Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Στον αέρα το τηλεφωνικό απόρρητο!

Νομίζετε ότι οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες προστατεύονται; Ότι κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τι λέτε μέσω τηλεφώνου; Μέγα λάθος!

Ο Γερμανός ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Κάρστεν Νολ, κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του, μέσα σε μόλις πέντε μήνες να σπάσει τον βασικό αλγόριθμο κρυπτογράφησης που σχεδιάστηκε το 1988 για να εμποδίσει την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων.

Σήμερα, το σύστημα προστατεύει περίπου το 80% των κλήσεων παγκοσμίως και το γεγονός ότι ένας χάκερ κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς του σημαίνει ότι το τηλεφωνικό απόρρητο βρίσκεται στον αέρα!

«Έσπασα τον κωδικό για να αποδείξω ότι αυτό το σύστημα ασφαλείας είναι ακατάλληλο», δήλωσε ο Κάρστεν Νολ. Η εταιρεία μάλιστα που κατασκεύασε το σύστημα τέθηκε σε συναγερμό, με τη διοίκησή της να υποστηρίζει ότι η ενέργεια του Νολ, συνιστά παράνομη πράξη.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι ο καθένας μπορεί να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, απειλή που καθιστά αναγκαία τη βελτίωση του συστήματος.

Πηγή: STAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails