Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πανίσχυρα μικρόβια απειλούν τον ελληνικό πληθυσμό

Αιμιλία Σταθάκου
Σούπερ μικρόβια, άτρωτα από τα φάρμακα απειλούν τον ελληνικό πληθυσμό, λόγω της κατάχρησης που γίνεται στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Μάλιστα, τα μικρόβια που «ενδημούν» στην ελληνική κοινότητα και στα ελληνικά νοσοκομεία είναι τα ανθεκτικότερα της Ευρώπης!
Η χώρα μας αποτελεί… διεθνή κίνδυνο Δημόσιας Υγείας, αφού παραμένοντας τα τελευταία πέντε χρόνια στις πρώτες θέσεις της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη, συμβάλλει καθοριστικά στην αντοχή των μικροβίων τα οποία ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Eλλάδα η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών καταλαμβάνει έως και 75% της εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες αντιοβιοτικών (όπως οι κεφαλοσπορίνες) η κατανάλωση είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2009 καταγράφηκε χρήση αντιβιοτικών στο 50% του ελληνικού πληθυσμού, όταν τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό ήταν μόλις 25%! Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση αυτών των φαρμάκων έχει γίνει με πρωτοβουλία του ασθενούς χωρίς να ερωτηθεί ο γιατρός του ή συνταγογραφήθηκαν μετά από την επιμονή του.
Στις περισσότερες απ’ αυτές τις περιπτώσεις τα αντιβιοτικά ελήφθησαν άσκοπα, καθώς επρόκειτο για κάποια ίωση. Τα φάρμακα αυτά δρουν στα μικρόβια, αλλά δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα στους ιούς.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάχρηση των σημαντικών αυτών φαρμάκων οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή τους, καθώς αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι το τελευταίο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε το 1990 και δεν αναμένεται να ανακαλυφθούν νέα μέσα στα επόμενα χρόνια.


Click here to find out more!
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης και σωστής χρήσης των αντιβιοτικών, ώστε να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην κοινότητα αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες, για τις οποίες είναι γνωστό ότι στο 70% των περιπτώσεων αυτών τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση.
Ειδικά στις περιπτώσεις ενός πονόλαιμου η κ. Γιαμαρέλου επισήμανε ότι η χορήγηση αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν της διενέργειας του ειδικού τεστ για στρεπτόκοκκο και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσβολή από το μικρόβιο. Πρόκεται για το strep test, το οποίο γίνεται στο ιατρείο μέσα σε πέντε λεπτά. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα προκαλούνται από κάποια ίωση.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο, σε συνεργασία με τη Metron Analysis:
Εως και 40% των Ελλήνων έχουν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 6 μήνες, με κύρια αιτία (σε ποσοστό περίπου 34%) τον πονόλαιμο και τον πυρετό. Κι αυτό όταν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε απλές ιώσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.
20% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιοτικά πριν καν επισκεφθούν το γιατρό τους.
35% δηλώνουν ότι θα πάρουν αντιβιοτικά και για τη νέα γρίπη, η οποί ως γνωστόν οφείλεται σε ιό και δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους φάρμακα.
85% των παιδιάτρων αναφέρουν ότι οι γονείς τους πιέζουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά στα παιδιά τους έστω κι αν δεν τους είναι απαραίτητα.
65% των παιδιάτρων αναφέρουν ότι τελικά ενδίδουν στις πιέσεις αυτές!

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails