Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή Ιλαρίωνα σε Bertone για χριστιανικά σύμβολα

Λόγω της αποφάσεως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η ανάρτηση του Εσταυρωμένου στα δημόσια σχολεία
της Ιταλίας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας απέστειλε στον Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιο Tarcisio Bertone επιστολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας στην επιστολή του τονίζει: «Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η από 3.11.2009 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της Λάουτσι εις βάρος της Ιταλίας, μέσα στην οποία το Δικαστήριο διαπίστωσε παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανάρτηση του Εσταυρωμένου στα δημόσια σχολεία της Ιταλίας».

«Κρίνουμε μια τέτοια πρακτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προσπάθεια επιβολής παντού μιας ριζοσπαστικής εκκοσμίκευσης αγνοώντας την εθνική πείρα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Η ως άνω απόφαση δεν είναι η μοναδική στην πρακτική του Δικαστηρίου, η οποία όλο και περισσότερo αποκτά τον αντιχριστιανικό προσανατολισμό», συνεχίζει ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ, στην επιστολή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέχουν σαφώς από τη νομική και ιστορική πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ενώ το ίδιο το Δικαστήριο έχει μετατραπεί σε εργαλείο προβολής υπερ-φιλελεύθερης ιδεολογίας, κρίνουμε πολύ σημαντική τη συμμετοχή των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ευρώπης στη συζήτηση για το έργο του».

«Πάνω σε αυτά, προτείνουμε μέσα από κοινές προσπάθειες τη διοργάνωση στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης ενός σεμιναρίου με συμμετοχή των θρησκευτικών κοινοτήτων και εμπειρογνωμόνων, όπου θα καθίστατο εφικτή η συζήτηση των σημαντικών για τις θρησκευτικές κοινότητες πτυχών του έργου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων», αναφέρει κλείνοντας ο κ. Ιλαρίωνας.

Πηγή: Ρομφαια

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails