Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο καπνός του τσιγάρου «βλάπτει ακόμα και εξ επαφής»

Ο καπνός του τσιγάρου απορροφάται από τα ρούχα και τις επιφάνειες του σπιτιού και σχηματίζει καρκινογόνες ενώσεις που αποτελούν κίνδυνο για βρέφη και παιδιά αν τις αγγίξουν και τις καταπιούν, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

«Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για την έκθεση σε κατάλοιπα καπνού, η οποία πρόσφατα ονομάστηκε 'κάπνισμα από τρίτο χέρι' γράφει η ομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Λόγω της συχνής επαφής τους με τις επιφάνειες του σπιτιού και τη σκόνη, τα βρέφη και τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο» εκτιμούν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια.

Θεωρούν πάντως ότι ένα καλό καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να απομακρύνει αυτές τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες.

Ύπουλη νικοτίνη
To περίεργο είναι ότι ο κίνδυνος προέρχεται κυρίως από τη νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική αλλά δεν έχει καρκινογόνο δράση. Όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, η νικοτίνη αντιδρά με άλλες ουσίες και σχηματίζει καρκινογόνες νιτροζαμίνες.

«Η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη στη μορφή ενός ατμού που απορροφάται ισχυρά στις εσωτερικές επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, τα πατώματα, τα χαλιά, οι  κουρτίνες και τα έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες αυτές για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες» εξηγεί στο Reuters ο Χούγκο Ντεστέιλατς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι νιτροζαμίνες παράγονται στη συνέχεια από αντίδραση της νικοτίνης με μια άλλη ουσία, το νιτρώδες οξύ, το οποίο απελευθερώνεται κυρίως από συσκευές φυσικού αερίου και τους κινητήρες αυτοκινήτων.

Η τελευταία έρευνα περιλάμβανε εργαστηριακά τεστ αλλά και μετρήσεις στο φορτηγάκι ενός 45χρονου φανατικού καπνιστή. Νιτροζαμίνες ανιχνεύθηκαν σε όλους τους χώρους του αυτοκινήτου αλλά κυρίως στην καμπίνα των επιβατών.

Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του «καπνίσματος από τρίτο χέρι», όπως κάνουν για το παθητικό κάπνισμα.
Θεωρούν επίσης ότι πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι δυνητικές παρενέργεις των λεγόμενων «ηλεκτρονικών» τσιγάρων, τα οποία δεν δημιουργούν καπνό αλλά απελευθερώνουν ατμό νικοτίνης.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails