Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Περί Γρηγορίου Νύσσης.


Για απάντησή μου στο youtube.

Είπε ο φίλτατος συνομιλητής: "Ο Νύσσης δύσκολος; Ό,τι βαθυστόχαστο έχει, είναι άκρως μετασχηματισμένο απ'τον πλατωνικό λόγο, όπως το σημείο περί άρνησης ύπαρξης τού κακού. Γι'αυτό άλλωστε δεν τολμούσε να βγάλει τα κείμενά του, όσο ζούσε ο αδερφούλης του, μπαμπούλας. Λοιπόν, επειδή μου μιλάς για μυστικούς θεολόγους,νηστικούς ξέπλυτους, σε χαιρετώ, γιατί η συζήτηση μαζί σου με έχει κουράσει. Πίστευε ό,τι γουστάρεις, εμάς μην μας ζαλίζεις κι άσε μας να πάμε στην κόλαση κατά την προτροπή του Ιωάννη του Χρυσοστόμου."

 Με κομμάτια στοιχείων που βρήκα στο internet.

α) Ποιά είναι η ύπαρξη του κακού;

Επίσης απάντηση εδώ. Καθώς και η θεολογία περί κακού του Ιωάννη Δαμασκηνού, εδώ.

Άραγε ποιά είναι η θεολογία περί κακού του Γρηγορίου Νύσσης; 

Ο Γρηγόριος δεν θεωρεί το κακό αυθύπαρκτο, αλλά μάλλον παρόν όταν το καλό λείπει, παρομοιάζοντας το με το φως, "τοιαύτη  γὰρ  τῶν  ἀντικειμένων   ἡ  φύσις,  ὡς  ἐν  τῇ ἀπουσίᾳ τοῦ κρείττονος τὸ ἐξ ἀντιθέτου  νοούμενον  ἀναφαίνεσθαι." PG 45 Κατά Ευνομίου, Βιβλίο XII σελ. 457 στήλη 896(εξ' ιδίας έρευνας)

Ο Νύσσης όντως χρησιμοποίησε ορολογία των Ωριγένη-Φιλώνα και Πλάτωνα(ως πρώην ρήτορας), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τους ενσωμάτωσε στο θεολογικό του απόσταγμα.

Ο Νύσσης ούτως ή άλλως δεν ήθελε να γίνει επίσκοπος και τον παρότρυνε ο αδελφός του που τον σεβόταν αφάνταστα σαν να ήταν ο πατέρας του. Οπότε είναι λογικό να μην ασχολείται με τον θεολογικό "πόλεμο". Όμως το γεγονός του θανάτου του αδελφού του και η επικείμενη θεολογική διαμάχη τον ανάγκασαν να γράψει και αυτός τους λόγους του. Εξάλλου φαίνεται ότι δεν ήθελε μεγάλα αξιώματα και από το γεγονός ότι ενώ εκλέχθηκε ως Αρχιεπισκόπος Σεβαστείας, με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε στην Νύσσα. Από όλες αυτές τις κινήσεις διαφαίνεται ο χαρακτήρας του ως άνθρωπος χαμηλών, όσο γίνεται, τόνων.

Αυτή η θεολογία των Πατέρων στηρίζεται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Μπορεί μεν να χρησιμοποιούν φιλοσοφική γλώσσα αλλά αυτό το κάνουν γιατί οι σύγχρονοι τους χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα και είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσουν οι αναγνώστες, λογικά αυτά που διαβάζουν. Είναι σαν να θέλει κάποιος να κάνει μια ομιλία σε ένα κοινό που δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με αυτόν.

Επίσης ένα κείμενο για την σύγκραση Ιουδαϊσμού, Ελληνισμού και Χριστιανισμού.
Επίσης κάποια ακόμη κείμενα για την σχέση Νεοπλατωνισμού και Ορθοδοξίας,εδώεδώεδώ και εδώ.




β) Όλοι μας θα πάμε στην Κόλαση εξαιτίας των ανομιών μας αν δεν μετανοήσουμε,  όχι μόνο εσείς.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα Χρήστο μου. Στην ΟΟΔΕ έκαναν πριν μέρες ένα άρθρο. Δεν γνωρίζω αν το ξέρεις.

http://www.oodegr.com/oode/filosofia/skopia_pateres_filosofia_1.htm

Έχει και για τον άγιο Γρ. Νύσσης.

toitmat είπε...

Δεν το πρόσεξα φίλε Στέλιο, εξάλλου της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Έκανα τις απαραίτητες συμπληρώσεις.

toitmat είπε...

Πως σου φάνηκε το δεύτερο μέρος; Χρησιμοποίησα και ένα δικό σου κείμενο.


Related Posts with Thumbnails