Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

"Επί τάπητος" η ευθανασία στη Βρετανία

Τη δημιουργία δικαστηρίων, που θα έχουν τη δικαιοδοσία να επιτρέπουν σε ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να θέσουν τέλος στη ζωή τους, πρότεινε ο Βρετανός συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, ο οποίος έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ.«Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω όποτε θέλω, τότε η κάθε μέρα που ζω θα άξιζε όσο ένα εκατομμύριο βιβλία. Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω, θα ζούσα. Είναι δική μου η ζωή, δικός μου ο θάνατος, δική μου η επιλογή», δήλωσε χθες το βράδυ ο συγγραφέας σε μία ομιλία του με τίτλο «Σφίγγοντας το χέρι στο θάνατο».

Ο Σερ Τέρι Πράτσετ προτείνει, μάλιστα, να είναι ο πρώτος που θα προσφύγει σε αυτά τα δικαστήρια. Το 75% των Βρετανών είναι υπέρ της θέσπισης νέου νόμου, που θα επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Η βρετανική Δικαιοσύνη αποσαφήνισε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον νόμο περί υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ανακοινώνοντας ότι τα άτομα που βοηθούν τον γονέα τους να βάλει τέλος στη ζωή του πιθανότατα δεν θα διώκονται, εάν κίνητρο της χειρονομίας ήταν η συμπόνια και εάν ο ασθενής έχει εκφράσει την επιθυμία του αυτή πέρα από κάθε αμφιβολία. Αλλά ο νόμος που καταδικάζει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν καταργήθηκε, ούτε τροποποιήθηκε.

Πηγή: Zougla 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails