Η θεματολογία μας
Διεθνη
(238)
Επικαιροτητα
(179)
Ελλαδα
(131)
Προσωπα
(95)
Επιστημονικα
(84)
Θεολογια
(82)
Πολιτικη
(72)
Ιστορια
(61)
Αιρεσεις
(60)
Τεχνολογια
(54)
Οικονομια
(49)
Εκκλησιαστικα
(43)
Οικολογια
(42)
Ιατρικη
(41)
Αρχαιολογια
(40)
Διαφορα
(28)
Πολιτισμος
(26)
Βιολογια
(21)
Διαστημα
(20)
Ιντερνετ
(19)
Συνομωσια
(18)
Προϊστορια
(17)
Διατροφη
(15)
Ψυχολογια
(15)
Ανθρωποτητα
(13)
Μουσικη
(8)
Χιουμορ
(8)
Θρησκειες
(7)
Αθλητισμος
(3)
Μυθολογια
(3)
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009
Επιστημονική ανακάλυψη από ρομπότ
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας ρομποτικός μηχανισμός καταφέρνει να κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις, χωρίς καθόλου την συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα. Το συγκεκριμένο ρομπότ, που ονομάζεται «Αδάμ», δημιουργήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ross King, στο πανεπιστήμιο Aberystwyth της Ουαλίας και έχει αυτοματοποιήσει όλες τις διεργασίες που κάνει ένας επιστήμονας.
Η ανακάλυψη του ρομπότ-επιστήμονα, είχε να κάνει με το γονιδίωμα ενός ζαχαρομήκυτα, το οποίο παράγει ένζυμα, όπου προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις στη μαγιά. Ο Αδάμ αρχικά έκανε τα σχετικά πειράματα στο δικό του ρομποτικό εργαστήριο, για να επιβεβαιώσει την ορθότητα των υποθεσεων του, ερμήνευσε τα αποτελέσματα των πειραμάτων και στην συνέχεια τα επαλήθευσε. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους, κάνανε τα ανάλογα πειράματα, για να καταλήξουν πως ο Αδάμ είχε δίκαιο.
Φυσικά οι επιστήμονες, δεν θα σταματήσουν στον Αδάμ, καθώς ήδη ετοιμάζεται ο διάδοχος του, που θα ονομάζεται “Εύα” και θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: Wired
Ο Δρ Ρος Κινγκ μπροστά στον ρομποτικό συνεργάτη του, τον «Αδάμ»Ουάσινγκτον
Αφού πρώτα αντικατέστησαν εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, τα ρομπότ βάζουν τώρα στο μάτι τους επιστήμονες: Ένα ρομπότ που αναπτύχθηκε στη Βρετανία σχεδιάζει τα δικά του πειράματα για να αναγνωρίζει τη λειτουργία γονιδίων, ενώ ένα πρόγραμμα που ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές διατυπώνει τους νόμους της φυσικής που περιγράφουν την κίνηση δυναμικών συστημάτων.Το ρομπότ Adam που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπεριστουιθ της Ουαλίας διατυπώνει υποθέσεις για γονίδια του ζυμομύκητα της μαγιάς. Στη συνέχεια πραγματοποιεί πειράματα για να τις ελέγξει και καταλήγει σε λογικά συμπεράσματα.
Ο «Αδάμ» ανέλαβε να εντοπίσει τα γονίδια μιας σειράς 13 ενζύμων καλλιεργώντας και εξετάζοντας το μεταβολισμό αποικιών του ζυμομύκητα. Από τις 20 υποθέσεις που διατύπωσε, κατάφερε να αποδείξει ότι οι 12 είναι σωστές.
Οι επιστήμονες «εργάζονται γι΄αυτό από τη δεκαετία του 1960. Όταν στείλαμε τα πρώτα ρομπότ στον Αρη, ονειρευόμασταν ρομπότ που θα μπορούσαν να κάνουν τα δικά τους πειράματα στον πλανήτη. Έπειτα από 40 ή 50 χρόνια, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να το κάνουμε» σχολίασε στο Reuters ο Ρος Κινγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Το επόμενο ρομπότ που ετοιμάζει η ομάδα του Δρ Κινγκ, με το όνομα «Εύα» θα έχει ακόμα μεγαλύτερες ικανότητες ως επιστήμονες και θα αναλάβει τον έλεγχο χιλιάδων χημικών ουσιών προκειμένου να ανακαλύψει νέα φάρμακα.
Ο Αδάμ παρουσιάζεται την Παρασκευή στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.
Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν έναν ευφυή αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να συμπεραίνει τους νόμους της φυσικής που περιγράφουν την κίνηση ενός εκκρεμούς αναρτημένου στο άκρο ενός άλλου εκκρεμούς. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διατύπωσε μόνος του τη μαθηματική εξίσωση του Χάμιλτον που περιγράφει την ενέργεια αυτού του δυναμικού συστήματος.
«Ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά προβλήματα στην επιστήμη είναι ο εντοπισμός των υποκείμενων αρχών σε τομείς όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων» εξήγησε ο Χοντ Λίπσον, ο οποίος ανέπτυξε το λογισμικό σε συνεργασία με τον Μάικλ Σμιντ. Τα προγράμματα αυτού του είδους «μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο ανακαλύπτουμε επιστημονικές αρχές πίσω από τα δεδομένα» είπε.
Ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα κάποιο ρομπότ θα κερδίσει ακόμα και το Νόμπελ.
Πηγή: Εδώ
Το βιογραφικό του δόκτωρος.
Άρθρο για τον "Αδάμ"
Στη σελίδα 3 αναφέρεται ξεκάθαρα, πως δεν υπάρχει artificial intelligence με την έννοια που αυτή ορίζεται, δηλαδή ως "ανεξάρτητη σκέψη". Αντίθετα, ο Adam, βασίζεται σε δεδομένα concepts, και κάνει τυπικές υποθέσεις τύπου 0-1 όπως κάθε εξελιγμένο μηχάνημα μπορεί να κάνει!!
"A concept X (¼class). ‘X is a class if and only if (iff) each element x of X satisfies the intrinsic property of X. The intrinsic property of a thing is a property which is essential to the thing and it looses its identity when the property changes’ (Mizoguchi, 2004)."
Από εδώ.
Ετικέτες
Βιολογια,
Διεθνη,
Επιστημονικα,
Ιατρικη,
Μ.Βρετανια,
Τεχνολογια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου