Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Περιουσία Χριστόδουλου.

Επειδή πολύς λόγος και πολλά mails υπήρξαν γι αυτό το θέμα που θα ασχοληθούμε και επειδή ανέκυψε και πάλι, είπα να κάνω μια μικρή έρευνα γι αυτό.

Καταρχήν υποτίθεται σύμφωνα με το περιοδικό "Ιερά Παρακαταθήκη" του Οδυσσέα Τσολογιάννη που λέγεται ότι είναι θεολόγος και δημοσιογράφος ότι η περιουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είναι αμύθητη και μάλιστα επικαλείται και ειδησεογραφία της 27-7-2008.*

*μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για αποσφράγιση Αρχιεπισκοπικής κατοικίας που ήταν σε χρήση όχι μόνο από έναν αλλά από συνολικά 4 Αρχιεπισκόπους, δηλαδή δεν είχε μόνο δωρεές ή υπάρχοντα του μακαριστού Χριστοδούλου, αλλά και των άλλων τριών. Είναι γεγονός εξάλλου ότι πολλά από τα άμφια που βρέθηκαν άνηκαν και στους προηγούμενους Αρχιεπισκόπους.Βέβαια ο κύριος Τσολογιάννης ενώ ήταν λαλίστατος κατά την μαρτυρία ενός συνομιλητή του, όταν κλήθηκε να απαντήσει στα θέματα που τον κατηγορούν αυτός "κάνει την πάπια" όπως λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής του ή μάλλον οι συνομιλητές του.


Για να δούμε όμως τι έλεγε η ειδησεογραφία της 27-7-2008.

Κατά την έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο η ειδησεογραφία της ημέρας αυτής, αναφέρεται στο άρθρο της Άντζυ Σταθάτου στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".

Όμως η κυρία Σταθάτου στο άρθρο της στα μόνα ποσά που αναφέρεται και φέρονται(θα εξηγήσω παρακάτω γιατί το λέω αυτό) είναι, 30.000€ και 50.000€ τα οποία αναφέρονται σε χρηματικό ποσό που βρέθηκε και εκτιμώμενη αξία ενός πολυελαίου αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα ποσά είναι φαντασία του κυρίου Τσολογιάννη.

Ας δούμε όμως και κάποια άλλα άρθρα εκείνων των ημερών και μετέπειτα.

Πάμε πρώτα στην Ελευθεροτυπία σε άρθρο της 20-7-2008
Ποιους «θυμήθηκε» ο Χριστόδουλος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δύο φάκελοι, που περιείχαν 28.000 ευρώ και εννέα χρυσές λίρες, βρέθηκαν στο γραφείο του Χριστόδουλου, κατά την καταγραφή των αντικειμένων της αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό.


Παρουσία εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας και της εφορίας καταγράφονται τα αντικείμενα στην οικία του Χριστόδουλου, στο Ψυχικό.
Η αποσφράγιση έγινε στις 10 Ιουνίου, με δικαστική απόφαση, παρουσία δικαστικών αρχών, του διευθυντή της αστυνομίας και εκπροσώπου της εφορίας. Η καταγραφή όλων των αντικειμένων θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, λόγω της πληθώρας των αντικειμένων που υπάρχουν, αλλά και της λεπτομερέστατης περιγραφής τους.

Αμφια και ασημικά

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί βαρύτιμα άμφια, τέσσερις πολύτιμες μίτρες και αρκετές άλλες μικρότερης αξίας, δεκάδες εγκόλπια, σταυροί, εικόνες και βιβλία. Πολλά είναι και τα ασημένια αντικείμενα: κηροπήγια, φρουτιέρες, κουτιά κ.λπ., τα περισσότερα από τα οποία είναι δώρα πατριαρχών, ενώ δεκάδες προέρχονται από δώρα φίλων ή ακόμη και από αρχηγούς κρατών.

Η καταγραφή γίνεται παρουσία συμβολαιογράφου, του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου, πατέρα Θωμά Χρυσικού, ο οποίος είναι ο «μεσεγγυούχος» και αυτός που όχι μόνον θα τα παραλάβει, αλλά θα έχει και την ευθύνη διαφύλαξης όλων των αντικειμένων, μέχρι να καταλήξουν στους τελικούς παραλήπτες.

Την πρώτη ημέρα εκλήθησαν και όλοι όσοι είχαν έννομο συμφέρον, όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο πρώην πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου και διάκονοι του Χριστόδουλου.

Κάθε ημέρα που γίνεται η καταγραφή συντάσσεται ειδικό δελτίο με τα αντικείμενα που ελέγχθηκαν και ορίζεται η ημερομηνία της συνέχισης αυτής της εργασίας, ενώ το σπίτι κλειδώνεται και ξανανοίγει παρουσία όλων.

*Σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τα άμφια και οι στολές θα μείνουν στην αρχιεπισκοπή, προκειμένου να τοποθετηθούν στο εκκλησιαστικό μουσείο που πρόκειται να ιδρυθεί. Τα βιβλία του προορίζονται για την υπό σύσταση εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, που θα στεγαστεί σ' ένα αναπαλαιωμένο κτίριο (του πρώην κακουργιοδικείου) στην περιοχή του Ψυρρή.

Ο Χριστόδουλος ορίζει στη διαθήκη του σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν:

Φίλοι και συγγενείς

«Οσα τινά χρήματα ευρεθούν εις τα θυλάκιά μου, να δοθούν εις τον πρωτοσύγκελλο» (εννοεί τον πατέρα Συνοδινό που στάθηκε στο πλευρό του ώς το τέλος). Ηταν εκείνος που δεν μπόρεσε να κρατήσει τους λυγμούς του μόλις μπήκαν στο δωμάτιο όπου ο αρχιεπίσκοπος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

*Οσον αφορά τον επίσης αφοσιωμένο συνεργάτη του, μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο, ο αρχιεπίσκοπος του άφησε μία στολή και την ευχή του -όπως έγραφε χαρακτηριστικά στη διαθήκη του.

*Για τον αδελφό του Γιάννη, ο αρχιεπίσκοπος δεν άφησε κάτι, λέγοντας ότι έχει τη σύνταξή του για να ζήσει.

Ωστόσο, ο πνευματικός αδελφός του Χριστόδουλου, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πήρε κοντά του τον ηλικιωμένο Γιάννη Παρασκευαΐδη και τον συντηρεί στη μητρόπολή του.

*Αγνωστο είναι τι θα απογίνει η κατοικία, που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, μετά την καταγραφή όλων των αντικειμένων. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν σκέψεις όμως να διατίθεται για τη φιλοξενία υψηλόβαθμων κληρικών, που επισκέπτονται την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να νοικιαστεί, πιθανόν σε κάποια πρεσβεία, μια και η περιοχή του Ψυχικού, όπου βρίσκεται, προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

*Ενώ η καταγραφή των δεκάδων αντικειμένων στο Ψυχικό φαίνεται πως θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι, στην κατοικία της οδού Αγίας Φιλοθέης, όπου βρίσκεται το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, και κατοικεί τώρα ο Ιερώνυμος, τα αντικείμενα ήταν λιγοστά και όλα έληξαν μέσα σε μία ημέρα.

*Εκεί βρέθηκαν και καταγράφηκαν εκατοντάδες βιβλία, προσωπικά είδη και αντικείμενα του Χριστόδουλου. Στο γραφείο του στην αρχιεπισκοπή βρέθηκε και ο ογκώδης φάκελος του αρχείου, που περνάει στα χέρια του πατέρα Θωμά Συνοδινού.

Πάμε τώρα στην Espresso 17-11-2008(σ.σ. έχει περάσει το καλοκαίρι και έχουν καταγραφεί όλα τα υπάρχοντα).

Στο έλεος διαρρηκτών η βίλα Χριστόδουλου
Στο έλεος των διαρρηκτών βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες η κατοικία του μακαριστού Χριστόδουλου στο Ψυχικό, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται ακόμη πολλά αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και μόνο ένας θεός ξέρει πώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το εγκαταλειμμένο σπίτι-θησαυροφυλάκιο στόχος «ποντικών», αφού όλα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ μιας πανεύκολης «επιχείρησης», η οποία θα μπορούσε να αποφέρει στους διαρρήκτες κέρδη της τάξης τουλάχιστον του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ!).

Η κατοικία του μακαριστού Χριστόδουλου είναι κλειστή από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν ολοκληρώθηκε η καταγραφή των εκατοντάδων πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονταν στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει κλειστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πολλά από τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί και τα οποία επηρεάζονται από την υγρασία και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε ένα κλειστό επί πολλούς μήνες σπίτι.

Ανθρωπος που περνά καθημερινά από εκεί πρωί και βράδυ λέει στην «Espresso»: «Οι διαρρήκτες θα μπορούσαν να έμπαιναν στο σπίτι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αφού δεν υπάρχει φύλακας, τα βράδια δεν υπάρχει φωτισμός, ενώ δεν γνωρίζω αν λειτουργεί και ο συναγερμός που υπάρχει».

Πρόκληση όμως αποτελούν και οι σκαλωσιές που «αγκαλιάζουν» το σπίτι. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος άνθρωπος που είναι κάτοικος της περιοχής, «οι όποιοι επίδοξοι διαρρήκτες θα μπορούσαν να αναρριχηθούν εύκολα στον πρώτο όροφο της κατοικίας από τις σκαλωσιές που υπάρχουν εδώ και περίπου ένα χρόνο έξω από το σπίτι και να διαρρήξουν τα ρολά και την μπαλκονόπορτα και να εισβάλλουν στο πάλαι ποτέ «αρχιεπισκοπικό ανάκτορο» από τον πρώτο όροφο, αν συναντούσαν δυσκολίες από το ισόγειο. Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ αστυνομικός ή περιπολικό ή έστω ιδιωτική εταιρεία φύλαξηςς».


