Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διαγράφει τα χρέη του Αφγανιστάν η Λέσχη του Παρισιού

Σε συμφωνία για το χρέος του Αφγανιστάν στους πιστωτές του (κράτη και θεσμούς) έφτασε η Λέσχη του Παρισιού, τα κράτη μέλη της οποίας αποφάσισαν την Τετάρτη να διαγράψουν τα χρέη ύψους 1,6 δισ. δολαρίων της χώρας.

Η Λέσχη του Παρισιού αποτελεί την άτυπη ομάδα 19 οικονομικά ισχυρών χωρών που λειτουργούν πολλές φορές ως πιστωτές. Η διαγραφή του χρέους δεν αφορά μόνο το δανεισμό από άλλα κράτη, αλλά και τα χρήματα που παρέλαβε το Αφγανιστάν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νιλ Ουόλιν, ανέφερε σχετικά ότι η διαγραφή του αφγανικού χρέους αποτελεί «αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η χώρα στη θωράκιση της οικονομίας της». Τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία είναι η Γερμανία και η Ρωσία.

To Αφγανιστάν είναι από τα πλέον οικονομικά αδύναμα κράτη και βρίσκεται αντιμέτωπο με την πολυέξοδη αποκατάσταση των υποδομών του εξαιτίας της βίας που ξεκίνησε με την αμερικανική εισβολή. Οι πιστωτές υποδέχτηκαν θετικά, όπως ανέφεραν, την αποφασιστικότητα της χώρας να εφαρμόσει στρατηγική καταπολέμησης της φτώχειας και το φιλόδοξο πρόγραμμά του με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας του.

Πηγή: in.gr

AΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΣΧΗΜΟ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ 1,6 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ.

ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ "ΚΟΣΤΟΣ" ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΩΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΑΜΕ. ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΤΗΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails