Στην εντατική θα μπουν οι Βασιλικοί Μακεδονικοί Τάφοι των Αιγών, ανάμεσά τους και ο τάφος του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγαλέξανδρου, προκειμένου να θεραπευθούν δομικές και άλλες φθορές στο εσωτερικό τους. Οι μελέτες ωρίμανσης των έργων εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά ο χρόνος της υλοποίησής τους θα εξαρτηθεί από την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Δύο ακόμη αρχαιολογικά έργα θα δρομολογηθούν στη βόρεια Ελλάδα. Η στερέωση και αποκατάσταση των αρχαίων Σταγείρων, πατρίδας του Αριστοτέλη, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η προστασία-ανάδειξη του αρχαίου νεκροταφείου της Ακάνθου όπου έχει εντοπιστεί ο εντυπωσιακός αριθμός των 18000 εχυντρισμένων (μέσα σε πύθο) ταφών και οι αρχαιολόγοι αναζητούν τώρα τα αίτια που οδήγησαν στους μαζικούς θανάτους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ανάμεσα στους νεκρούς βρέθηκαν και σιδηροδέσμιοι που μπορεί να ήταν δούλοι ή κατάδικοι.
Οι Βασιλικοί Τάφοι
Όταν ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε το 1977 τον τάφο του Φιλίππου Β΄ η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου. Το μνημείο καλυπτόταν από μεγάλο λόφο, γνωστό ως Μεγάλη Τούμπα. Στο εσωτερικό του λόφου υπήρχε επίσης ο επονομαζόμενος «Τάφος της Περσεφόνης» και ο «Τάφος του Πρίγκιπα». Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που προστατεύει τα αρχαία. Οι προσόψεις των τάφων συντηρήθηκαν και έγιναν σωστικές εργασίες στο εσωτερικό τους, όπου τώρα δρομολογούνται για πρώτη φορά συστηματικές εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μίνω, προϊστάμενο στη διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, οι φθορές στο εσωτερικό των μνημείων είναι δομικές και οφείλονται στο βάρος των χωμάτων που δέχτηκαν επί αιώνες ενώ άλλες οφείλονται στην υγρασία.
Η πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου Β’ είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με το δωρικό ρυθμό. Στη ζωφόρο που καταλαμβάνει όλο το πλάτος της πρόσοψης(5,56 μ.,) και έχει ύψος 1,16 μ. απεικονίζονται σκηνές κυνηγιού λιονταριών, άρκτων, αντιλοπών και κάπρων σε ημιδασώδες τοπίο. Στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του μνημείου περιλαμβάνονται: Στερέωση των αποκολλημένων και διογκωμένων τμημάτων του κονιάματος, αφαίρεση των χωμάτινων και αλάτινων επικαθίσεων, περιμετρική συγκράτηση των κατεστραμμένων ορίων των επιχρισμάτων κ.α.
Ο τάφος του Πρίγκιπα (6,35 μ. ύψος Χ 5,08 μ. πλάτος) ανακαλύφθηκε από τον Ανδρόνικο το 1979. Ο τάφος είναι διθάλαμος, με προθάλαμο και θάλαμο, με ανισοϋψή καμαρωτή στέγη. Από τη ζωφόρο της πρόσοψης διατηρούνται σήμερα μόνο ίχνη καθώς ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο ή δέρμα. Στο εσωτερικό του μνημείου παρατηρούνται απώλεια χρωματικού στρώματος, διόγκωση και σαθροποίηση κονιάματος, ρηγματώσεις και αλάτινες επικαθίσεις.
Στερεώσεις και συγκράτηση των κατεστραμμένων ορίων των τοιχογραφιών θα πραγματοποιηθούν στον επονομαζόμενο «Τάφο της Περσεφόνης» που ανακαλύφθηκε από τον Ανδρόνικο το 1977. Ο τάφος φέρει εξαιρετικό τοιχογραφικό διάκοσμο. Γρύπες με λουλούδι ανάμεσά τους, παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα κ.α.
Εργα συστηματικής συντήρησης σε ολόκληρο το μνημείο θα πραγματοποιηθούν μόνο στον τάφο του Ρωμαίου που ανακαλύφθηκε το 1938 από τον αρχαιολόγο Κ. Α. Ρωμαίο και είναι από τα παλαιότερα γνωστά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, «θα πραγματοποιηθούν έργα ανάδειξης του μνημείου με τη δημιουργία διαδρομής ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμο στους επισκέπτες», όπως λέει στο VETO o κ. Μίνως. Ο τάφος είναι διθάλαμος (με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο) και «είναι ίσως ο μεγαλύτερος σε μήκος μακεδονικός τάφος, μετά τον τάφο του Φιλίππου, καθώς έχει μήκος 8,50 μέτρα.» Η πρόσοψη του μνημείου αναπτύσσεται σε ιωνικό ρυθμό και στη διακόσμησή του περιλαμβάνονται ανθέμια και άνθη (κίτρινα, κόκκινα, άσπρα, μπλε) σε βαθυκύανο φόντο. Τόσο στην πρόσοψη όσο και στο εσωτερικό του μνημείου παρατηρούνται χρωματικές απώλειες, αποκολλήσεις, διογκώσεις και ρηγματώσεις…
Οι «δεσμώτες» της Ακάνθου
Με στέγαστρο θα προστατευθεί τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου Ακάνθου, στο Νομό Χαλκιδικής και θα δημιουργηθεί επιτόπιο μουσείο. Στην αρχαία Ακανθο, κορυφαία πόλη-λιμάνι και από τις πιο σημαντικές ολόκληρης της Μακεδονίας έχει εντοπιστεί εκτεταμένο νεκροταφείο με πυκνό στρώμα ταφών που χρονολογείται από τον 7ο αι. π.Χ. Σε ορισμένες ταφές έχουν εντοπιστεί ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους αλλά και σιδηροδέσμιοι σκελετοί που πιθανότατα ανήκαν σε δούλους ή κατάδικους. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 18000 τάφοι ενώ υπάρχουν οικόπεδα με περισσότερες από 500 ταφές. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους «από τις έρευνες θα προκύψουν σημαντικά πορίσματα για τα αίτια που οδήγησαν σε θάνατο τους κατοίκους της πόλης.»
Η πατρίδα του Αριστοτέλη
Στο νομό Χαλκιδικής βρίσκονται και τα αρχαία Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην πόλη, που από τον 5ο αι. π.Χ. απλώθηκε και στους δύο λόφους των Σταγείρων, βρέθηκαν πολλά κτίσματα που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά χρόνια. Πριν από λίγο καιρό τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν αρκετές καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο, με πτώσεις κυρίως δέντρων πάνω σε αρχαία κτίσματα. Μάλιστα η διευθύντρια στη Διεύθυνση Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κυρία Νικολέτα Βαλάκου χαρακτήρισε τις ζημιές «πολύ μεγάλες». Το 349 π.Χ η πόλη καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ αλλά ανοικοδομήθηκε και πάλι από τον ίδιο επειδή ήταν η γενέτειρα του Αριστοτέλη.
Η μελέτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση των κτηρίων και των εργαστηρίων του βορείου λόφου των Σταγείρων.
Πηγή: zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου