Ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, γιόρτασε, την προηγούμενη εβδομάδα, τα 75α γενέθλιά του. Το Πεκίνο, αντί της ευχής «να ζήσεις», απείλησε ότι ο επόμενος Δαλάι θα είναι διορισμένος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Δηλαδή, θα τον επιλέξουν οι κινεζικές αρχές και όχι οι θιβετιανοί μοναχοί, βάσει οιωνών.
Στα χρόνια που έχουν παρέλθει από τότε που η Κίνα κατέκτησε το Θιβέτ, το κύρος του Λάμα έχει σταθερά ανέβει. Αντίστοιχα, η φήμη του Κινέζων Κομμουνιστών έχει, εξίσου σταθερά, υποχωρήσει. Και δεν είναι μόνο αυτό: με κάθε αφορμή, ο θρησκευτικός ηγέτης κατηγορεί το Πεκίνο ότι μετατρέπει τον τόπο του σε επίγεια κόλαση και ότι επιχειρεί να εξαφανίσει τον πολιτισμό του και την ταυτότητά του. Η Κίνα αρνείται πεισματικά να ανοίξει διάλογο μαζί του. Ο Λάμα, βραβευμένος το 1989 με το Νόμπελ Ειρήνης, ενσαρκώνει τις ελπίδες πέντε εκατομμυρίων Θιβετιανών που ζουν εξόριστοι ή υπό κατοχή στην πατρίδα τους...
Ο Δάσκαλος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Ο πρώτος Δαλάι Λάμα γεννήθηκε το 1391 αλλά μόνο στον τρίτο, το 1543, καθιερώθηκε ο τίτλος. Οι δύο πρώτοι τον έλαβαν μετά θάνατον.
Ο σημερινός πνευματικός ηγέτης των θιβετιανών βουδιστών είναι η 14η μετενσάρκωσή του. Ο κατά κόσμον Τενζίν Γκιάτσο, σε ηλικία 2 ετών, επελέγη ως η μετενσάρκωση των προηγούμενων Λάμα.
Το 1950, σε ηλικία 15 ετών, αναλάμβανε πλήρη καθήκοντα ως αρχηγός του Θιβέτ. Ήταν η χρονιά που 80.000 Κινέζοι στρατιώτες εισέβαλλαν στο βασίλειο των Ιμαλαΐων.
Μετά την αιματηρή καταστολή της αντικινεζικής εξέγερσης του 1959, ο Λάμα διέφυγε από το Θιβέτ και ζει έκτοτε εξόριστος στην Νταραμσάλα της Ινδίας.
Ο Δαλάι Λάμα επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1979. Ελάχιστοι το πήραν είδηση. Ήταν Αύγουστος, είχε καύσωνα και ο λαός έκανε τα μπάνια του.
Ο Δαλάι συνεχίζει να γυρίζει τον κόσµο, ταξιδεύοντας σε χώρες που τολµούν να αψηφήσουν τις πιέσεις των Κινέζων και να του επιτρέψουν την είσοδο. Το 2010 επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Γερµανία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ (2 φορές), την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.
Γιατί τόση κινεζική πρεμούρα για το Θιβέτ; Αυτή η αχανής περιοχή, καρφωμένη στα υψηλά οροπέδια, δίνει στην Κίνα ένα ασφαλές «στρατηγικό βάθος». Το Θιβέτ είναι η ενδιάμεση ζώνη στην απευκταία περίπτωση εχθροπραξιών με την ΕΣΣΔ ή την Ινδία. Βέβαια, οι διπλωματικές σχέσεις με Ρωσία και Ινδία έχουν στρογγυλοποιηθεί, αλλά η στρατηγική αξία του Θιβέτ παραμένει για τους Κινέζους βαρύνουσα.
Η κινεζική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα πέντε θρησκείες: τον βουδισμό, τον ισλαμισμό, τον προτεσταντισμό, τον καθολικισμό και τον ταοϊσμό. Τώρα, είναι η πρώτη φορά από την επικράτηση της κομμουνιστικής επανάστασης, που η εξόντωση μιας απολιτικής θρησκευτικής οργάνωσης αποτελεί επίσημη προτεραιότητα για το κόμμα. Η θρησκεία περισσότερο απ’ ό,τι οι παραδοσιακές μορφές πολιτικής διαφωνίας εμφανίζεται στα μάτια του Κομμουνιστικού Κόμματος ως μία από τις πιο σοβαρές απειλές του μονοπωλίου της εξουσίας του. Γι’ αυτό και επιθυμεί «δικό» της Δαλάι Λάμα. Και για να το κατορθώσει, θα χρησιμοποιήσει τα πάντα. Ακόμα και καυτή λάμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου