Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Λάθος πρόβλεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Άρθρο 1

Λανθασμένη η δυσοίωνη πρόβλεψη για τους παγετώνες στα Ιμαλάια, παραδέχεται ο ΟΗΕ

Η εκτίμηση ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα εξαφανιστούν γύρω στο 2035 δεν βασίστηκε σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, παραδέχεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έπειτα από οργισμένες καταγγελίες της Ινδίας.
H προειδοποίηση για εξαφάνιση των παγετώνων, που θα άφηνε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό, «αναφέρεται σε ανεπαρκώς αιτιολογημένες εκτιμήσεις για το ρυθμό υποχώρησης και το έτος εξαφάνισης των παγετώνων στα Ιμαλάια» αναφέρει η ΙPCC σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
«Κατά τη σύνταξη της εν λόγω παραγράφου, οι σαφείς και καθιερωμένες προδιαγραφές για τις επιστημονικές ενδείξεις, οι οποίες απαιτούνται από τις διαδικασίες της IPCC, δεν εφαρμόστηκαν σωστά» παραδέχεται η Επιτροπή.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Sunday Times του Λονδίνου, η εκτίμηση της Επιτροπής δεν βασίστηκε σε επιστημονικές εργασίες, αλλά σε... δημοσιεύματα του Τύπου. Η ηγεσία της IPCC θα διερευνήσει τώρα πώς αυτές οι αναφορές συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, δήλωσε ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Οικολογίας στο Ινστιτούτο Carnegie για την Επιστήμη, με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η επίμαχη έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035, και πιθανώς νωρίτερα, είναι πολύ υψηλή αν η Γη συνεχίσει να θερμαίνεται με το σημερινό ρυθμό».
Η IPCC, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, δεν ανακοίνωσε νέα εκτίμηση για την τήξη των πάγων στην ασιατική οροσειρά, επισήμανε όμως ότι ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων αναμένεται να επιταχυνθεί τον 21ο αιώνα.
To θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας κατηγόρησε την IPCC για αβάσιμες εκτιμήσεις που «προκάλεσαν πανικό» στην κεντρική Ασία. «Ο ισχυρισμός της IPCC [...] δεν βασίστηκε ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ζαϊράμ Ραμές.

Άρθρο 2

Χοντρά λάθη εντοπίστηκαν στην πρόβλεψη του ΟΗΕ για τους παγετώνες στα Ιμαλάια


Ο Παγετώνας Πιντάρι έχει συρρικνωθεί πολύ λιγότερο από ό,τι ανέφερε η έκθεση

Πέντε χονδροειδή λάθη ανακαλύφθηκαν σε μια παράγραφο της έκθεσης του ΟΗΕ που προέβλεπε εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια, με ολέθριες συνέπειες για την κεντρική Ασία. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) απολογείται για τα λάθη, επισημαίνει όμως ότι η έκθεση είναι κατά τα άλλα σωστή.
Οι επίμαχες ανακρίβειες εντοπίστηκαν στη σημαντική έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 για τις πιθανές επιπτώσεις αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας.
Η έκθεση των 838 σελίδων περιλαμβάνει ξεχωριστά κεφάλαια για κάθε ήπειρο. Μια παράγραφος στο κεφάλαιο για την Ασία προειδοποιεί ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων αντιμετωπίζουν θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γύρω στο 2035.
Στην πραγματικότητα η χρονολογία που θα έπρεπε να αναγράφεται είναι το 2350, εκτιμά ο ερευνητής που αποκάλυψε την υπόθεση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ινδίας αμφισβήτησε την εκτίμηση και κατηγόρησε την IPCC ότι «προκάλεσε πανικό».
Η Επιτροπή αλλά και αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες τονίζουν ότι τα λάθη δεν ήταν εσκεμμένα ούτε αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης: οι παγετώνες όντως υποχωρούν, έστω και με μικρή ταχύτητα. Ωστόσο οι ανακρίβειες ανοίγουν την πόρτα για νέες επιθέσεις από τους «σκεπτικιστές» της παγκόσμιας θέρμανσης, ειδικά στις ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις της IPCC για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, βασισμένες στις εργασίες 3.000 ερευνητών από όλο τον κόσμο, αποτελούν τη βάση των διεθνών διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία κατά των αερίων του θερμοκηπίου.
Ανακρίβειες
Τα πέντε λάθη που ανακάλυψε ο Γκράαμ Κόγκλεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Trent στον Καναδά, όπως τα παραθέτει στο περιοδικό Science:
-Η έκθεση αναφέρει ότι «οι παγετώνες στα Ιμαλάια υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου». Σύμφωνα όμως με το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Παγετώνων (WGMS), ο ρυθμός τήξης στα Ιμαλάια είναι περίπου ίδιος με το ρυθμό υποχώρησης σε άλλους παγετώνες.
-Το κείμενο κάνει λόγο για «πολύ υψηλή» πιθανότητα εξαφάνισης έως το 2035. Η χρονολογία αυτή δεν εμφανίζεται πουθενά στη βιβλιογραφία. Υπάρχει μόνο μια ρωσική μελέτη που προβλέπει σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια το 2350. Ίσως ο αριθμός να αντιγράφηκε λανθασμένα.
-Η επίμαχη παράγραφος προειδοποιεί για τους παγετώνες: «Η συνολική τους έκταση πιθανώς θα συρρικνωθεί από τα 500.000 στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως το έτος 2035». Σύμφωνα όμως με τον Κόγκλεϊ, η έκταση των παγετώνων στα Ιμαλάια δεν υπερβαίνει σήμερα τα 33.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
-Ολόκληρη η παράγραφος αποδίδεται στη WWF και δεν επικαλείται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Στην πραγματικότητα μάλιστα μόνο μια πρόταση προερχόταν από την περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία με τη σειρά της επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου.
-Πίνακας που περιλαμβάνεται στην επίμαχη παράγραφο αναφέρει ότι το διάστημα 1845-1965, ο Παγετώνας Πιντάρι των Ιμαλαΐων συρρικνώθηκε κατά 2.840 μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο πάγος υποχωρεί κατά 135,2 μέτρα το χρόνο, ενώ ο πραγματικός ρυθμός είναι μόλις 23,5 μέτρα το χρόνο.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Δρ Κόγκλεϊ δεν αμφισβητεί την έκθεση της IPCC στο σύνολό της. «Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της IPCC ήταν αξιόπιστο» δήλωσε.
Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα λάθη δεν αλλάζουν την απειλητική πραγματικότητα της υποχώρησης των παγετώνων σε όλο τον κόσμο.
Όπως το έθεσε ο Ίβο Ντε Μπόερ, επικεφαλής της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι συγκρίσιμο με το να πούμε ότι ο Τιτανικός βυθίζεται πιο αργά από ό,τι περιμέναμε».
Παραδέχτηκε πάντως ότι «τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβούν ξανά».

Άρθρο 3

Κι άλλο πιθανό λάθος στην κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα
 
Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη λαθών στην πρόβλεψή της για τα Ιμαλάια, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή κατηγορείται από το Αμστερνταμ για ακόμα μια ανακρίβεια: υπολόγισε εσφαλμένα πως η μισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Το λάθος εντοπίστηκε στη σημαντική έκθεση για την απειλή της κλιματικής αλλαγής η οποία δημοσιεύτηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και αποτέλεσε τη βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.
Οι ολλανδικές αρχές καλούν τώρα την Επιτροπή να εξηγήσει γιατί η έκθεση αναφέρει ότι το 56% της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι μόνο 26%.
Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τρίμο Βάλαρτ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι συντάκτες της έκθεσης μπορεί κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα: Φαίνεται ότι άθροισαν την επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (26%) και την έκταση που απειλείται από τις πλημμύρες ποταμών (29%).
«Έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαροι» σχολίασε ο εκπρόσωπος, προσθέτονας ότι τα πραγματικά νούμερα ήταν διαθέσιμα από την ολλανδική υπηρεσία περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, το περιστατικό θα έφερνε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την IPCC, η οποία πρόσφαρα παραδέχτηκε πως έκανε λάθος για τα Ιμαλάια. Η έκθεση του 2007 προέβλεπε ότι οι παγετώνες που προσφέρουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους θα έχουν χαθεί έως το 2035.
Η ινδική κυβέρνηση διαπίστωσε όμως ότι ο ισχυρισμός της έκθεσης δεν βασιζόταν σε δημοσιευμένες μελέτες. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, η πρόβλεψη προήλθε από αναφορές που εντόπισε η WWF στο περιοδικό New Scientist.
Την Παρασκευή, πάντως, ο πρωθυπουργός της Ινδίας προσέφερε στήριξη στην IPCC διαβεβαιώνοντας ότι παρά το ατυχές συμβάν τής έχει «πλήρη εμπιστοσύνη».
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails