Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Οι γιγαντοαφίσες του Στάλιν μπορεί να αμαυρώσουν τις επετειακές εκδηλώσεις για τη λήξη του Β' ΠΠ

Την καταδίκη του για τα σχέδια της Μόσχας να αναρτήσει γιγαντοαφίσες του Ιωσήφ Στάλιν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 65η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Στον ρωσικό πληθυσμό πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για την ήττα του φασισμού, όχι στον Στάλιν, υπογράμμισε.

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα σχέδια της Μόσχας να τιμήσει τον "μαζικό δολοφόνο" στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 9 Μαΐου στη Ρωσία.

Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης και δυτικοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τους οποίους οι γιγαντοαφίσες του Στάλιν μπορεί να προκαλέσουν αποχωρήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να μεταβούν στη Μόσχα το Μάιο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ρωσική κοινωνία είναι διχασμένη όσον αφορά το ρόλο του Στάλιν. Ιστορικοί και προασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. Όμως οι κομμουνιστές εξακολουθούν να τον τιμούν ως ήρωα και να πιστώνουν σε αυτόν την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη.

Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails