Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Ετοιμάζονται να ζητήσουν απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη

Πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία) θα ζητήσουν "τις επόμενες εβδομάδες" την απομάκρυνση από την Ευρώπη όσων αμερικανικών πυρηνικών όπλων έχουν απομείνει στο έδαφός της, ανακοινώθηκε σήμερα από τη βελγική κυβέρνηση.

"Η πρόταση που θα διατυπώσουν η βελγική κυβέρνηση και οι τέσσερις άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι να απομακρυνθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος τα πυρηνικά όπλα άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του βέλγου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ.

"Το θέμα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Ντομινίκ Ντεέν, αποσαφηνίζοντας μία δήλωση του Bέλγου πρωθπουργού ότι "το Βέλγιο υποστηρίζει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και υπερασπίζεται αυτή τη θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενόψει της διάσκεψης , το Μάιο στη Νέα Υόρκη, για την αναθεώρηση της συνθήκης που αφορά τη μη διάδοση".

"Το Βέλγιο θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία στο πλαίσο της αναθεώρησης της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ αυτό το χρόνο".

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση των περίπου 240 ατομικών βομβών αεροπλάνων τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν αποθηκευμένες σε τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία, επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στη βελγική κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails