Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Σάλος με το «όχι» των Ελβετών στην κατασκευή μιναρέδων

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι υπερψήφισαν την στηριζόμενη από την Δεξιά πρόταση για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων σε τζαμιά στη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, «όχι» σε νέους μιναρέδες είπαν τα 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας με ποσοστό 57,5%. Οι μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση, ωστόσο η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας ζητά απ’ τους πιστούς, να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην αντιδράσουν με υπερβολικό τρόπο.

Απ’ την πλευρά τους οι Ελβετοί θεωρούν, ότι η ανέγερση νέων μιναρέδων χαλάει την εικόνα της χώρας τους. Το ποσοστό των μουσουλμάνων που ζει στην Ελβετία ξεπερνά το 6% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες απ’ την πρώην Γιουγκοσλαβία, που ήρθαν στην χώρα μετά τον πόλεμο.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Από το in.gr

Καταδικάζει η Γαλλία την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων στην Ελβετία

«Σοκαρισμένος» από την ελβετική απόφαση να απαγορευτεί η κατασκευή μιναρέδων στην Ελβετία δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, την ώρα που οι αντιδράσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα αυξάνονται. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «έκφραση μισαλλοδοξίας» και κάλεσε την Ελβετία να αλλάξει γνώμη.
«Έχω σοκαριστεί από την απόφαση αυτή» δήλωσε και πρόσθεσε πως εάν δεν μπορούν να οικοδομηθούν μιναρέδες, αυτό σημαίνει ότι καταργείται μια θρησκεία.

«Ελπίζω ότι οι Ελβετοί θα υπαναχωρήσουν στην απόφαση αυτή αρκετά γρήγορα» πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL. «Είναι μια έκφραση μισαλλοδοξίας και απεχθάνομαι τη μισαλλοδοξία», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε εάν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας στη Γαλλία, ο υπουργός απάντησε: «δεν ξέρω».

Και έσπευσε να προσθέσει: η μπούρκα «είναι μια προσβολή στα δικαιώματα των γυναικών, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε».

«Είναι ένας περιορισμός της ελευθερίας τους και στις δημόσιες υπηρεσίες πιστεύω ότι δεν πρέπει να το δεχτούμε. Τώρα αν περπατούν με μπούρκα στο δρόμο, αυτό είναι επίσης μια θεμελιώδης ελευθερία» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. 

Αυτό κι αν είναι μπουρ(δ)γκολογία. Δηλαδή επιτρέπεται να είναι ελεύθερες στον δρόμο αλλά όχι στην εργασία τους και ας μην προσβάλουν κανέναν άλλο με την άσκηση της ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και όχι του προσυλητισμού, παρά μόνο τα ευαίσθητα μάτια των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες. Έξω όμως μπορούν να φορούν αυτό το σύμβολο που και καλά τις περιορίζει. Άραγε ποιος ρώτησε κάποια από αυτές που επιθυμούν να φορούν την μπούργκα αν θέλει να την βγάλει; Η ίστατη υποκρισία αγαπητοί μου. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ "ΠΑΙΡΝΕΙ" ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ. Η ΕΥΡΩΫΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.


Σε δημοψήφισμα, οι Ελβετοί ψήφισαν με ποσοστό 57,5% την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας. Μετά το κάλεσμα για «αυτοσυγκράτηση» από τη μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Αλί Γκόμα επέκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι συνιστά «προσβολή» για τους μουσουλμάνους.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο Γκόμα είπε ότι η υπερψήφιση της πρωτοβουλίας αυτής στη χώρα των Αλπεων, είναι μια «επίθεση» στη θρησκευτική ελευθερία.

Ο μουφτής προέτρεψε τους Ελβετούς μουσουλμάνους να κάνουν χρήση των νομικών μέσων για να διαμαρτυρηθούν και να ξεκινήσουν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς στη χώρα.
Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε «απογοητευμένος και ανήσυχος» από την απαγόρευση των μιναρέδων στην Ελβετία.

Ο Ιχσάνογλου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του «την ατυχή εξέλιξη που αμαυρώνει την εικόνα της Ελβετίας ως χώρας που σέβεται την διαφορετικότητα, την ελευθερία του πολιτισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Αυτή η ψήφος είναι μία έκφραση της αναζωπύρωσης των αντιισλαμικών τάσεων στην Ευρώπη από ξενόφοβους πολιτικούς, ρατσιστές της άκρας Δεξιάς που αντιτίθεται στον κοινό νου, την σύνεση και τις διεθνείς αξίες» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails