Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Μεταφέρετε τα bookmarks σας online με τους Firefox & Delicious ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ


Ποιος είπε ότι η συλλογή των bookmarks πρέπει να είναι “καθηλωμένη” σε έναν υπολογιστή; Μεταφέρετε τα δικά σας online με το συνδυασμό Firefox και Delicious.



Πριν εμφανιστούν τα bookmarks (γνωστά και ως “Favorites”) στους browsers οι χρήστες έπρεπε να σημειώνουν τα αγαπημένα τους sites και τις διευθύνσεις όπου μπορούσαν να τα βρίσκουν. Μία τόσο απλή ιδέα όσο η καταχώρηση των ονομάτων και των διευθύνσεών τους σε μία λίστα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε browsing.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους σύγχρονους browsers, πρώτος από τους οποίους ο Firefox αντάλλαξε την απλή λίστα των bookmarks με μία μικρή αλλά ευέλικτη βάση δεδομένων, επιτρέποντας την καταχώρηση όχι μόνο του ονόματος, της διεύθυνσης και μίας σύντομης περιγραφής για το καθένα αλλά και tags, περιγραφικών λέξεων-κλειδιά που διευκολύνουν τον εντοπισμό τους και τα εντάσσουν σε δυναμικές κατηγορίες, καθιστώντας παντελώς άχρηστο το κλασικό μοντέλο της οργάνωσής τους σε φακέλους.

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι το Delicious. Σκεφτείτε τον τρόπο διαχείρισης bookmarks του Firefox, τον οποίο μόλις αναφέραμε, αλλά προσθέστε σε αυτόν τη μαγική λέξη “online”. Αυτό ακριβώς είναι το Delicious: μία προσβάσιμη μέσω δικτύου βάση bookmarks όπου κάθε χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τη δική του δυναμική λίστα με τα αγαπημένα του sites αλλά και, με την ευκαιρία, να βλέπει τις λίστες των άλλων χρηστών.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το σκέτο Delicious δεν είναι και τόσο βολικό, αφού απαιτεί από το χρήστη να το επισκέπτεται κάθε λίγο και λιγάκι για να καταχωρεί ιδιοχείρως τα αγαπημένα του sites. Στο σημείο αυτό επιστρέφουμε στον Firefox και τις δυνατότητες επέκτασής του μέσω extensions. Αυτές αξιοποιούν το Delicious Bookmarks add-on για τον δημοφιλή browser είτε επεκτείνοντας τον υπάρχοντα τρόπο διαχείρισης bookmarks του Firefox είτε αντικαθιστώντας τον πλήρως με την υπηρεσία Delicious.

Έτσι, για να καταχωρήσει κανείς ένα bookmark δεν χρειάζεται να την επισκεφτεί - αρκεί ένα κλικ σε ένα πλήκτρο στον browser του. Όσο για το γιατί να θέλει κανείς να μεταφέρει τα bookmarks του online, ο λόγος είναι απλός: διότι έτσι δεν είναι “δεμένα” σε έναν υπολογιστή, αλλά προσβάσιμα από παντού. Και αυτό δεν είναι μονάχα ευκολία αλλά και το καλύτερο back-up τους! Ας δούμε πώς γίνεται στην πράξη.

Τα βήματα για να τα δείτε δηλαδή, το πως γίνεται μπείτε στην πήγη.


Πηγή:pc world

2 σχόλια:

Spyborg είπε...

ΟΡΙΣΤΕ ΤΟΙΤΜΑΤ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ BOOKMARKS

toitmat είπε...

Ναι, ευχαριστώ πολύ φίλε. Ούτε στημένο να το είχαμε! Χεχε!


Related Posts with Thumbnails