Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Εύρηκα!

Η προσπάθεια του ανθρώπου να καινοτομήσει είναι αέναη. Πρόσφατη απόδειξη οι εφευρέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον - από το ποδήλατο χωρίς πετάλια μέχρι τον καινούριο πύραυλο Ares που θα στείλει τον άνθρωπο πιο μακριά από ποτέ. Ακολουθούν οι σημαντικότερες...

1. Η «πράσινη» λάμπα
Το Σεπτέμβριο η Philips Electronics έγινε η πρώτη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειάς «L Prize». Το ζητούμενο ήταν μια εναλλακτική πηγή φωτισμού στις κοινές λάμπες των 60 watt -αντιπροσωπεύουν το 50% της αμερικανικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Ετσι προέκυψε η «LED» («Light Emitting Diode» δηλαδή «Δίοδος εκπομπής φωτός»). Αν «LED» επικρατήσουν το αμερικανικό κράτος θα εξοικονομήσει ενέργεια που ισοδυναμεί με τον φωτισμό 17,4 εκ. σπιτιών και η Philips θα κερδίσει ένα βραβείο που φτάνει στα 10 εκ. δολάρια.





2. Το στηθοσκόπιο του 21ου αιώνα
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2009 ο θρυλικός πρόεδρος της General Electric Τζεφ Ιμελτ παρουσίασε το Vscan, ένα ιατρικό εργαλείο που θυμίζει στην εμφάνισή του το κινητό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εργαλείο τόσο ισχυρό όσο μια μεγάλη υπερηχητική κονσόλα. Οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δουν, για παράδειγμα, το υγρό γύρω από την καρδιά ή για να δουν ένα έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του. Το μέγεθός του βοηθά να γίνονται πιο γρήγορες και ακριβείς διαγνώσεις κάτι που μετράει ιδιαίτερα σε στιγμές που το μόνο που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο είναι μερικά δευτερόλεπτα.



3. Εμβόλιο κατά του AIDS
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα καινούριο εμβόλιο που είναι το πρώτο που προστατεύει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων - ξεπερνάει το 31% - από τον ιό του AIDS. Το εμβόλιο, που είναι γνωστό ως RV 144, αποτελείται από δύο δόσεις και αναγνωρίστηκε ως επιτυχές το 2009 έπειτα από δοκιμές έξι χρόνων σε περισσότερους από 16.000 εθελοντές στην Ταϊλάνδη. Οσοι έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν σε ένα ποσοστό κατά τρεις φορές λιγότερο από αυτούς που δεν το έκαναν. Το εμβόλιο, του οποίου η χρήση δεν έχει ακόμα εγκριθεί, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του AIDS.


4. Ο έξυπνος θερμοστάτης
Δύο χρόνια πριν, ο Σεθ Φρέιντερ Τόμπσον οδηγούσε ένα Prius με μια οθόνη στο ταμπλό που σου λέει πόσα καύσιμα εξοικονομείς σε πραγματικό χρόνο. Ετσι πέρασε από το μυαλό του η ιδέα ότι τα σπίτια θα έπρεπε να είχαν κάτι παρόμοιο. Κατασκεύασε μια μικρή συσκευή με οθόνη που μπορεί να λαμβάνει πληροφορία χωρίς καλώδιο από τον λέβητα ή άλλες συσκευές θέρμανσης και να δείχνει πόση ενέργεια χρησιμοποιείται και πόσο κοστίζει. Το EnergyHub μπορεί επίσης να ανάβει και να σβήνει τις συσκευές και να ανεβάζει ή να χαμηλώνει τη θερμοκρασία.


5. Το διαστημα είναι δικό μας
Ο πύραυλος ares είναι ένα από τα πιο έξυπνα δημιουργήματα που κατασκευάστηκαν το 2009. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους: Πρώτον πρόκειται για την πρώτη μηχανή που πρόκειται να οδηγήσει τους ανθρώπους τόσο μακριά, σε προορισμούς που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ πριν. Δεύτερον, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της NASA ο «Ares» θα είναι 10 φορές πιο ασφαλής από ένα διαστημικό λεωφορείο και δύο με τρεις φορές ασφαλέστερος από έναν πύραυλο εκτόξευσης διαστημικού οχήματος. Αν κοιτάξεις τον πύραυλο από κοντά νιώθεις ελάχιστος. Είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Διάστημα,από την εποχή των πυραύλων Saturn στις αρχές των 70s.





6. Το τέλος  του  JOYSTIC
Από την εποχή του Pong μέχρι σήμερα υπήρξε μόνο ένα εμπόδιο ανάμεσα στον χρήστη και το πλήρες βύθισμα του μέσα στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού, το joystick. Αυτή τη χρονιά η Microsoft παρουσίασε το «Project Natal». Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπουν στον χρήστη του Xbox 360 να χειριστεί το παιχνίδι χωρίς joystick. Ο χρήστης μπορεί να παίζει χρησιμοποιώντας μόνο κινήσεις του σώματος του και φωνητικές οδηγίες.


7. Πλανητική προστασία
Ενα από τα βασικά προβλήματα για την προστασία του περιβάλλοντος έρχεται να αντιμετωπίσει η συνεργασία NASA - Cisco. Σκοπός της η ανάπτυξη του «Planetary Skin», ενός πλανητικού «νευρικού συστήματος» που με τη συνεργασία επίγειων αισθητήρων, δορυφόρων και του Ιντερνετ θα δημιουργήσει ένα δίκτυο, το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες που αφορούν ολόκληρη την επιφάνεια της γης, της θάλασσας και της ατμόσφαιρας.



8. Η τρισδιάστατη κάμερα
Η Fujifilm παρουσίασε φέτος την τρισδιάστατη ψηφιακή κάμερα, τη FinePixReal 3D W1. H μηχανή είναι εξοπλισμένη με δύο φακούς και δύο αισθητήρες εικόνας. Οι δύο φακοί είναι τοποθετημένοι σαν τα ανθρώπινα μάτια και παίρνουν εικόνες από ένα αντικείμενο από ελαφρώς διαφορετικές γωνίες. Αυτές οι εικόνες εν συνεχεία συγχωνεύονται σε μία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του βάθους. Ο χρήστης μπορεί να δει τις εικόνες στην ειδική οθόνη LCD ή στην 8 ιντσών photo frame.



9. Η τάξη του μέλλοντος
Τον Ιούλιο ο σχολικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Τζόελ Κλάιν παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «School Of One». Σε αυτό οι μαθητές συμμετέχουν έχοντας ένα λάπτοπ και λύνοντας στα μαθηματικά κουίζ και τεστ. Κάθε μέρα τους δίνεται το πλάνο των μαθημάτων που είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο με το οποίο μαθαίνει ο καθένας, ενώ η μέτρηση της προόδου γίνεται με οδηγίες που δίνονται στην τάξη κι εκπαιδευτικά video games.



10. Το πόδι  των $20
Οι φτωχοί άνθρωποι που έχουν χάσει το γόνατο τους έχουν λίγες επιλογές: ένα υποκατάστατο από τιτάνιο μπορεί να κοστίσει δέκα χιλιάδες δολάρια, ενώ τα φθηνότερα μοντέλα δεν δουλεύουν και τόσο καλά. Τώρα μια ομάδα φοιτητών από το Stanford σχεδίασε ένα γόνατο που όχι μόνο είναι πολύ φθηνό - κοστίζει 20 δολάρια - αλλά επίσης είναι το μόνο που μιμείται τις κινήσεις του γονάτου τόσο καλά. Το JaipurKnee «αυτολιπαίνεται» γιατί περιέχει και νάυλον συσκευασία με λάδι αλλά είναι επίσης εύκαμπτο και σταθερό ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος. Το JaipurKnee παρουσιάστηκε φέτος τον Απρίλιο στην Ινδία όπου το φοράνε ήδη πάνω από 300 άνθρωποι.



11. Το ηλεκτρονικό μάτι
Ερευνητές από το MIT κατασκεύασαν ένα μικροτσίπ που βοηθά τους τυφλούς να ξανακερδίσουν, εν μέρει, την όρασή τους, αφού καταφέρνει να κάνει έναν τυφλό να αναγνωρίζει πρόσωπα και να κινείται σε ένα δωμάτιο χωρίς βοήθεια. Το τσιπ περιβάλλεται από τιτάνιο για να προστατεύεται από το νερό και τοποθετείται στον βολβό του πάσχοντα. Ο πάσχων φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά εξοπλισμένα με μια μικρή κάμερα, η οποία μεταβιβάζει τις εικόνες κατευθείαν στο τσιπ, το οποίο με τη σειρά του τις στέλνει στον εγκέφαλο.


12. Ποδήλατο  τσέπης
Μπορούμε να μιλάμε για το gadget της χρονιάς: το πρώτο ηλεκτρικό υπερ-ελαφρύ πτυσσόμενο ποδήλατο στον κόσμο. Παρότι όμως μοιάζει με ποδήλατο, δεν έχει πετάλια. Επίσης είναι ελαφρύ (ζυγίζει 9 κιλά) και δύσκολο στο να το κλέψουν, αφού διπλώνεται και μπαίνει σε μια τσάντα. Η μπαταρία φτάνει στο 80% των δυνατοτήτων της έπειτα από 20 λεπτά φόρτισης και τα μηνιαία έξοδα που χρειάζεται για να φορτιστεί δεν ξεπερνούν το κόστος ενός μενού Big Mac στα McDonalds. Το ποδήλατο μπορεί να ολοκληρώθηκε σε αυτή τη χρονιά, αλλά τα πρώτα 100 μοντέλα θα είναι διαθέσιμα στα μέσα του 2010.


13. Βόλτα στον Ερμή
Αν στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχει ένας πλανήτης που «ψήνεται», αυτός είναι ο Ερμής. Εκεί ο Ηλιος δημιουργεί θερμοκρασίες που φτάνουν τους 426ο C. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η NASA δεν έστειλε κανένα σκάφος, ούτε ανεπάνδρωτο, στον Ερμή από το 1975. Φέτος όμως, μετά τη συμπλήρωση και της τρίτης πτήσης δίπλα στον Ερμή από το Messenger, η NASA έκρινε ότι είναι δυνατό να επιχειρήσει κάτι που δεν έγινε ξανά ποτέ πριν: να μπει διαστημικό σκάφος στην τροχιά του Ερμή. Αυτό θα επιχειρηθεί το 2011. 






Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails