Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η αλήθεια για τις μεταφορές του Ηγουμένου Εφραίμ

Σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή είδαμε σχετικό ρεπορτάζ, ότι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ μεταφέρθηκε, έξι φορές,
με σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκτός Αγίου Όρους.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που συλλέξαμε σήμερα, θα θέλαμε να πούμε ότι οι μεταφορές του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως και για τους εξής λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Μονή Βατοπαιδίου βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο με δύσκολες καιρικές συνθήκες και ανεπαρκή συγκοινωνιακά μέσα.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ χρειάστηκε να μεταβεί εκτός Αγίου Όρους για λόγους υγείας και σε περιπτώσεις που δεν μπορούσε να αναβληθεί η μετακίνησή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν πάντοτε στα πλαίσια πραγματοποίησης περιπολιών του σκάφους και κατόπιν προηγούμενης έγκρισης του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Έτσι, σε επίρρωση των πιο πάνω, νομίζουμε ότι δεν διερευνήθηκε το πόσες φορές χρησιμοποιήθηκαν επί ναυλώσει σκάφη συγκοινωνίας για μεταφορά του Ηγουμένου και της συνοδείας του.

Επί πλέον στο Άγιον Όρος, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της περιοχής, τα οικήματα προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες (Αστυνομία, Τελωνεία, Λιμεναρχεία κ.ά) παρέχονται δωρεάν από τις Μονές.

Επίσης παρέχονται δωρεάν παροχές ρεύματος, ύδρευσης, θέρμανσης και εγκαταστάσεις λειτουργίας όπως αρσανάδες, γερανοί κ.λπ.

Πληροφορίες της "Romfea.gr", αναφέρουν ότι η Μονή Βατοπαιδίου εξυπηρετεί με τον πιο πάνω τρόπο, εδώ και είκοσι χρόνια το Λιμενικό Φυλάκιο Βατοπαιδίου, καθώς επίσης εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια Αστυνομικό Φυλάκιο και Τελωνειακό Γραφείο.

Έτσι με τις συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για τη λειτουργία των ως άνω Υπηρεσιών.

Ως  προς την καταγγελία αλιέων της περιοχής ότι ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου δεν τους αφήνει να αλιεύουν, πληροφορηθήκαμε και το γνωστοποιούμε ότι ουδέποτε ο Γέροντας κατήγγειλε στο Λιμενικό Σώμα κάποιο ψαρά επειδή ψάρευε στην περιοχή.

Η απαγόρευση που ισχύει αφορά όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους ψαράδες, και είναι απαγόρευση προσέγγισης παντός πλωτού μέσου σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τις ακτές του Αγίου Όρους, και περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή ολόκληρης της Αγιορειτικής χερσονήσου (Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Ιερισσού ΦΕΚ 511 Β΄/1987).

Αυτεπάγγελτα δε τα όργανα του Λιμενικού Σώματος προστατεύουν την περιοχή, με την σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο της ως άνω ισχύουσας νομοθεσίας, για την αποτροπή αρχαιοκαπηλιών, προκλήσεως πυρκαγιών, λαθρομετανάστευσης, παραβίασης του αβάτου, και του ησυχαστικού χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Τέλος, το Λιμενικό Σώμα, προστατεύει την περιοχή για παράνομη αλιεία, κυρίως διότι η θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους περιλαμβάνει προστατευόμενα είδη όπως της μεσογειακής φώκιας και άλλων σπανίων θαλασσίων ειδών.

Πηγή: Ρομφαια

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails