Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Θεραπεία της καρδιάς με βλαστοκύτταρα πιο κοντά στην ευρεία χρήση.



Δρ Joshua Hare εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη θεραπεία δια βλαστοκυττάρων για ασθενείς με καρδιακή προσβολή.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
  • Εγκρίθηκε η θεραπεία δια βλαστοκυττάρων για καρδιοπαθείς ασθενείς θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε πέντε χρόνια
  • Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι μέθοδοι που πέτυχαν σε μελέτες σε ζώα είναι αποτελεσματικές στον άνθρωπο
  • Τα Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν μια φυσική ικανότητα παλιννόστησης προς την τοποθεσία της ζημίας στην καρδιά
  • Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθορίσει τον αριθμό των κυττάρων είναι ο καλύτερος δυνατός σε κάθε έγχυση
  (CNN) - Εάν είχατε μόλις το πρώτο σας έμφραγμα, οι γιατροί μπορεί μια ημέρα να είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη ζημία που προκάλεσε με θεραπεία με βλαστικά κύτταρα.

Με ενδοφλέβια ένεση να εισάγωγουν βλαστικά κυττάρα σε ασθενείς που είχαν παρουσιάσει καρδιακή προσβολή εντός των προηγούμενων 10 ημερών  μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι αυτή η μέθοδος δεν διαχειρίζεται απλώς την καρδιακή βλάβη, αλλά την αποκαθιστά.

Η μελέτη αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός σε ένα πεδίο στο οποίο έχουν γίνει πολλές προσεγγίσεις που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους, αλλά καμία δεν έχει εγκριθεί για ευρεία κλινική χρήση για τους καρδιοπαθείς.

Τα νέα αποτελέσματα είναι ορόσημο για την έρευνα των βλαστοκυττάρων, και για τους ασθενείς, είπε ο Jeffrey Karp, ερευνητής στο Brigham και στο Νοσοκομείο Γυναικών στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ο οποίος διευθύνει ένα εργαστήριο βιολογίας και βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Δεν είχε συμμετάσχει στη μελέτη.

Οι πιο πρόσφατες κλινικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην διαχείριση των προβλημάτων και δεν ασχολούνται με την αιτία της ζημίας, είπε.
 
"Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή, θα συνεχίσουν να υφίστανται καρδιακή ανεπάρκεια", είπε. "Είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσουμε και να διορθώσουμε τη ρίζα του προβλήματος το συντομότερο δυνατό."

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ήταν μέρος μιας μελέτης φάσης Ι που επιχείρησε να αποδείξει την ασφάλεια Η δοκιμή έχει προχωρήσει στο στάδιο ΙΙ, η οποία λαμβάνει χώρα σε 50 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο δρ Joshua Hare, διευθυντής του Διεπιστημονικού Stem Cell Institute στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Miller Σχολή Ιατρικής και επικεφαλής του συγγράμματος της μελέτης.

"Κοιτάζουμε σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών, στην καλύτερη περίπτωση, να έχει εγκριθεί η καρδιακή θεραπεία δια βλαστοκυττάρων," είπε ο Hare.

 
Η στεφανιαία νόσος, η οποία προκαλεί έμφραγμα και στηθάγχη - πόνος στο στήθος που έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να μην παίρνει αρκετό αίμα - είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν 450.000 το 2005, σύμφωνα με την American Heart Association. Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι υφίστανται εμφράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος.
Το συγκεκριμένο είδος των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην παρούσα έρευνα ονομάζονται μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, και προέρχονται από ενήλικες, όχι έμβρυα.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τη μεσεγχυματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα που διατίθεται στο εμπόριο από την Osiris Therapeutics Inc. με την ονομασία Prochymal. Το φάρμακο, το οποίο αποτελείται από τα βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών του δότη, δίνεται στον ασθενή με ενδοφλέβια ένεση. Τα κύτταρα στη συνέχεια να ταξιδεύουν με την κυκλοφορία του αίματος και να εγκαθίστανται στην καρδιά.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν κάποια φυσική ικανότητα παλιννόστησης, και η ζημία που χρησιμεύει ως φάρος παλιννόστησης για αυτά, είπε ο Karp.
Τα βλαστικά κύτταρα μειώνουν το μέγεθος των σημαδιών στον ιστό και αυξάνουν την αντλητική δύναμη της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή, είπε ο Hare. Σε περιορισμένο βαθμό, επίσης αναπτύσουν και νέο καρδιακό μυ.
Η φάση Ι με αποτελέσματα από 53 ασθενείς, δεν είναι οριστική απόδειξη ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά αυτό υποδηλώνει, είπε ο Hare. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που καθορίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τις κλινικές δοκιμές, το πρώτο στάδιο έχει ως στόχο να αποδείξει την ασφάλεια, ενώ οι δοκιμές στη φάση ΙΙ και ΙΙΙ γίνονται σε μια ευρύτερη ομάδα υποψηφίων που αξιολογεί πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακο.
Σε αυτή τη δοκιμή, οι δόσεις των ασθενών κυμαίνονταν από 35 εκατομμύρια κύτταρα εως 350 εκατομμύρια κύτταρα. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή ή αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες σε θεραπείες που πήραν υψηλότερες δόσεις των κυττάρων, αλλά φαινόταν ότι η θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική - τουλάχιστον όσον αφορά τη μείωση ηλεκτρικών προβλήματων - στην ομάδα υψηλής δόσης, είπε.
Σε ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο η τεχνική λειτουργεί σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή πριν πολλούς μήνες ή στο παρελθόν πριν χρόνια, είπε ο Hare.
Η μελέτη δείχνει τα αποτελέσματα από μια εξάμηνη παρακολούθηση ασθενών το 2007, και επί του παρόντος οι ερευνητές επεξεργάζονται δεδομένα από τη διετή παρακολούθηση.
Γενικότερα, εκτός από τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, δεν υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες στον τομέα των βλαστικών κυττάρων όσον αφορά τη βοήθεια μεγαλύτερου αριθμού των ασθενών, είπε ο Karp.
"Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι έτοιμα να γίνουν πραγματικά η επόμενη μεγάλη επιτυχία στην κυτταρική θεραπεία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών," είπε.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστικών κύτταρων για τη θεραπεία της καρδιάς. Πρώτον, είναι ενήλικα βλαστικά κύτταρα, έτσι δεν υπάρχουν τα ηθικά ζητήματα που περιβάλλουν την έρευνα για τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Κατά δεύτερο λόγο, τουλάχιστον από την άποψη της ασφάλειας, μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν απαιτούν αντιστοίχιση - κάθε δότης μπορεί να δώσει κύτταρα σε οποιοδήποτε άλλο δότη, και δεν είναι απαραίτητα τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είπε.
Ακόμα εκατομμύρια κύτταρα απαιτούνται, προκειμένου να είναι αρκετά βλαστικά κύτταρα ώστε να φθάσουν στην καρδιά και να έχουν θεραπευτικό όφελος και είναι δαπανηρό για να πάρει τον απαιτούμενο αριθμό των κυττάρων ο κάθε ασθενής, είπε ο Karp. Εκεί που πρέπει να υπάρξει βελτίωση είναι να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη θεραπεία  των βλαστικών κυττάρων, είπε.
"Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των κυττάρων που θα μπορούσαν να φθάσουν στην καρδιά, αυτό θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσέγγιση αυτή," είπε ο Karp.
Αυτή η μέθοδος της ενδοφλέβιας ένεσης σημαίνει ότι η διαδικασία θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει στο ιατρείο ή κλινική ενός γιατρού, αυξάνοντας την προσβασιμότητα για τους ασθενείς, είπε ο Karp.
Μια πιο επεμβατική τεχνική παράδοσης βλαστοκυττάρων έχει θετικά αποτελέσματα σε άλλες κλινικές δοκιμές, και αφορά ενέσιμα βλαστικά κύτταρα των ίδιων των ασθενών απευθείας στο μυ της καρδιάς.
Η μεγαλύτερη εθνική μελέτη βλαστικών κυττάρων για τις καρδιακές παθήσεις, που χρηματοδοτείται από την Baxter Inc, χρησιμοποιεί αυτή τη χειρουργική μέθοδο, και πρόσφατα ανακοίνωσε την επιτυχία σε μια 12-μηνη μελέτη φάσης ΙΙ για ασθενείς με σοβαρή στηθάγχη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο πόνο και βελτίωσαν την ικανότητα να περπατούν.
Επειδή τα βλαστικά κύτταρα μεταφέρονται στον ασθενή μέσω καθετήρα σε αυτή τη μέθοδο, υπάρχει κίνδυνος της διάτρησης περίπου 1 τοις εκατό, δήλωσε στο CNN στις αρχές του έτους ο Δρ Douglas Losordo, καρδιολόγος στο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο, Ιλινόις. Το φάρμακο, GCSF, που κινητοποιεί τα βλαστικά κύτταρα, ενέχει επίσης ένα μικρό κίνδυνο της πήξης του αίματος.
Όσον αφορά τις δοκιμές Όσιρις, περαιτέρω έρευνα είναι υπό εξέλιξη για καθοριστεί εάν οι ασθενείς θα επωφεληθούν περισσότερο από τις πιο εγχύσεις των βλαστικών κυττάρων, ή αν είναι καλύτερο τα βλαστοκύτταρα να προέρχονται από το σώμα τους, αντί από δότη, είπε ο Hare.
Αν και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα το σώμα του ασθενή να απορρίψει τα δικά του βλαστικά κύτταρα, παρά από δότη, υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση, είπε. Η λήψη του μυελού των οστών καθώς και ο πολλαπλασιασμός των βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να διαρκέσει έως και πέντε εβδομάδες, ενώ τα κύτταρα του δότη θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα, είπε. Από την άλλη πλευρά, είναι ασαφές κατά πόσον ένας δότης μπορεί να μεταδώσει μια ασθένεια στον αποδέκτη της διαδικασίας.
Αν σας ενδιαφέρει η εγγραφή σε μια κλινική δοκιμή, μπορείτε να βρείτε μία στο clinicaltrials.gov. Η δοκιμή Orisis δέχεται ακόμη συμμετέχοντες.

Πηγή: CNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails