Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοποριακή επέμβαση βαλβίδας από περικάρδιο αλόγου

Πρωτοποριακή προσθετική καρδιακή βαλβίδα από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς

Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας, κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς ηλικίας 82 και 67 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ασθενής είναι μια 82χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπασχε από στένωση αορτής και είχε ιστορικό πνευμονικών οιδημάτων. Ο δεύτερος είναι ένας 67χρονος από τις Σέρρες, ο οποίος έπασχε από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια λόγω στεφανιαίας νόσου.

Προς το παρόν και οι δυο νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιανουαρίου στην Χειρουργική Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ., από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ραβί Πιλάι, ο οποίος έκανε τη σχετική κλινική μελέτη.

"Η νέα βαλβίδα χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας και είναι αστήρικτη (stentless)" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επεσήμανε ότι "η διαφορά της από τις άλλες βαλβίδες δεν είναι μόνο ότι είναι αστήρικτη, αλλά κυρίως ότι η τοποθέτησή της είναι απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, με αποτέλεσμα όφελος για τον άρρωστο. Επιπλέον, έχει καλύτερη αιμοδυναμική συμπεριφορά, καθώς το άνοιγμά της είναι μεγαλύτερο, διευκολύνοντας τη δίοδο του αίματος από την καρδιά. Επίσης, αντί του συνήθους βόειου ή χοίρειου περικαρδίου, είναι κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου". 

Παράλληλα, σύντομα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση. Χαρακτηριστικά που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας, ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο επέμβασης.

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδων στη θέση της αορτής.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails