Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Εφεραν στο φως ανθρώπινα οστά από τη Μινωική εποχή


Μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη που ξεδιπλώνει τα μυστικά της Μινωικής εποχής έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα που διεξάγουν οι αρχαιολόγοι στο λόφο Καστέλι των Χανίων, δίπλα στα τείχη της κλασικής Κυδωνίας. Ανθρώπινα οστά, σε χώρο όπου πιθανότατα τελούνταν θυσίες κατά τους μινωικούς χρόνους, και σημαντικά ευρήματα που ρίχνουν φως στο μινωικό ανακτορικό κέντρο των Χανίων κατά την περίοδο του 14ου -13ου αι. π.Χ. έχουν μαγέψει τους επιστήμονες, που τα εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγεί η ανεύρεση ενός πολύ εκτεταμένου εξωτερικού αύλειου χώρου στη νοτιοδυτική άκρη του λόφου, με ιδιαίτερα επιμελημένο δάπεδο από κονίαμα πάχους 5 εκ., τα όρια του οποίου δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Στη βορειοδυτική άκρη του ανασκαμμένου χώρου μεγάλοι πεσμένοι, καλοδουλεμένοι λίθοι, εκτεταμένες μάζες καμένων πλίνθων και η βάση ενός κίονα κατά χώραν υπονοούν παρακείμενο σημαντικό οικοδόμημα.

Στον αύλειο χώρο φαίνεται ότι διεξάγονταν θυσίες, αιματηρές και αναίμακτες, που ακολουθούσαν συγκεκριμένο τελετουργικό, όπως υποδηλώνουν όχι μόνο οι καμένοι καρποί και τα πολυάριθμα άκαυτα οστά ζώων (αιγοπροβάτων και αιγάγρων κυρίως, ενός χοίρου και δύο βοοειδών, προς το παρόν), αλλά κυρίως ο ξεχωριστός τρόπος απόθεσής τους. Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η ανεύρεση και ανθρώπινων οστών -ανήκουν σε μία μόνο νεαρή γυναίκα- τα οποία έχουν αποτεθεί όπως ακριβώς και τα σφάγια των ζώων.

Προς το παρόν διατηρούνται επιφυλάξεις ως προς τα τελικά συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι ερευνητές όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και αποδειχθεί αν πρόκειται ή όχι για χώρο τελετουργιών και θυσιών υψίστης σπουδαιότητας για τη μινωική εγκατάσταση των Χανίων.

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails