Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πόσο κοστίζει η «Λίστα του Σίντλερ»;

Το τελευταίο αντίτυπο ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά ντοκουμέντα που βρίσκεται ακόμα στα χέρια ιδιώτη, πρόκειται να πωληθεί.

Πρόκειται για αυθεντικό αντίτυπο της «Λίστας του Σίντλερ», του καταλόγου που είχε συντάξει ο βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ, για να σώσει τους Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η «Λίστα του Σίντλερ» θα βγει προς πώληση έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιοκτήτη της, Γκάρι Ζίμετ, ειδικό στην πώληση ιστορικών ντοκουμέντων, ο οποίος προτίμησε να πουλήσει το έγγραφο στον πρώτο υποψήφιο αγοραστή, παρά να οργανώσει δημοπρασία.

Ο Ζιμέτ είπε σχετικά: «Είναι το μοναδικό αντίτυπο που παραμένει στα χέρια ιδιωτών. Ίσως είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Η λίστα που συνέταξαν ο Σίντλερ και ο λογιστής του, Ιτζάκ Στερν, χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1945 και αποτελείται από 13 σελίδες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 801 ατόμων, με τις ημερομηνίες γέννησης και το επάγγελμά τους.

Υπάρχουν συνολικά επτά διαφορετικές εκδοχές της λίστας. Μία φυλάσσεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον, μια άλλη στα γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία και άλλες δύο στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ του Ισραήλ.

Πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails