Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Βιονικά δάχτυλα» θα λύσουν τα χέρια χιλιάδων ασθενών

Λονδίνο

Τα πρώτα «βιονικά» δάχτυλα, που μπορούν να κινούνται αυτόνομα και να εκτελούν ένα μεγάλο εύρος κινήσεων, υπόσχονται να λύσουν τα χέρια πολλών ανθρώπων που ακρωτηριάστηκαν ή γεννήθηκαν χωρίς ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

Τα ηλεκτροκίνητα μηχανικά δάχτυλα ProDigits, που μπορούν να λυγίζουν, να δείχνουν και να πιάνουν αντικείμενα, παρουσιάστηκαν από τη σκοτσέζικη Touch Bionics, η οποία ειδικεύεται στα πρόσθετα άνω άκρα και είχε παρουσιάσει παλαιότερα το αντίστοιχο μηχανικό χέρι i-Limb.

Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το νέο της σύστημα. «Ο μερικός ακρωτηριασμός του χεριού αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με ακρωτηριασμένο χέρι» επισημαίνει ο Τζακ Ουέλενταλ, ειδικός στα πρόσθετα άκρα.

Τα δάχτυλα ProDigits ελέγχονται από μυοηλεκτρικούς αισθητήρες που καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα των μυών στο κολόβωμα των κομμένων δαχτύλων ή του χεριού.

Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, ο χρήστης μπορεί να δίνει εντολή στα δάχτυλα να κινηθούν πιέζοντας μια ειδική επιφάνεια που ακουμπάει στο κολόβωμα.

«Ακόμα και ένα απλό πράγμα όπως το να κρατήσω και να σηκώσω ένα ποτήρι νερό ήταν αδύνατο, τώρα όμως με το ProDigits μπορώ να το κάνω εύκολα» αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας η Μαρία Ιγκλέσιας, πρώην πιανίστα που έχασε το αριστερό χέρι της και όλα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού λόγω λοίμωξης.

Τα βιονικά δάχτυλα εξατομικεύονται στα μέτρα κάθε ασθενή και μπορούν να ντυθούν με μια ποικιλία καλυμμάτων, από διαφανές ή μαύρο «ρομποτικό δέρμα» ή συνθετικό δέρμα από σιλικόνη σε φυσικό χρώμα.

Το κόστος είναι υψηλό, από 38 έως 45 χιλιάδες ευρώ μαζί με το κάλυμμα και την απαιτούμενη φυσικοθεραπεία, ωστόσο η Touch Bionics ελπίζει ότι στο μέλλον θα συνεργάζεται και με ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails