Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πήλινο πλακίδιο 4.000 ετών επιστράφηκε στο Ιράκ από την Ολλανδία


Η Ολλανδία επέστρεψε στο Ιράκ ένα πήλινο πλακίδιο 4.000 ετών που ανακαλύφθηκε λίγο πριν πωληθεί σε ολλανδική ιστοσελίδα δημοπρασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας.

Το πλακίδιο, μήκους 7 εκατοστών και πλάτους 4,5 εκατοστών προέρχεται από την αρχαία τοποθεσία της Ουρ στα νότια του Ιράκ και επιστράφηκε στην ιρακινή πρεσβεία στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια τελετής του Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων στο Λίντεν (φωτό), σύμφωνα με το μουσείο.

Το πλακίδιο φέρει μία διοικητική λίστα με αριθμούς, ονόματα και πληρωμές για παρεχόμενες υπηρεσίες και χρονολογείται περίπου από το 2.050 π.Χ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2009 σε ιστοσελίδα δημοπρασιών, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Πολιτισμού.

"Ο ιδιοκτήτης παραιτήθηκε εθελουσίως από το αντικείμενο αφού ενημερώθηκε ότι η εμπορία αντικειμένων τέχνης από το Ιράκ είναι παράνομη", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το πλακίδιο θα εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Λίντεν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου μαζί με 69 άλλα ιρακινά αρχαιολογικά αντικείμενα στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο "Επιστροφή στο Ιράκ".

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails