Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Προς βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ - ΠΓΔΜ

Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ. Η συμφωνία αυτή θα καλύπτει απόλυτα την ελληνική πλευρά, αφού δεν θα ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Η σουηδική προεδρία υπέβαλε την Δευτέρα ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων,  στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο σε αυτό αντιδρούσε η ελληνική διπλωματία και προκλήθηκε διχασμός, αφού σειρά χωρών υποστήριξαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. 

Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο. Επίσης, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τρίτη. Κατά συνέπεια, οι 27 θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να ικανοποιεί την ελληνική διπλωματία.

Ανάλογες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και για το θέμα της Τουρκίας όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται επίσης διχασμένη. Ως γνωστόν, σειρά χωρών υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.

Πηγή: STAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails