Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ευθυγραμμίζεται προς τα αιτήματα του Φαναρίου η ΔΙΣ στο θέμα του πρώην Αττικής

Την αναβολή των εκλογών στις δύο μητροπόλεις που προέκυψαν από την κατάτμηση της Μητρόπολης Αττικής και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος ικανοποιεί το Φανάρι που απέστειλε της προηγούμενες ημέρες επιστολή με σχετικά αιτήματα.
Συγκεκριμένα, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της, την Παρασκευή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναβάλει τις εκλογές στις δύο νέες μητροπόλεις που είχαν ορισθεί για τις 23 έως 25 Φεβρουαρίου και να συγκληθεί η Ιεραρχία «εν ευθέτω χρόνω» προκειμένου να εκλέξει τους νέους μητροπολίτες.
Παράλληλα, αποφάσισε «τη συγκρότηση του Δευτεροβαθμίου δι' Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, κατά τον Νόμον, προκειμένου να εκδικάσει την έφεση την οποία κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο ο τέως Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «κατόπιν διαλογικής συζητήσεως με πνεύμα νηφαλιότητος, ψυχραιμίας και υπευθυνότητος» λαμβάνοντας υπ’ όψη «την ανάγκην διατηρήσεως του κλίματος εμπιστοσύνης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», την κρισιμότητα των ημερών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και «την επικράτηση πνεύματος ενότητος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Επικρίσεις από ιεράρχες
Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν ότι με την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεικνύει απόλυτη αφοσίωση και υπακοή εις την Μητέρα Εκκλησία.
Επικριτές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου υποστηρίζουν ότι με την απόφαση αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος δεν επέδειξε το σθένος της προασπίσεως των δικαιωμάτων της Αυτοκεφαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου. Σε αυτό θα πρέπει να προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εάν δεν επιθυμεί, επόμενος στην Ιεραρχία είναι ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος δεν μπορεί να προεδρεύσει διότι υπήρξε ανακριτής στην υπόθεση. Ο επόμενος τη τάξει είναι ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
Το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο τοποθετείται χρονικά για μετά το Πάσχα.
Το ιστορικό
Με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες, το Φανάρι ζήτησε από την Αθήνα να μην διενεργηθούν εκλογές στις δύο νέες μητροπόλεις (Κηφισιάς και Ιλίου) εξέφρασε τη δυσφορία του για τη διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση του καθαιρεθέντος μητροπολίτη Παντελεήμονα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστήριξε στην επιστολή του αυτή ότι η Αθήνα παρακάμπτει και «εν τη ουσία» ακυρώνει την απόφαση του Φαναρίου να κάνει δεκτή την έκκλητη προσφυγή προς τελική κρίση του καταδικασθέντος ιεράρχη, αφού όμως αυτή εξετασθεί πρώτα από δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφερε, εκτός από τον ιδρυτικό τόμο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος του 1850 και την Πράξη του 1928, ζητούσε να ισχύουν οι αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου και να μη γίνεται επίκληση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος μόνο των νόμων της ελληνικής Πολιτείας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά από 100 χρόνια θα δικάσει για πρώτη φορά ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου
Σύμφωνα με Το Βήμα, θορυβημένος από τις εξελίξεις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στην Αθήνα τον στενό του συνεργάτη Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και μέλη της ελληνικής κυβερνήσεως. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Εμμανουήλ. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη διάρκεια της οποίας πρότεινε μια συμβιβαστική λύση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέρριψε την πρόταση του κ. Ιερωνύμου και η απάντηση που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται ποτέ να πλήξω το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά από 100 χρόνια θα σας δώσω το δικαίωμα ασκήσεως του εκκλήτου αλλά δεν μπορείτε να με θεωρείτε πλέον φίλο».

Πηγή:  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails