Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Απολιθωμένες πατημασιές ανατρέπουν τις θεωρίες για τον αποικισμό της ξηράςΚάπως έτσι φαντάζονται οι ερευνητές το αρχαιότερο γνωστό τετράποδο (Πηγή: Nature)

Τα πρώτα ζώα της ξηράς εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι παλαιοντολόγοι, αποκαλύπτει μια σειρά πατημασιών που βρέθηκε στην Πολωνία και χρονολογείται στα 395 εκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα τετράποδα σπονδυλόζωα προήλθαν από τις επιστοστεγίδες, ψάρια που μπορούσαν να συρθούν στην ξηρά χρησιμοποιώντας σαν πόδια τα πτερύγιά τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των ζώων αυτών είναι το Tiktaalik roseae, που έζησε πριν από 375 εκατομμύρια χρόνια.
Η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο Nature, μεταφέρει προς τα πίσω την εμφάνιση των τετράποδων κατά τουλάχιστον 18 εκατομμύρια χρόνια.
Οι πατημασιές που βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένο λατομείο της κεντρικής Πολωνίας περιλαμβάνουν αποτυπώματα «χεριών» και «ποδιών» πλάτους έως και 26 εκατοστών.
Αυτό σημαίνει ότι το ζώο που τα δημιούργησε πρέπει να είχε μήκος 2,5 μέτρα, αναφέρει η ομάδα του Δρ Περ Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα στη Σουηδία.
Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο βρέθηκαν τα αποτυπώματα πρέπει να ήταν τότε ο λασπώδης πυθμένας μιας λιμνοθάλασσας. Το ζώο φαίνεται ότι δεν έσερνε το σώμα του στη λάσπη, αλλά αντίθετα επέπλεε στο νερό ενώ παράλληλα περπατούσε στο βυθό.
Δείτε το βίντεο του Nature.com με τίτλο Περπατώντας με τα Τετράποδα.Εκτός από τη διάψευση του ρόλου των επιστοστεγίδων στην εξέλιξη των χερσαίων ζώων, τα ευρήματα φαίνεται επίσης να διαψεύδουν τη θεωρία ότι η μετάβαση από το υδάτινο στο χερσαίο περιβάλλον συνέβη σε λίμνες και δέλτα ποταμών -πιθανότερο φαίνεται τώρα να συνέβη σε ρηχές θάλασσες ή σε λιμνοθάλασσες.
Τα αποτυπώματα δημιουργήθηκαν μάλιστα μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσει να πέφτει η συγκέντρωση του οξυγόνου στους ωκεανούς του πλανήτη, οπότε η έρευνα φαίνεται να διαψεύδει και τη θεωρία ότι τα ζώα μετανάστευσαν από το νερό στην ξηρά προκειμένου να αναπνέουν ευκολότερα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails