Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Στο Διαδίκτυο η ιστορία για το μήλο του Νεύτωνα

Στη δημοσιότητα το χειρόγραφο που περιγράφει την προσπάθεια του Νεύτωνα να αναπτύξει τη θεωρία της βαρύτητας.


Η περιβόητη ιστορία για το μήλο που έδωσε το ερέθισμα στον Ισαάκ Νεύτωνα να αναπτύξει τη θεωρία της βαρύτητας, βρίσκεται πλέον στο Διαδίκτυο.
Το ιστορικό χειρόγραφο είναι στη διάθεση των χρηστών του Ιντερνετ έπειτα από τη δημοσίευση του από την Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας. Ο Κeith Μoore, επικεφαλής της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ιστορία διαιωνίζεται επειδή περιλαμβάνει μια εύληπτη απεικόνιση για το πως λειτουργεί η μοντέρνα επιστήμη ενώ έχει ταυτόχρονα αναφορές στο ηλιακό σύστημα αλλά και στη Βίβλο.
Όταν ο Νεύτωνας περιγράφει την παρατηρήση της πτώσης του μήλου και μαντεύει πίσω από τη θεωρία «μιλά ουσιαστικά για την επιστημονική μέθοδο», σχολιάζει ο Μουρ. «Το σχήμα του μήλου θυμίζει τον πλανήτη και η πτώση του παραπέμπει στην ιστορία του Αδάμ και της Εύας, γεγονός που σίγουρα θα έβρισκε ελκυστικό ο Νεύτωνας».
«Γιατί το μήλο να πέφτει πάντα κάθετα στο έδαφος, αναρωτήθηκε…Γιατί να μην πέφτει πλευρικά ή προς τα πάνω; Γιατί συνέχεια να πέφτει στο κέντρο της γης;», έγραφε ο William Stukeley o συγγραφέας -και σύγχρονος του Νεύτωνα- της περίφημης ιστορίας με το μήλο.
Το σχετικό έργο του Stukeley πλαισιώνεται, σύμφωνα με την Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας, από σημειώσεις «αντιπάλων» του Νεύτωνα που είχαν χαθεί για εκατοντάδες χρόνια. Οι διαδικτυακοί χρήστες μπορούν ακόμα να περιηγηθούν και σ’ άλλα ντοκουμέντα όπως σχέδια του Λεονάρντο, την πρώιμη δουλειά της Jane Austen κ.λ.π.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails