Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Οι υδρατμοί επηρεάζουν τη θερμοκρασία της Γης

Αμερικάνοι κλιματολόγοι αποδίδουν την αυξομείωση της θερμοκρασίας της Γης στα ποσοστά συγκέντρωσης υδρατμών στην κατώτερη στρατόσφαιρα του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του πλανήτη μας υποστηρίζουν ότι οι σταθερές θερμοκρασίες της τελευταίας δεκαετίας οφείλονται στη μειωμένη συγκέντρωση υδρατμών, ενώ, αντίθετα, η άνοδος της θερμοκρασίας της προηγούμενης δεκαετίας είναι συνδεδεμένη με την αντίστοιχη αύξηση των υδρατμών.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Suzan Solomon, η οποία συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης, επισήμανε ότι η μείωση της υγρασίας (των υδρατμών) κατά 10% περίπου, 20 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, εξηγεί γιατί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ουσιαστικά έχει μείνει σταθερή από την αρχή του 21ού αιώνα, παρά την μεγάλη άνοδο του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, η αντίστροφη άνοδος της υγρασίας πριν το 2000 ερμηνεύει γιατί στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 η θερμοκρασία αυξήθηκε τόσο απότομα. Η έρευνα εκτιμά ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας μετά το 2000 οδήγησε σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 25% μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε υπάρξει η μείωση των υδρατμών. Αντίστροφα, στη δεκαετία του ΄90, η αύξηση της υγρασίας προκάλεσε πιθανότατα αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 30%.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά την υποτιμημένη σημασία των υδρατμών σε μεγαλύτερο ύψος της ατμόσφαιρας, στη στρατόσφαιρα. Μυστήριο παραμένει, ωστόσο, γιατί οι υδρατμοί αυξομειώνονται τόσο γρήγορα και τόσο έντονα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια πιθανή αιτία είναι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των θαλασσών. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 0,13 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Πηγή: Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails