Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Γκρούεφσκι: «Μη υψηλών προσδοκιών» η συνάντηση των Πρεσπών


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε, σήμερα, στα Σκόπια ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, στις Πρέσπες, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, δεν αναμένει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, αλλά θεωρεί πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Αναμένω μία ευχάριστη συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε η συνάντηση αυτή να συμβάλει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν αναμένω ότι στην συνάντηση της Παρασκευής θα επιλύσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων 18 ετών, παρά μόνο αναμένω πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι «μη υψηλές προσδοκίες» για τη συνάντηση της Παρασκευής δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ότι περιέχουν έναν τόνο απαισιοδοξίας και σημείωσε ότι κάποιος, στο εσωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες.
«Επισήμως, η συνάντηση στις Πρέσπες αφορά τις κλιματικές αλλαγές και τα προβλήματα σχετικά με αυτές, όμως στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, εμείς θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν και τα οποία είναι σημαντικά για εμάς», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας και ερωτηθείς με ποιες θέσεις θα προσέλθει στη συνάντηση στις Πρέσπες, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε ότι οι θέσεις είναι γνωστές και ότι υπάρχουν στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του, VMRO-DPMNE.
Σχετικά με το τι κάνει η ΠΓΔΜ για να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα πράττει παν το δυνατόν, όπως έκανε και μέχρι τη δημοσιοποίηση της θετικής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό θα κάνει και στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προσκάλεσε σε ανεπίσημη συνάντηση τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις Πρέσπες, με αντικείμενο την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Στο περιθώριο της τριμερούς αυτής συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση των κ.κ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, έκρινε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος των επαφών με την ελληνική πλευρά, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, η εξεύρεση λύσης είναι πιο εύκολη. Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ των εντατικών επαφών και σ' αυτό αποσκοπούσε και η πρόσκλησή μου για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails