Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πενικιλίνη με πρώτη ύλη το ηλιέλαιο


Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη πραγματοποίησε ο Άραβας επιστήμονας, Μονβάρ Χοσεΐν, ο οποίος κατόρθωσε να παρασκευάσει πενικιλίνη αξιοποιώντας τις ιδιότητες του ηλιελαίου. Με τον τρόπο αυτό, η πενικιλίνη μπορεί πλέον να παρασκευαστεί χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.Μέχρι σήμερα, ο τρόπος παραγωγής της πενικιλίνης επιβαρύνει το περιβάλλον. και τούτο διότι για να παραχθεί απαιτούνται δηλητηριώδη διαλυτικά, όπως η κηροζίνη, η ξυλόλη ή το εξάνιο.

Όλα αυτά, έως ότου ο Χοσεΐν ανακάλυψε ότι είναι δυνατή η παρασκευή της με τη βοήθεια του ηλιελαίου. "Κατ’ αρχήν ήθελα να εξετάσω αν ήταν δυνατή η παρασκευή με μια απλή και εναλλακτική λύση. Στόχος μου δεν ήταν η μέγιστη δυνατή απόδοση της λύσης μου. Σκέφτηκα, λοιπόν, να δοκιμάσω ηλιέλαιο. Είχα διαβάσει ότι χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό αρωματικών ουσιών από ένα μείγμα. Κανείς, όμως, δεν το είχε δοκιμάσει με αντιβιώσεις" είπε. Ο Άραβας επιστήμονας πραγματοποίησε τα πειράματά του στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. Οι πρώτες του προσπάθειες ήταν αποτυχημένες. Σχετικά σύντομα, όμως, κατάφερε να απομονώσει - με τη βοήθεια του ηλιελαίου - περίπου 30% πενικιλίνη.
Το σημαντικότερο στην προσπάθειά του είναι το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολούθησε μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και μάλιστα με το ίδιο ηλιέλαιο.

Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί που δείχνουν ενδιαφέρον για την πρωτότυπη, φθηνή και οικολογική λύση παρασκευής πενικιλίνης.

«Η Κινεζική Ιατρική Ακαδημία ήθελε να αποσπάσει από ένα μείγμα αντιβιοτικών μια συγκεκριμένη αντιβιοτική ουσία. Έκανα χρήση της διαδικασίας που επινόησα και διαπίστωσα ότι ο διαχωρισμός είναι δυνατός. Καμιά άλλη διαδικασία δεν είχε παρόμοια αποτελέσματα» ανέφερε ο επιστήμονας.

Η φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο, αντιδρά συγκρατημένα στο νέο τρόπο παραγωγής πενικιλίνης. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία με το ηλιέλαιο είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον, όχι όμως και η μοναδική.

Στα επιστημονικά περιοδικά οι ειδικοί συζητούν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων και είναι χαρακτηριστικό πως παραμένει ανοιχτό το ποιος τρόπος παρασκευής πενικιλίνης θα είναι αυτός που θα καθιερωθεί τελικά.

Πηγή: e-club.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails