους πόλους του ήλιου το 1994 και το 1996, κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, και το σκάφος έκανε διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις για τις κοσμικές ακτίνες, τον ηλιακό άνεμο, και ακόμη περισσότερα. "Τώρα ετοιμαζόμαστε να δούμε τους πόλους του ήλιου κατά τη διάρκεια του άλλου ακραίου Ηλιακού μέγιστου. Τα στοιχεία μας θα καλύψουν έναν πλήρη ηλιακό κύκλο." 


 

 

 

 

 

Οι κοσμικές ακτίνες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή


Γερμανοί επιστήμονες έχουν βρει ένα σημαντικό κομμάτι από στοιχεία που συνδέουν τις κοσμικές ακτίνες με την κλιματική αλλαγή.

Έχουν ανιχνεύσει σμήνη φορτισμένων σωματιδίων στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, που προκλήθηκαν πιθανώς από τη διαστημική ακτινοβολία.

Ισχυρίζονται δε ότι τα σμήνη αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε συμπυκνωμένους πυρήνες, από τα οποία σχηματίζονται τα πυκνά σύννεφα.

Τα σύννεφα παίζουν έναν σημαντικό, αλλά μέχρι τώρα όχι πλήρως κατανοητό ρόλο στη δυναμική του κλίματος, με μερικούς τύπους να ενεργούν για να ψύξουν τον πλανήτη και άλλους να τον θερμαίνουν.

Το ποσό κοσμικών ακτίνων που φθάνουν στη Γη ελέγχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ήλιο, και πολλοί ηλιακοί επιστήμονες θεωρούν ότι η έμμεση επιρροή του άστρου μας στο Γήινο παγκόσμιο κλίμα έχει υποτιμηθεί.

Μερικοί σκέφτονται ότι ένα σημαντικό μέρος της ανόδου της παγκόσμιας θέρμανσης, που καταγράφεται στο 20ό αιώνα, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει την προέλευσή του στις αλλαγές της ηλιακής δραστηριότητας - και όχι μόνο στην αύξηση στα αέρια του θερμοκηπίου που παράχθηκαν από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρώτες αποδείξεις που βρίσκονται

Η Γερμανική ομάδα, από το Ινστιτούτο Max Planck της Πυρηνικής Φυσικής στη Χαϊδελβέργη, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο φασματόμετρο μάζας των ιόντων, το οποίο που ανυψώθηκε με ένα αεροσκάφος.

Ισχυρίζονται ότι οι μετρήσεις ότι τους "έχουν ανιχνεύσει για πρώτη φορά στην ανώτερη τροπόσφαιρα μεγάλα θετικά ιόντα με μαζικούς αριθμούς μέχρι 2500".

Και ολοκληρώνουν: "Οι παρατηρήσεις μας παρέχουν ισχυρά στοιχεία για το σχηματισμό ιόντων και την αύξηση σωματιδίων αερολυμάτων στην ανώτερη τροπόσφαιρα."

Οι επιστήμονες αυτοί εκθέτουν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Geophysical Research Letters, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Υποστηρίζουν δε τη θεωρία ότι οι κοσμικές ακτίνες μπορούν να επηρεάσουν την κλιματική αλλαγή και να έχουν επιπτώσεις στην albedo -ανακλαστικότητα των νεφών - που είναι η δυνατότητα των νεφών να ανακλούν το φως.

Κοσμικές ακτίνες και σύννεφα

O ηλιακός αέρας του ήλιου και το μαγνητικό πεδίο προστατεύουν το ηλιακό σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού από τις κοσμικές ακτίνες (πολύ ενεργητικά μόρια και ακτινοβολία από το εξωτερικό διάστημα)
Οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα έχουν επιπτώσεις στην απόδοση της ασπίδας και πόσες κοσμικές ακτίνες παiρνούν κατευθείαν στη γη
Η θεωρία προτείνει ότι οι κοσμικές ακτίνες μπορούν "να σπείρουν" τα σύννεφα
Μερικά δορυφορικά στοιχεία έχουν εμφανίσει στενή αντιστοιχία μεταξύ του ποσού σύννεφου πέρα από τη γη και της μεταβαλλόμενης ροής στις κοσμικές ακτίνες που φθάνουν στον πλανήτη

Προς τα έξω και προς τα μέσα

Η σημασία των νεφών στο κλιματικό σύστημα περιγράφεται από το κέντρο Tyndall για την Έρευνα της Κλιματικής Αλλαγής, στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA). Το κέντρο αυτό περιγράφει τα εξής: "Τα νέφη επηρεάζουν έντονα το πέρασμα της ακτινοβολίας μέσω της Γήινης ατμόσφαιρας. Αντανακλούν ένα μέρος της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας μικροκυμάτων προς τα πίσω στο διάστημα και απορροφούν ένα μέρος της εξερχόμενης επίγειας ακτινοβολίας των μακρών κυμάτων: δημιουργώντας ψύξη και θέρμανση, αντίστοιχα."

Και η κλιματολογική ερευνητική μονάδα του UEA εξηγεί την πολυπλοκότητα του ρόλου των νεφών στην κλιματική αλλαγή. Η ερευνητική αυτή ομάδα εξηγεί: "Η ανατροφοδότηση μέσω των νεφών μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο".

"Τα χαμηλά νέφη τείνουν να ψύξουν, τα υψηλά νέφη τείνουν να θερμάνουν. Τα υψηλά σύννεφα τείνουν να έχουν χαμηλότερη ανακλαστικότητα (albedo) και να ανακλούν λιγότερο ηλιακό φως προς τα πίσω στο διάστημα από τα χαμηλά σύννεφα".

Σύγχυση για το ρόλο τους

Νέφη στον Ουρανό: "Τα σύννεφα είναι γενικά καλοί απορροφητές των υπέρυθρων ακτίνων, αλλά τα υψηλά σύννεφα έχουν πιό ψυχρές κορυφές από τα χαμηλά σύννεφα, έτσι εκπέμπουν λιγότερη υπέρυθρη προς το διάστημα.

Οι ιδιότητες των νεφών, μάλιστα, μπορούν να αλλάξουν με ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, και τα αερολύματα που παράγονται από τον άνθρωπο, μπορούν να μπερδέψουν την επίδραση του αερίου του θερμοκηπίου πάνω στα σύννεφα.

Ανάλογα με το κατά πόσον και με ποιό τρόπο γίνονται οι μεταβολές στη νεφοκάλυψη, η ανατροφοδότηση (feedback) των νεφών θα μπορούσε σχεδόν να προκαλέσει τη μισή ή σχεδόν τη διπλή θέρμανση, λένε οι επιστήμονες.

Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η Γήινη επιφάνεια εμφανίζεται να είναι θερμότερη, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας παραμένουν αμετάβλητες.

Χαμένος σύνδεσμος

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τον τελευταίο Αύγουστο (2002) πρότεινε ότι οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη νεφοκάλυψη, που θα μπορούσε να εξηγήσει το αίνιγμα της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η απόκλιση στις θερμοκρασίες έχει οδηγήσει μερικούς επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η περίπτωση να έχει προκαλέσει ο άνθρωπος την κλιματική αλλαγή είναι ασθενής, επειδή η επιρροή μας πρέπει πιθανώς να εμφανίζει μια ομοιόμορφη άνοδο της θερμοκρασίας, από την επιφάνεια προς τα πάνω, μέσω της ατμόσφαιρας.

Αν και οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι αλλαγές στη νεφοκάλυψη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της απόκλισης, κανένας όμως επιστήμονας δεν ήταν σε θέση να λογαριάσει για τα ποικίλα σχεδιαγράμματα της θέρμανσης.

Τέλος η μελέτη αυτή πρότεινε ότι οι κοσμικές ακτίνες, που είναι μικροσκοπικά φορτισμένα σωματίδια τα οποία βομβαρδίζουν όλους τους πλανήτες με μεταβαλλόμενη συχνότητα ανάλογα με την ένταση του ηλιακού ανέμου, θα μπορούσαν να είναι ο χαμένος σύνδεσμος, στην εξήγηση της αύξησης της παγκόσμιας αύξησης.

Κοσμικές ακτίνες και νέφη

Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου και ο ηλιακός άνεμος προστατεύουν το Ηλιακό μας σύστημα από τις κοσμικές ακτίνες, που είναι πολύ ενεργητικά σωματίδια και ακτινοβολίες που προέρχονται από το διάστημα.

Οι μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα θα έχουν επίδραση στην απόδοση αυτής της ασπίδας και στη ποσότητα της κοσμικής ακτινοβολίας που διέρχεται από τη Γη.

Μερικές θεωρίες δείχνουν ότι οι κοσμικές ακτίνες μπορούν να παραγάγουν νέφη. Ενώ κάποια στοιχεία δορυφόρων έχουν δείξει μια στενή σχέση μεταξύ της ποσότητας των νεφών πάνω από τη Γη και της μεταβολής της ροής των κοσμικών ακτίνων που φθάνουν στον πλανήτη μας.


Πηγή τρίτου άρθρου.

Το ασταθές μαγνητικό πεδίο της Γης


Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας είναι σε μια σταθερή κατάσταση μεταβολών, λένε ερευνητές που τώρα τελευταία άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς συμπεριφέρεται και γιατί. 


Δεξιά: Η κίνηση του Βόρειου Πόλου της Γης κατά μήκος της Καναδικής Αρκτικής περιοχής, 1831--2001.
Κάθε λίγα χρόνια ένας ειδικός επιστήμονας, ο Larry Newitt της Γεωλογικής Έρευνας του Καναδά, πηγαίνει για έρευνα του μαγνητικού πεδίου της Γης στην Καναδική περιοχή της Αρκτικής. Πετάει με αεροπλάνο πάνω από τα διάσπαρτα νησιά και μετράει με πυξίδες και άλλα όργανα το μαγνητικό πεδίο και πάντα το βρίσκει να μετακινείται, να μετατοπίζεται.

Προς το παρόν βρίσκεται στο Βόρειο Καναδά, περίπου 600 km από την κοντινότερη πόλη και κάνει τις μετρήσεις του.
Από την ιστορία

Τα αρχεία του παλαιομαγνητισμού (Η μελέτη της ιστορίας του γήινου μαγνητισμού λέγεται παλαιομαγνητισμός) δείχνουν ότι το γεωμαγνητικό πεδίο υπάρχει για τουλάχιστον τρία δισεκατομμύριο χρόνια. Εντούτοις, το πεδίο που βασίζεται στο μέγεθος και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του γήινου πυρήνα, εάν δεν παραγόταν συνεχώς, θα είχε διασπαστεί περίπου σε 20.000 χρόνια, καθώς η θερμοκρασία του πυρήνα είναι πάρα πολύ υψηλή για να στηρίξει το μόνιμο μαγνητισμό. Επιπλέον, τα αρχεία του παλαιομαγνητισμού δείχνουν ότι η πολικότητα του μαγνητικού πεδίου έχει αντιστραφεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, ο μέσος χρόνος μεταξύ των αντιστροφών είναι κατά προσέγγιση 200.000 χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και μεμονωμένα γεγονότα αντιστροφής που κρατούν λίγες χιλιάδες χρόνια.
Οι επιστήμονες από καιρό ξέρουν ότι ο μαγνητικός πόλος μετακινείται. Ο James Ross εντόπισε το Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά το 1831 μετά από ένα εξαντλητικό αρκτικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου το σκάφος του είχε κολλήσει στον πάγο για τέσσερα χρόνια.

Κανένας άλλος δεν ξαναπήγε εκεί κατά τον 19ο αιώνα. Το 1904, ο Roald Amundsen βρήκε τον Βόρειο Πόλο αλλά ανακάλυψε ότι είχε μετακινηθεί -- τουλάχιστον 50 km από την εποχή του Ross.

Ο Βόρειος Πόλος συνεχίζει να κινείται, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με μια μέση ταχύτητα 10 km ετησίως, πρόσφατα δε επιταχύνθηκε και έφτασε τα 40 km ετησίως, λέει o Newitt. Με αυτό το ρυθμό θα αφήσει τη Βόρεια Αμερική και σε μερικές δεκαετίες θα φθάσει στη Σιβηρία.

Η παρακολούθηση του Βόρειου μαγνητικού πόλου είναι η εργασία του Newitt. "Συνήθως κάθε λίγα χρόνια βγαίνουμε και ελέγχουμε τη θέση του," λέει. "Όμως, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ταξίδια τώρα που κινείται τόσο γρήγορα."

Το γήινο μαγνητικό πεδίο αλλάζει και με άλλους τρόπους, επίσης: Οι βελόνες των πυξίδων στην Αφρική, παραδείγματος χάριν, αλλάζουν κατεύθυνση περίπου 1 βαθμό της μοίρας ανά δεκαετία. Και συνολικά το μαγνητικό πεδίο έχει αποδυναμωθεί κατά 10% από το 19ο αιώνα.

Όταν αυτό αναφέρθηκε από τους ερευνητές σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, πολλές εφημερίδες ανέφεραν την ιστορία. Ένας χαρακτηριστικός τίτλος μιας εφημερίδας ήταν : "Καταρρέει το γήινο μαγνητικό πεδίο;"

Πιθανώς όχι. Όσο αξιοπρόσεκτες κι εάν φαίνονται αυτές οι αλλαγές, είναι ήπιες συγκρινόμενες με όσα έχει κάνει το μαγνητικό πεδίο της γης κατά το παρελθόν", λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Gary Glatzmaier.

Αριστερά
Μαγνητικές λουρίδες γης γύρω από μεσο-ωκεάνιες ράχες αποκαλύπτουν την ιστορία του μαγνητικού πεδίου της Γης εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
 
Καθώς ο λειωμένος βράχος (μάγμα) ανυψώνεται, φτάνει στις μεσο-ωκεάνιες ράχες και απλώνεται οπότε ψύχεται, ενώ τα μαγνητισμένα μεταλλεύματα διατηρούν την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου 

Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, οι βράχοι του θαλάσσιου πυθμένα διατηρούν την ιστορία της αντιστροφής των πόλων

Αυτά τα γεγονότα της αντιστροφής των πόλων μπορούν να κρατήσουν ίσως και 10.000 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η τελευταία σημαντική αντιστροφή των πόλων εμφανίζεται να έγινε πριν περίπου 780.000 χρόνια

Μερικές φορές το πεδίο αλλάζει εντελώς. Ο Βορράς και ο Νότος ανταλλάσσουν τις θέσεις τους. Τέτοιες αντιστροφές, που καταγράφονται στο μαγνητισμό των αρχαίων βράχων, είναι απρόβλεπτες. 


Γίνονται κατά  ανώμαλα χρονικά διαστήματα κατά μέσο όρο περίπου 300.000 χρόνια. Η τελευταία αντιστροφή ήταν 780.000 έτη πριν. Φτάνουμε στην αντιστροφή; Κανένας δεν ξέρει.


Σύμφωνα με τον Glatzmaier, η τρέχουσα μείωση κατά 10% δεν σημαίνει ότι επίκειται και η αντιστροφή. "Το πεδίο αυξάνεται ή μειώνεται συνέχεια", λέει. "Το ξέρουμε από τις μελέτες του παλαιομαγνητικού αρχείου".


Το σημερινό γήινο μαγνητικό πεδίο είναι, στην πραγματικότητα, πολύ ισχυρότερο από το κανονικό. Η μαγνητική διπολική ροπή, ένα μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου, είναι τώρα 8 × 1022 amps × m2 . Αυτή η ένταση είναι διπλάσια του μέσου όρου τα τελευταία 1 εκατομμύρια χρόνια 4 × 1022 amps × m2

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αναφέρει ο Glatzmaier, πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι στο κέντρο της Γης όπου παράγεται το μαγνητικό πεδίο.

Στην καρδιά του πλανήτη μας βρίσκεται μια στερεά σφαίρα σιδήρου, τόσο καυτή όσο και η επιφάνεια των του ήλιου. Οι ερευνητές την ονομάζουν 'εσωτερικό πυρήνα'.

Είναι πραγματικά ένας άλλος κόσμος μέσα στον κόσμο. Ο εσωτερικός πυρήνας έχει μέγεθος το 70% του φεγγαριού. Περιστρέφεται με το δικό του ρυθμό, γρηγορότερα από την επιφάνεια της Γης, κατά 0.2° του γεωγραφικού μήκους κάθε χρόνο, και έχει και το δικό του ωκεανό: ένα πολύ βαθύ στρώμα υγρού σιδήρου, που είναι γνωστός ως ο 'εξωτερικός πυρήνας'.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο προέρχεται από αυτόν τον ρευστό 'ωκεανό' του σιδήρου, ο οποίος είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και βρίσκεται σε μια συνεχή κίνηση.

Ο εξωτερικός πυρήνας έχει επίσης τους 'τυφώνες' του -- δίνες που τροφοδοτούνται από τις δυνάμεις Coriolis της γήινης περιστροφής. Αυτές οι σύνθετες κινήσεις παράγουν το μαγνητισμό του πλανήτη μας μέσω του φαινομένου του δυναμό.

Χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις της μαγνητουδροδυναμικής, ένας κλάδος της φυσικής που εξετάζει τα αγώγιμα ρευστά και τα μαγνητικά πεδία, ο Glatzmaier και ο συνάδελφος του Paul Roberts έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο σε  υπερυπολογιστές, του εσωτερικού της Γης.

Το λογισμικό τους θερμαίνει τον εσωτερικό πυρήνα, αναδεύει τον μεταλλικό ωκεανό που βρίσκεται πάνω του και υπολογίζει το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται. Τρέχουν τον κώδικά τους που μιμείται μια περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων και έτσι παρατηρούν τι συμβαίνει.

Αυτό που βλέπουν μιμείται την πραγματική Γη. Βλέπουν το μαγνητικό πεδίο να λιώνει σαν κερί και να εξασθενίζει, τους πόλους να μετακινούνται και, περιστασιακά, να αλλάζουν κατεύθυνση.

Ξέρουν ότι η μεταβολή είναι κάτι το νορμάλ και γι' αυτό δεν έχουν καμία έκπληξη. Η πηγή του πεδίου, ο εξωτερικός πυρήνας, είναι από μόνος του στροβιλώδης, ταραγμένος.

"Υπάρχει κάτι το χαοτικό εκεί κάτω", σημειώνει ο Glatzmaier. "Οι αλλαγές που ανιχνεύουμε στην επιφάνεια του πλανήτη μας είναι ένα σημάδι εκείνου του εσωτερικού χάους".

Έχουν μάθει επίσης τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής αντιστροφής. Οι αντιστροφές χρειάζονται πολλές χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθούν, και κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής -- αντίθετα με τη λαϊκή πεποίθηση -- το μαγνητικό πεδίο δεν εξαφανίζεται.

 
"Απλώς γίνεται πιο περίπλοκο", εξηγεί ο Glatzmaier. Οι μαγνητικές γραμμές του πεδίου κοντά στη γήινη επιφάνεια γίνονται πιο στριφτές και μπλεγμένες, και οι μαγνητικοί πόλοι εμφανίζονται σε ασυνήθιστες θέσεις. Ένας Νότιος μαγνητικός πόλος μπορεί να προκύψει πάνω από την Αφρική, παραδείγματος χάριν, ή ένας Βόρειος πόλος πάνω από την Ταϊτή.

Πολύ παράξενο. Αλλά, πρόκειται για ένα πλανητικό μαγνητικό πεδίο και μας προστατεύει ακόμα από τη διαστημική ακτινοβολία και τις ηλιακές καταιγίδες.

Και, ως μπόνους, η Ταϊτή θα μπορούσε να δει και το Βόρειο Σέλας. Σε μια τέτοια εποχή, η δουλειά του γεωφυσικού Larry Newitt θα ήταν διαφορετική. Αντί να κρυώνει στον Καναδά, θα μπορούσε να απολαύσει το θερμό Νότιο Ειρηνικό, πηγαίνοντας από το ένα τροπικό νησί στο άλλο, κυνηγώντας για τους μαγνητικούς πόλους ενώ τα Σέλη θα χορεύουν πάνω του. 



Από την wikipedia η Γη και η ατμόσφαιρα

Related Posts with Thumbnails