Αγνωστο το μέλλον της μονοκατοικίας- θησαυροφυλάκιο

Η αποσφράγιση της κατοικίας έγινε στις 10 Ιουνίου, με δικαστική απόφαση, παρουσία δικαστικών αρχών, του διευθυντή της αστυνομίας και εκπροσώπου της εφορίας. Η καταγραφή όλων των αντικειμένων διήρκεσε περίπου ένα μήνα, λόγω της πληθώρας των αντικειμένων που υπήρχαν, αλλά και της λεπτομερέστατης περιγραφής τους. Η καταγραφή έγινε παρουσία συμβολαιογράφου, του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου πατέρα Θωμά Χρυσικού, ο οποίος είναι ο «μεσεγγυούχος» και αυτός που όχι μόνον θα τα παραλάβει, αλλά έχει και την ευθύνη διαφύλαξης όλων των αντικειμένων, μέχρι να καταλήξουν στους τελικούς παραλήπτες. Την πρώτη ημέρα εκλήθησαν και όλοι όσοι είχαν έννομο συμφέρον, όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο πρώην πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου και οι διάκονοι του μακαριστού. Στην αρχιεπισκοπική κατοικία βρέθηκαν βαρύτιμα άμφια, τέσσερις πολύτιμες μίτρες και αρκετές άλλες μικρότερης αξίας, δεκάδες εγκόλπια, σταυροί, εικόνες και βιβλία. Πολλά είναι και τα ασημένια αντικείμενα: κηροπήγια, φρουτιέρες, κουτιά κλπ, τα περισσότερα από τα οποία είναι δώρα πατριαρχών, ενώ δεκάδες προέρχονται από δώρα φίλων ή ακόμη και από αρχηγούς κρατών.
Σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του μακαριστού Χριστόδουλου, τα άμφια και οι στολές θα μείνουν στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να τοποθετηθούν στο εκκλησιαστικό μουσείο που πρόκειται να ιδρυθεί (άγνωστο πότε), ενώ τα βιβλία του προορίζονται για την υπό σύσταση εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, που θα στεγαστεί σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο (του πρώην Κακουργιοδικείου) στην περιοχή του Ψυρρή.

Αγνωστο είναι τι θα απογίνει η κατοικία, που ανήκει στη Μονή Πεντέλης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει και αυτό φαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις να διατίθεται η κατοικία για τη φιλοξενία υψηλόβαθμων κληρικών, που επισκέπτονται την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να νοικιαστεί, πιθανόν σε κάποια πρεσβεία. Με την τελευταία άποψη προφανώς θα συμφωνεί και ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντώνης Ζαμπέλης, που είναι οπαδός της αξιοποίησης ακινήτων.

Η μονοκατοικία είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο. Τα μοναδικά αντικείμενα που επιστράφηκαν στον κάτοχό τους είναι τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα και έξι γκραβούρες με ακριβό μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο μουσείο. Ολα τα άλλα αντικείμενα βρίσκονται ακόμη μέσα στο σπίτι. Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του και στο υπόλοιπο σπίτι.


Χρυσά μανικετόκουμπα,  σπάνιες πέννες και μίτρες με πολύτιμους λίθους

Στην εγκαταλειμμένη κατοικία, αν εισβάλουν «ποντικοί» (κάτι που απευχόμεθα) θα βρουν μπροστά τους εκτός από τα ακριβά έπιπλα, και τα εξής αντικείμενα μεγάλης αξίας:

- 300 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα, πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας, πάρα πολλούς χρυσούς και αργυρούς σταυρούς ευλογίας με πολύτιμα πετράδια και πολλές αρχαίες εικόνες.

- Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος πολυέλαιος Baccarat, αξίας τουλάχιστον 50.000 ευρώ.
- Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων όλα Versace και Armani.

- Μεταξωτές κουρτίνες, εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά καθώς και εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα. Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δύο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church' s, από αυτά που φορούν μόνο οι Αγγλοι πρίγκιπες και αριστοκράτες. Το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 700 ευρώ.
- Τρία σετ των δέκα με καθημερινά δεσποτικά άμφια και 30 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 20.000 ευρώ η κάθε μία.

- Δώδεκα μίτρες από χρυσό και πολύτιμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 30.000 ευρώ η καθεμία, 100 εγκόλπια χρυσά γεμάτα πολύτιμους λίθους, αξίας 30.000 ευρώ το καθένα, 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακόσμησης ο καθένας.

- Είκοσι πέντε ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 50.000 ευρώ η καθεμία. Σαράντα απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η καθεμία.

- Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολύτιμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του Πάπα Βενέδικτου, δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα), δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολύτιμους λίθους, πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος καθώς και δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.

- Δεκάδες ντουζίνες ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας, εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας, δεκάδες ντουζίνες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, δεκάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων, δεκάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλες καθώς και βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες, που από την υγρασία και την «κλεισούρα» θα έχουν καταστραφεί.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
Αναρωτιέμαι, πήρε ο κύριος Ζαφειρίου κανένα κομπιουτεράκι για να προσθέσει τα ποσά που ελαφρά τη καρδία ανέφερε; Με πολύ πρόχειρες εκτιμήσεις ο κύριος Ζαφειρίου αναίρεσε τον εαυτό του μιλώντας για 1.000.000€. Αν προσθέσει κανείς τους αριθμούς που είπε το ποσό ανέρχεται σε 12.130.000€. Εδώ αγαπητοί μου είναι πλέον πασιφανές και στον πιο άσχετο ότι οι άνθρωποι αυτοί που "ενημέρωσαν" τον κόσμο για την περιουσία του μακαριστού, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι τα παραφούσκωσαν, που κανονικά θα έπρεπε να πω ότι είναι απλοί και κοινοί ψεύτες και συκοφάντες.

Εδώ μπορείτε να δείτε και την απάντηση της Αρχιεπισκοπής στο δημοσίευμα. 

Και για να δούμε και την διαθήκη του μακαριστού.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 5:13 μμ

Το πλήρες κείμενο με την πνευματική κληρονομιά και δωρεές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου
«Δεν μισώ ούτε μνησικακώ διά τους επικριτάς μου ή τους μισήσαντας και πολεμήσαντάς με. Τους συγχωρώ όλους και ζητώ από όλους συγχώρησιν» αναφέρει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη διαθήκη του, της οποίας το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται σήμερα. Ο εκδημήσας Αρχιεπίσκοπος «ενώπιον τουενδεχομένου τού θανάτου μου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προοίμιο του ιδιοχείρου κειμένου, κατέγραψε τη δήλωση τελευταίας βουλήσεως για πρώτη φορά στις 3 Νοεμβρίου
1989, ενώ ακόμη ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος.
«Περιουσία δεν έχω.Εχω μόνο τα άμφια και τα βιβλία μου» τονίζει ο μακαριστός και ζητεί την επιστροφή των αμφίων στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, καθώς «εξαιρέσει μερικών είναι δώρα της Ιεράς Μονής». Η διάταξη αυτή ακυρώνεται με τη νεότερη διάταξη τελευταίας βουλήσεως στο δεύτερο χρονολογικά παράρτημα της 15ης Μαΐου 2007, όπου ο εκδημήσας αναφέρει «άπαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα
καταλληλότερα να τοποθετούν στο υπό σύστασιν Εκκλησιαστικόν Μουσείον». Εξαιρούνται άμφια, εγκόλπια και σταυροί τα οποία κατέλιπε στους στενούς συνεργάτες του. Τα βιβλία του καταλείπονται στην Αρχιεπισκοπή για την υπό σύσταση Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη.

Τη γνησιότητα τόσο του κυρίου τμήματος της διαθήκης τού 1989 όσο και των παραρτημάτων τού 1994 και τού 2007 βεβαίωσε ο διάκονος του μακαριστού Ανθιμος, κατά κόσμον
Γεώργιος Ρεγγίδης. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:


Επάνω, η πρώτη σελίδα της ιδιόχειρης, «πνευματικής» διαθήκης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (αριστερά) και κάτω το πρώτο χρονολογικά «συμπλήρωμα» του 1994, το οποίο ακύρωσε με τις νεότερες ιδιόχειρες διατάξεις τελευταίας βουλήσεως τον Μάιο του 2007
Εν Βόλω τη 3 Νοεμβρίου 1989 Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ Εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος.

& Είμαι μόνος εις την κατοικίαν μου, όπως πάντοτε τα βράδυα, και επιθυμώ να ρυθμίσω τα κατ΄ εμέ, με πλήρη διαύγειαν και σωφροσύνην, ενώπιον τού ενδεχομένου του θανάτου μου. & Με την βοήθειαν του Θεού, και παρά την αναξιότητά μου, ανεδείχθην εις το μέγιστον εν τη Εκκλησία αξίωμα του επισκόπου, το οποίον εφρόντισα να υπηρετήσω μέχρις ώρας με πιστότητα και αφοσίωσιν. Τούτο με έφερε συχνά εις αντιδικίαν και ρήξιν με διαφόρους ανθρώπους, εκφραστάς ιδεών και απόψεων ελεγκτέων. Δεν μισώ, ούτε μνησικακώ διά τους επικριτάς μου ή τους μισήσαντας και πολεμήσαντάς με. Τους συγχωρώ όλους και ζητώ από όλους συγχώρησιν. Ιδιαιτέρως συγχωρώ τους αδικήσαντάς με διά λόγων ή δι΄ έργων.

& Ασπάζομαι με αγάπην τον πρώτον συνεργάτην μου αρχιμ. Θεόκλητον Κουμαριανόν, πρωτοσύγκελλον της Ι. Μητροπόλεως, που μοιράζεται μαζί μου, κατά τα τελευταία αυτά χρόνια, με παραδειγματικήν αφοσίωσιν και ειλικρινή αισθήματα, τους κόπους, τις αγωνίες μου και τις χαρές μου. Τον ευχαριστώ δι΄ όλα, του αφήνω την πατρικήν ευλογίαν μου και του εύχομαι καλήν σταδιοδρομίαν. Η Εκκλησία, είμαι βέβαιος, ότι θα εκτιμήσει τα χαρίσματά του, και, χωρίς εκείνος να το επιδιώξη, διότι είναι σεμνός και την αγαπά ειλικρινώς, θα τον αξιοποιήσει όπως του αξίζει. Ευχαριστώ όλους τους εν Κυρίω συνεργάτας μου, τον π. Θωμάν, τους κληρικούς και λαϊκούς του Γραφείου, τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτας μου, διά την συμβολήν των εις την επιτυχίαν του κοινού μας έργου. Ασπάζομαι τους εν Χριστώ πατέρας και αδελφούς μου της Ι. Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, από την οποίαν προέρχομαι, και τους οποίους αγαπώ και τιμώ.

Περιουσίαν δεν έχω. Εχω μόνον τα άμφιά μου και τα βιβλία μου, όσα ευρίσκονται εν Βόλω, καθώς και πολλά κινητά πράγματα, που ευρίσκονται είτε εις το εν Βόλω μητροπολιτικόν οίκημα είτε εις το οίκημα της Ι. Μητροπόλεως εις Νηές. Τα πλείστα είναι δώρα προς εμέ. Οι αρχιερατικές μου στολές, εξαιρέσει μερικών, είναι δώρα της Ι. Μονής μου Παναγίας Χρυσοπηγής. Επιθυμώ να επιστρέψουν εις αυτήν, μεθ΄ όλων των παρακολουθημάτων των, ήτοι μιτρών, αρχιερατικών ράβδων, επιστηθίων σταυρών, εγκολπίων, δικηροτρικήρων. Τούτο να γίνη αφού προηγουμένως ο π. Θεόκλητος Κουμαριανός επιλέξη διά τον εαυτόν του, ως ενθύμιον, μίαν πλήρη αρχιερατικήν στολήν μετά μίτρας, ράβδου, σταυρού, εγκολπίου και δικηροτρικήρων. Επίσης εις τον πολύτιμον συνεργάτην μου π. Θωμάν Συνοδινόν αφήνω ένα επιστήθιον σταυρόν της επιλογής του, ως ενθύμιον. Ανά ένα επίσης σταυρόν μου αφήνω δι΄ ευλογίαν εις τους π. Καλλίνικον Μεταξογένην, Δανιήλ Πουρτσουκλήν, Νεκτάριον Ντόβαν, Χρυσόστομον Παπαδόπουλον και Χριστοφόρον Καρδατζήν.

Εις την Ι. Μονήν μου Παναγίας Χρυσοπηγής εκτός των υπολοίπων αμφίων μου, εγκολπίων, μιτρών, σταυρών, ράβδων κλπ. να δοθούν και τα βιβλία μου που ευρίσκονται εις τον άνω όροφον του Μητροπολιτικού Οίκου, καθώς και οι φάκελλοι με το πλούσιον υλικόν διά πλείστα ενδιαφέροντα θέματα.

Ο π. Θεόκλητος να λάβει, επί πλέον, όλα τα προσωπικά μου είδη καθώς και παν κινητόν πράγμα που ευρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού οικήματος εν Βόλω και εις Νηές, και μου ανήκει.

& Υπήρξα προνομιούχος, ποιμάνας λαόν εκλεκτόν και φιλοπρόοδον. Εις τους υπέρ της Εκκλησίας αγώνας μου υπήρξα ενίοτε σκληρός, αλλ΄ ουδέποτε άδικος. Δεν μισώ κανένα, όλους αγαπώ και δι΄ όλους προσεύχομαι. Παρακαλώ τον λαόν μας να αποβάλη τας κατά της Εκκλησίας προκαταλήψεις του· τους γονείς παρακαλώ να οδηγούν τα παιδιά των εις Χριστόν· τους νέους εξορκίζω να βιώσουν την ευτυχία κοντά εις την πίστιν.

Τους Σεβ. Μητροπολίτας Πειραιώς κ. Καλλίνικον και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιον, μεθ΄ ων συνδέομαι πνευματικώς επί 30ετίαν, ασπάζομαι εν Κυρίω, ζητώ συγχώρησιν δι΄ ό,τι τους επίκρανα και τους παρακαλώ να εύχωνται υπέρ της ψυχής μου.

Και τώρα ας μου επιτραπή, αποχαιρετώντας όλους, να επαναλάβω τους λόγους του αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που απηύθυνε προς το ποίμνιόν του, όταν ανεχώρει διά την Κων/λιν:

«Παρατίθημι δε και αυτός υμάς τω Θεώ και Τη δυνάμει της χάριτος αυτού, ος και εξοικονομήσει προς παν αγαθόν υμάς και εν αγάπη πορεύομαι... Εξαιτούμαι δε υμίν την από Θεού ευλογίαν και την ειρήνην και σκέπην και την βοήθειαν. Παραγγέλλω δε υμάς διά του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ίνα πάντες αγάπην έχητε εν Χριστώ και ειρήνην εν αλλήλοις, ίν΄ έκαστος υμών το έργον αυτού σωτηριωδώς ευεργή...».

Υπεραγία Θεοτόκε σώσον με τη μεσιτεία Σου· Σταυρέ βοήθει μοι· άγιε νεομάρτυς Απόστολε, άγιε νεομάρτυς Σταμάτιε, άγιε Γεράσιμε, άγιε Συμεών, άγιε Γεδεών, άγιε Αντώνιε, άγιε Τριαντάφυλλε, άγιε Λαυρέντιε, άγιε Κοσμά, άγιε Γρηγόριε Ε΄, όσιε Χριστόδουλε, πρεσβεύσατε υπέρ εμού. & Αδελφοί και πατέρες, μοναχοί και μονάστριαι, παιδιά μου σάς αγαπώ όλους. Χαίρετε. Καλήν αντάμωσιν! Επιθυμώ να ταφώ εις την κρύπτην της Ι. Μονής Χρυσοπηγής, εφ΄ όσον ο τάφος μου θα είναι προσιτός εις πάντα επιθυμούντα, ιδία δε εις τους κληρικούς συνεργάτας μου του Βόλου. Αλλως να ταφώ όπισθεν του ναού της νέας γυναικείας Μονής Ξενιάς εις το «Καστρούλι». Παρακαλώ δε τις αδελφές να ανάπτουν καθημερινώς το επί του τάφου κανδήλι.

Εκτελεστάς της διαθήκης μου ορίζω τους π. Θεόκλητον Κουμαριανόν και π. Θωμάν Συνοδινόν.

Ο Δημητριάδος Χριστόδουλος
Τα δύο παραρτήματα του 2004 και του 2007
Συμπλήρωμα Συμπληρών, σήμερον 9 Φεβρουαρίου 1994, την ως άνω Διαθήκην μου, ορίζω όπως εις τον αφοσιωμένον και εκλεκτόν Αρχιδιάκονόν μου π. Θεολόγον Αποστολίδην δοθή ως ενθύμιον το σετ εγκολπίου και σταυρού (του Πατριάρχου) καθώς και μία πλήρης αρχιερατική στολή της επιλογής του μετά μίτρας. Επίσης εις τον φιλότιμον διάκονον π. Αχίλλειον Σιώκαν να δοθή έν σετ εγκολπίου και σταυρού της επιλογής του διά να με ενθυμείται.

Ο Δημητριάδος Χριστόδουλος Τόμος:3011 ΑΡ.164

Ακυρών το άνω συμπλήρωμα, ως μη έχον πλέον λόγον, ρυθμίζω, τροποποιών και λοιπά σημεία της Διαθήκης, ως εξής:

1. Απαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα καταλληλότερα να τοποθετηθούν εις το υπό σύστασιν Εκκλ. Μουσείον (Ι.Α.Α)

2. Απαντα τα βιβλία μου αφήνω επίσης εις την ΙΑΑ διά να απαρτίσουν την πρώτην προίκα τής υπό σύστασιν Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης δι΄ ην προώρισται το εν Ψυρρή αναπαλαιωθέν ήδη κτίριον τού ποτε Κακουργοδικείου.

3. Απαντα τα κινητά της κατοικίας μου εν τη Πλάκα και εν Π. Ψυχικώ, ανήκοντα εις εμέ (ω.χ. ι. εικόνες, αργυρά) καταλείπω εις το υπό σύστασιν κατά τα άνω Εκκλ. Μουσείον.

4. Τα ατομικά μου είδη (ράσα κλπ.) να κατανεμηθούν ανά έν εις τους καλούς μου συνεργάτες εις την διοίκησιν και την ιεραποστολήν.

5. Η επίπλωσις των δύο κατοικιών μου ανήκει εις την ΙΑΑ. 6. Επαναλαμβάνω ότι χρήματα δεν έχω. Εξαιρέτως εις τον πολύτιμον επί πολλά έτη υπηρετήσαντά με Πρωτοσύγκελλον π. Συνοδινόν αφήνω ένα σετ εγκολπίου και Σταυρού. Υπήρξεν πιστός, έντιμος, αδέκαστος, δίκαιος, ισχυρός κατά την θέλησιν.

7. Οσα τινα χρήματα ευρεθούν τυχόν εις τα θυλάκιά μου να δοθούν εις αυτόν. Ο αδελφός μου Ιωάννης έχει τα προς το ζην αναγκαία εκ της συντάξεώς του.

8. Εις τον αφοσιωμένον και μέχρι τέλους διακονήσαντά με μετ΄ αυταπαρνήσεως παραδειγματικής Βρεσθένης Θεόκλητο αφήνω μίαν πλήρη στολήν. Και την ευχήν μου.

9. Ανά έν εγκόλπιον να δοθή ως ενθύμιον εις τους π. Επιφάνιον Ιωαννίκιον και Ανθιμον. Πάντα τα εξαιρέτως δωρούμενα αφαιρούνται εκ του καταλόγου των προς το Εκκλ. Μουσείον προοριζόμενα.

10. Το αρχείον μου αποτελούμενον από χιλιάδας δημοσιευμάτων, επιστολών, φακέλλων κλπ., το οποίον έχει ηλεκτρονικώς ταξινομηθή, αφήνω εις τον π. Θωμάν προς αξιοποίησιν.

Εκτελεστάς αφήνω τους Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και π. Θωμάν Συνοδινόν.

15 Μαΐου 2007 Ο Αθηνών Χριστόδουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ 28-2-2008 

 Ας δούμε και τιμές από τα ομολογουμένως πανάκριβα ιερά άμφια τα οποία πολλές φορές, συμφωνώ και εγώ, τρέφουν την ματαιοδοξία των αρχιερέων και θα έπρεπε να γίνουν λιτά και απέριττα.

Η πιο ακριβή αρχιερατική μίτρα που βρήκα είναι αυτή που κοστίζει 2700€ και όχι 30.000€

Το πιο ακριβό σετ εγκολπίου και σταυρού μαζί που βρήκα είναι αυτό που κοστίζει 2500€ και όχι 30.000€+30.000€=60.000€

Η πιο ακριβή αρχιερατική στολή που βρήκα είναι αυτή που κοστίζει 4500€ και όχι 20.000€ 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Εξ όσων είπαμε και δείξαμε ανάγεται πανεύκολα το συμπέρασμα ότι η περιουσία του μακαριστού Χριστόδουλου ήταν μεγάλη, όχι βέβαια τόση όση από στόμα σε στόμα ισχυρίζονται κάποιοι, πάντως μεγάλη. Επίσης το μεγαλύτερο αν όχι όλο το μέρος αυτής ήταν δωρεές που έκαναν στον Αρχιεπίσκοπο άνθρωποι που τον εκτιμούσαν. Όπως δέχθηκε τις δωρεές έτσι τις έδωσε και σε άλλους. Αυτό είναι κοινή πρακτική στους ιερείς και αρχιερείς.

Επίσης βλέπουμε ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν ότι τους κατέβει(π.χ 30.000€ ή 28.000€ είχε μέσα σε έναν ή δύο φακέλους; είχε 300 ή 600 ή 1200 μανικετόκουμπα κλπ) για να πουλήσουν την φυλλάδα τους, όπως και ο κύριος Οδυσσέας που την διαφήμιζε και μέσω διαδικτύου.

Να πω σε αυτό το σημείο ότι μια πώληση ίσως αυτών των αντικειμένων δεν θα απέφερε τα ανάλογα κέρδη καθώς η μεγαλύτερη αξία που έχουν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι το υλικό από το οποίο φτιάχτηκαν, αλλά ο λόγος για τον οποίο αγοράστηκαν. Σε παλαιότερες εποχές η Εκκλησία έχει δώσει σκεύη και περιουσία που είχαν πραγματική οικονομική αξία για την αγορά προμηθειών για τον αγώνα. Έτσι πολλά κειμήλια πωλήθηκαν για το κοινό καλό. Όμως έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, ακόμη και ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να εκποιηθεί(που θα είναι ένα έγκλημα για τον τόπο και για τις γενιές που θα έρθουν), δεν φτάνει ούτε στο 1/1000 να καλύψει το χρέος μας.

Αυτά από εμένα, ας δούμε και τα σχόλια κάποιων άλλων πάνω στο ζήτημα.


resalto
Κύμα κακοηθειών κατά Χριστόδουλου

Η προβοκάτσια ανθεί! Το «όπλο» αυτό της σπίλωσης και της συκοφαντίας, το οποίο σήμερα επεκτείνεται παντού…
Εδώ και δέκα περίπου μέρες κυκλοφορεί, μέσω e-mail, κακόηθες κείμενο εναντίον του Χριστόδουλο με τίτλο:"ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

Η «επιχείρηση» είναι οργανωμένη και διατεταγμένη. Αποστέλλονται e-mail, μαζικά, προς πάσα κατεύθυνση, αξιοποιώντας το αρνητικό κλίμα που έχουν κατασκευάσει πρόσφατα για την Εκκλησία και παρασύροντας κάποια μπλογκ, τα οποία αναδημοσίευσαν τις κακοήθειες…
Η πηγή του κειμένου, σύμφωνα με τους αποστολείς, είναι κάποιο περιοδικό «Ιερά Παρακαταθήκη». Εδώ η κουτοπόνηρη απάτη και το ύποπτο της όλης υπόθεσης γίνονται αμέσως φανερά στους γνωρίζοντες.
Το περιοδικό «Ιερά (!) παρακαταθήκη», αποτελεί μια δόλια «κλοπή» τίτλου του Ορθόδοξου, περιοδικού «Παρακαταθήκη», που κυκλοφορεί πάνω από 10 χρόνια, γνωστότατου και εγκυρότατου για τις Ορθόδοξες θέσεις του.
Το «Ιερά (!) Παρακαταθήκη» δεν έχει ζωή μεγαλύτερη των 18 μηνών. Και μόνο το γεγονός ότι ένα πρόσφατο περιοδικό σφετερίζεται τον τίτλο της «Παρακαταθήκης» με το πρόθεμα «Ιερά», δείχνει το ύποπτο και τη δολιότητα της πράξης.
Και είναι τόσο «Ιερά», αυτή η «Παρακαταθήκη» που σπέρνει κακοήθειες εναντίον της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας.
Οι επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας ενορχηστρώνονται από όλα τα νεοταξικά «μετερίζια», αξιοποιώντας τα «σκάνδαλα», υπαρκτά ή κατασκευασμένα, κάποιων κληρικών και μοναχών… 


Διάβασα που λέτε ότι ο Μακαριστός φορούσε παπούτσια μάρκας sebago aξίας 1000 ευρώ και είπα μέσα μου:"λες να είναι αλήθεια? Δεν μπαίνω στην ιστοσελίδα της εταιρίας να δω ενδεικτικά τιμές"? Ε λοιπόν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματικότητα. Το ακριβότερα παπούτσι δεν ξεπερνά τα 130 , 140 δολλάρια!! Για να δείτε δηλαδή τι ψέμματα λέγονται! Κάποιοι τον φοβούνται ακόμη και νεκρό τον εκλιπόντα αρχιεπίσκοπο....

e-steki 
Πραγματικά ο αρθογράφος ξεχειλίζει από προπαγανδιστικό μαίνος εναντίον του Μακαριστού κι από την προκατάληψή του αυτή (που οφείλεται είτε σε προσωπικό κόμπλεξ, είτε σε σκοτεινά συμφέροντα, μάλλον το δεύτερο) δεν λέει καν έξυπνα ψέματα. Αραδιάζει βλακείες, αρλούμπες και ανυπόστατες παπαροφιλολογίες. Δεν ελέγχει καν τα στοιχεία του. Πρώτον, δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο με τον τίτλο "Σουλτάνος του Βόρνεο". Προφανέστατα εννοεί το μονάρχη του Μπρουνέι, με προσωπική περιουσία 20 δις δολλαρίων, 4ος σε σειρά κατάταξης προσώπων που ασκούν εξουσία. Γνωστόν τοις πάσι ότι οι τρεις πρώτοι είναι ο Βασιλιάς της Ταιλάνδης (35 δις $), ο εμίρης του Άμπου Ντάμπι (23 δις $) και Βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας (21 δις $). Η Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου (Βασίλειο της Αγγλίας δεν υπάρχει απο το 1701, αλλά δεν θα το θίξω...), αντίθετα, είναι 12η με μόλις 600 εκατομμύρια δολλάρια προσωπική περιουσία. Αν δεχτούμε ότι ο Μακαριστός ήταν...τρίτος στη σειρά, τότε θα έπρεπε να έχει προσωπική περιουσία γύρω στα 21 δις δολλάρια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με το ποσό αυτό κανείς φτιάχνει 22 πλοία τύπου Queen Mary 2, διοργανώνει εξ'ολοκλήρου 4 πειράματα τύπου LHC, χτίζει 4 υπερσύγχρονα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα τύπου Ford Class, του Ναυτικού των ΗΠΑ που θα παραδοθούν στο στόλο σε 7 χρόνια, καλύπτει περίπου το 1/28 του Πολέμου του Ιράκ από το 2003 μέχρι σήμερα, καλύπτει το 1/3 του Γ' ΚΠΣ της ΕΕ για την Ελλάδα, είναι διπλάσιο της συνολικής περιουσίας του Σπύρου Λάτση, του πλουσιότερου Έλληνα και 70ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, είναι 10 φορές τα ετήσια κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ και είναι περίπου το 7% του ετήσιου Εθνικού Προιόντος της Ελλάδας.
Μετά απο κάποιο σημείο αρχίζεις να γελάς με τους ηλίθιους ισχυρισμούς μερικών. Αν ο Χριστόδουλος, φίλοι μου, είχε προσωπικη περιουσία ίση με το 7%, διπλάσια του Λάτση, θα ήταν ο 20ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα πέταγε τα ράσα και θα πήγαινε στις Σευχέλλες ή στη Σάντα Λουτσία με τρεις κουβανές χορεύτριες να την περνάει φίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έμενε σε μία απλή μεζονέτα ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ψυχικό.
Αν και μετα απο αυτά ορισμένοι επιμένουν να συζητούμε πάνω σε αυτό το άρθρο (που δεν είναι ούτε κατά διάνοια δημοσιογραφία), τότε νομίζω πως έχω το δικαίωμα να αμφιβάλλω για τη σοβαρότητά τους.

Εν τω μεταξύ εκεί που τα σπάει πιο πολύ το λογύδριο είναι στο "Υπολογίζεται ότι και ο δικτάτωρ...". Σε κάνει να νομίζεις ότι έχει και διεθνή δημοσιογραφική έρευνα ο γελοίος...buzz
Δεν είναι προφανές, από το ύφος και μόνο, πως πρόκειται περί μπούρδας; Όπως και νά 'χει, κατά τη διαθήκη τα όποια τιμαλφή πάνε για το εκκλησιαστικό μουσεία.

(ώστε υπήρχαν 2,4 δις παλιές καλές δραχμές στο χρηματοκιβώτιο ... καλά, δεν τους μίλησε ποτέ κανείς την golden amex;) 


Προσοχή μόνο, γιατί το συγκεκριμένο κειμενάκι είχε κυκλοφορήσει πριν κανα δυο χρόνια σαν spam e-mail. Και το ότι καμμία mainstrem εφημερίδα, ούτε καν ο Ριζοσπάστης δεν το δημοσίευσαν, καταδεικνύει την ποιότητά του.

Όλα αυτά τα πράγματα βρέθηκαν στο.....δωματιάκι; Δηλαδή στο μυστικό αυτό δωματιάκι που (πώς κι έτσι) έμεινε κλειδωμένο για τόσους μήνες υπήρχαν όλα αυτά τα πράγματα; Χύμα περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών; (άμα κάνετε την πρόσθεση, σε τριψήφιο νούμερο πάει!) Και όλως τυχαίως, είναι ακριβώς το περιεχόμενο της spam λίστας που είχε κυκλοφορήσει πριν δύο χρόνια; Και κανείς σοβαρός αντιεκκλησιαστικός δεν έκανε τον κόπο να την βγάλει ούτε τότε, ούτε και τώρα στην φόρα;

Συμφωνώ ότι ο Χριστόδουλος είχε μια χαζή και καθόλου κατανυκτική έπαρση, φιλοδοξία, βαθά χωμένος στην εκκλησιαστική διαπλοκή, και τάση να εκμεταλλέυεται την πνευματική του θέση προς ίδιον δημαγωγικό όφελος, και ότι θεωρούσε τον εαυτό του diva και tv persona, αλλά κάποιες κακοήθειες έχουν και τα όρια τους....

Και κάντε και μια διάκριση με την περιουσία της Εκκλησίας και του Χριστόδουλου. Λογικό είναι μετά από 200 χρόνια Εκκλησίας της Ελλάδος κάμποσες ποιμαντορικές ράβδοι και κάμποσες μίτρες να έχουν συγκεντρωθεί...το να λέμε ότι αυτά τα "αγόρασε" ο Χριστόδουλος και τα είχε χύμα στο σπίτι του κλειδωμένα σε ένα "μυστικό" δωματιάκι που "ανακαλύφθηκε" μετά από τόσους μήνες, έ, μιλάει μόνο του για την αξιοπιστία της πηγής... 


Αν κρίνουμε από το τεύχος Μαρτίου (εαν και εφόσον), δεν χρεάζεται να κρατήσει κανείς πολύ ώρα την ανάσα του από την αγωνία για την αξιοπιστία της Ιεράς Παρακαταθήκης.

Οι παραπομπές σε Ελεύθερο Τύπο και Ελευθεροτυπία είναι αέρος-αέρος.

Στο μεταξύ η αναζήτηση για "Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ" αισίως επιστρέφει 350+ σελίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails