Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Το ζήτημα της ονομασίας στις διμερείς των Πρεσπών

Οι «οικολογικές ανησυχίες» των χωρών που συνορεύουν με τη λίμνη, το επίσημο αντικείμενο της σημερινής τριμερούς

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η άτυπη τριμερής συνάντηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσκαλώντας τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες. Στόχος της συνάντησης παρουσιάζεται «η αναζήτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών», αλλά ήδη, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της ΠΓΔΜ, πληροφορίες και δηλώσεις αξιωματούχων συγκλίνουν ότι σε διμερές επίπεδο θα συζητηθεί και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χτες άλλωστε ανακοινώθηκε ότι εκτός από την τριμερή συνάντηση θα υπάρξει και διμερής μεταξύ των πρωθυπουργών των χωρών, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι η ατζέντα δε θα περιοριστεί μόνο στις «οικολογικές πρωτοβουλίες».
Η ελληνική κυβέρνηση, αν και επίσημα το διαψεύδει, φαίνεται ότι αναζητά αφορμή για να συζητήσει διμερώς και εκτός πλαισίου του ΟΗΕ το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ή έστω να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία του γειτονικού κράτους για το συγκεκριμένο θέμα, στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ που σημείωναν ότι «η συνάντηση θα αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή απόψεων και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωνε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης μπορεί μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Ν. Γκρουέφσκι «στα πλαίσια και των διμερών συναντήσεων θα συζητηθούν και ό,τι θέματα αφορούν τις χώρες». Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, μόλις ανακοινώθηκαν οι συναντήσεις, έσπευσε να τις χαρακτηρίσει ως «δυνατότητα για διάλογο και ευκαιρία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν προς τα εμπρός».

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails