Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η 5η δόση είναι ακόμα στον αέρα!




Ακόμη χειροκροτούν στην Ευρώπη και την Αμερική για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ελλάδα, εκείνο όμως που κανείς δεν έχει αναφέρει είναι ότι ο κίνδυνος “στάσης πληρωμών” που έλεγε ο πρώην τσάρος της Οικονομίας στις 20 του μήνα παραμένει.

Αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι κινούνται με ρυθμούς... Ελλάδας. Δηλαδή, ακόμη δεν έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις για το πότε και το πως.
Έτσι έρχονται απανωτές συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο για να ληφθούν αποφάσεις. Πρώτη αυτή της Κυριακής, μια ακόμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Μια ακόμη θα γίνει μια βδομάδα αργότερα στις 11 του μήνα.
Ο λόγος; Πολύ απλά πρέπει να προλάβει η Ευρώπη να πάρει την απόφαση για να... αποφασίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για την εκταμίευση των 12 δισ.
Αν δεν γίνει έγκαιρα αυτό δεν πρόκειται να λάβει τη σχετική απόφαση ούτε το ΔΝΤ!
Ταυτόχρονα υπάρχει και άλλο πρόβλημα. Πρέπει να παρθεί η απόφαση και για το επόμενο δάνειο που δεν θα εξασφαλίζει απλά μερικούς μήνες ρευστότητα στην Ελλάδα, αλλά για τουλάχιστον ένα χρόνο, αφού άλλος κανονισμός του ΔΝΤ θεωρεί κάτι τέτοιο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση έστω και ενός σεντ για οποιαδήποτε χώρα.
Το ένα σενάριο, το καλό λέει ότι θα ληφθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις και για τη δόση και για το δάνειο. Το κακό λέει ότι προς το παρόν θα εκταμιευτεί η δόση και στη συνέχεια θα έχουν την Ελλάδα στο “περίμενε” μέχρι το Φθινόπωρο όταν και θα δείξει κατά πόσον και τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αποδώσει, η χώρα δηλαδή θα πηγαίνει “γραμμή” για χρεοκοπία και τότε και μόνο τότε θα πάρουν οριστικές αποφάσεις... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails