Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δέχεται να στείλει στο εξωτερικό το εμπλουτισμένο του ουράνιο το Ιράν

Aπό το εσωτερικό του πυρηνικού σταθμού στην Μπουσχέρ

Την προθυμία της Τεχεράνης να στείλει στο εξωτερικό για περαιτέρω εμπλουτισμό το ουράνιο που χρησιμοποιεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν «δεν θα είχε πρόβλημα» να παραδώσει το ουράνιό της, εμπλουτισμένο σε χαμηλά ποσοστά, στη Δύση και να το παραλάβει κάποιους μήνες αργότερα εμπλουτισμένο κατά 20%.

Η απόφαση, που αποτελεί αποδοχή της πρότασης του ΟΗΕ, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή πλεύσης στην στάση του Ιράν για τα πυρηνικά, καθώς τους τελευταίους μήνες οι Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν στα ΜΜΕ την αντίθεσή τους στην αποστολή του ιρανικού υλικού στο εξωτερικό.

Η Δύση φοβάται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μπορεί να προσανατολίζεται στην πολεμική χρήση της ατομικής ενέργειας, κατηγορία που αρνείται το Ιράν υποστηρίζοντας ότι οι σκοποί του είναι καθαρά ειρηνικοί.

Ο Μ.Αχμαντινετζάντ παρουσίασε στην ομιλία του την αποστολή του ουρανίου ως κίνηση από την οποία η Τεχεράνη θα βγει κερδισμένη: «Θα υπογράψουμε μία συμφωνία, με την οποία θα τους δίνουμε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,5% και θα μας το επιστρέφουν εμπλουτισμένο κατά 20% μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες» ανέφερε στη συνέντευξη.

Απαντώντας στις επικρίσεις από το εσωτερικό ότι η Δύση μπορεί να μην επιστρέψει το υλικό, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε πως σε μία τέτοια περίπτωση η Τεχεράνη θα αντιδρούσε συνεχίζοντας την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails