Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τοξική ουσία σε χυμούς

Η τοξική ουσία "αντιμόνιο", ανιχνεύθηκε σε συσκευασίες φυσικών χυμών, που πωλούνται στην ελληνική αγορά. Το αντιμόνιο, σε μεγάλες ποσότητες, και σε διάρκεια χρόνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία. Οι χυμοί φρούτων με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας αντιμόνιο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το τριοξείδιο του αντιμονίου, θεωρείται ύποπτο και για καρκινογενέσεις.

Οι αναλύσεις που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης έδειξαν ότι συσκευασία χυμού βύσσινο ο οποίος κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιέχει την τοξική ουσία αντιμόνιο. Οι τιμές είναι 2,7 υψηλότερες από εκείνες που ορίζουν τα ευρωπαϊκά όρια για το πόσιμο νερό. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, το αντιμόνιο βρέθηκε σε ποσότητες άνω των ορίων σε πέντε δείγματα χυμού μαύρου φραγκοστάφυλου, τα οποία ναι μεν εντοπίστηκαν σε ελληνικά καταστήματα, αλλά έχουν παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανίχνευση αντιμονίου είναι πιθανόν να οφείλεται στη συσκευασία των χυμών. Παρατηρούν μάλιστα ότι ενδεχομένως η παρουσία οργανικών οξέων ή σακχάρων στους χυμούς να απελευθερώνει το αντιμόνιο από τις συσκευασίες, η πλειονότητα των οποίων είναι κατά κύριο λόγο από πλαστικό ΡΕΤ, από Τetra Ρak και γυαλί. Και οι τρεις συμπυκνωμένοι χυμοί, που αναφέρονται στην έρευνα είναι της ίδιας μάρκας. Για το λόγο αυτό από τη συγκεκριμένη μάρκα αναλύθηκαν επιπλέον 16 δείγματα στα οποία βρέθηκε σε υψηλό βαθμό συγκέντρωση αντιμονίου.

Πηγή: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails