Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Χρήση πυρηνικών όπλων προβλέπει το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

 
Με την υπογραφή Μεντβέντεφ το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

Το δικαίωμα στη χρήση πυρηνικής ισχύος σε απάντηση επίθεσης με πυρηνικά όπλα ή επίθεσης ανάλογου μεγέθους περιλαμβάνει το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που υπεγράφη την Παρασκευή από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ορίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Το στρατιωτικό δόγμα και οι βασικές αρχές για την πολιτική της πυρηνικής αποτροπής που τίθενται σε ισχύ έως το 2020 δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, όπως είχαν υπαινιχθεί το προηγούμενο διάστημα Ρώσοι αξιωματούχοι. Στο έγγγραφο επισημαίνεται ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε πυρηνικό χτύπημα κατά επιτιθέμενων.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει την πρώτη θέση στη λίστα με τις βασικές εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Το κείμενο του δόγματος που δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο του Κρεμλίνου τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των «κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα «στρατιωτικών υποδομών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας».

Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία, στο δόγμα εκφράζεται ανησυχία και για την πιθανή ανάπτυξη ενός «στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος» και την ανάπτυξη «συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας».

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είχαν φθάσει στο «κόκκινο» σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο τελικώς η διακυβέρνηση Ομπάμα εγκατέλειψε. Η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ ότι τα νέα συμβατικά στρατηγικά όπλα θα α υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς όπως και τα πυρηνικά όπλα.

Η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας αποτελείται από επίγειες βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά που μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες ή αυτοκατευθυνόμενους πυραύλους με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Βάσει του νέου δόγματος, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσει και να εκσυγρονίζει την πυρηνική της τριάδα, αυξάνοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα έναντι αμυντικών συστημάτων εν δυνάμει εχθρού. Παράλληλα, το νέο δόγμα σκοπεύει να μεταμορφώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία αποτελεσματική και ευκίνητη στρατιωτική δύναμη.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails