Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η έφεση του Παντελεήμονα



Τόσο για την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και για την Πολιτεία, το θέμα του τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη έκλεισε οριστικά και τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλείται να αποφασίσει επί της εκκλήτου προσφυγής του καθηρημένου κληρικού.

Χθες το πρωί συνεδρίασε το Δευτεροβάθμιο δι’ Αρχιερείς Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε ως απαραδέκτως υποβληθείσα κατά το νόμο 5383/32 την έφεση του τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν ύστερα από περίπου δύο ώρες συνεδρίασης τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι κατά το άρθρο 160 δεν προβλέπεται δικαίωμα εφέσεως. Οπως τόνιζαν όμως εκκλησιαστικές πηγές, ακόμα και αν προβλεπόταν αυτό το δικαίωμα τότε η έφεση θα ήταν εκπρόθεσμη. «Τώρα ήρθε η ώρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποφασίσει» τονίζουν ιεράρχες και συνεχίζουν: «Και βέβαια θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Το Δικαστήριο συνήλθε στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη με τη συμμετοχή των μητροπολιτών Μεγάρων Βαρθολομαίου, Περιστερίου Χρυσοστόμου, Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Τρίκκης Αλεξίου, Καρπενησίου Νικολάου, Σπάρτης Ευσταθίου, Φιλίππων Προκοπίου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκοπίου, Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Ιωαννίνων Θεοκλήτου, Γρεβενών Σεργίου, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού και Σιδηροκάστρου Μακάριου.

Προηγουμένως είχαν αντικατασταθεί λόγω αυτοεξαιρέσεως οι μητροπολίτες Σταγών Σεραφείμ και Καλαβρύτων Αμβρόσιος καθώς και οι μητροπολίτες Μαρωνείας Δαμασκηνός και Παραμυθίας Τίτος, οι οποίοι δεν παρέστησαν επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους.
Το παρών στο Συνοδικό Μέγαρο, όχι όμως και εντός της αιθούσης όπου συνεδρίαζε το Συνοδικό Δικαστήριο, έδωσε και ο τέως μητροπολίτης Παντελεήμονας, ο οποίος συνοδευόταν από τους δικηγόρους του και κληρικούς της άλλοτε ενιαίας Μητρόπολης Αττικής, η οποία διχοτομήθηκε στις Μητροπόλεις Ιλίου και Κηφισίας.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


Πηγή: Espresso


Αρχικά τον αθώωσαν για να μην μπορεί να πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και γιατί το Κράτος τον είχε ήδη δικάσει και καταδικάσει, όποτε και την μητρόπολη δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει και δεν θα μπορούσε να πάει στο Πατριαρχείο. Όμως μετά από πιέσεις του Πατριαρχείου για τελική καταδικαστική απόφαση αλλά και για να χρησιμοποιήσει το έκκλητο ως ανώτατο εκκλησιαστικό δικαστήριο, έγιναν έτσι τα πράγματα.

Δεν έχει όμως και πολλές κινήσεις να κάνει το Πατριαρχείο γιατί ο τέως μητροπολίτης είναι ήδη καταδικασμένος και σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails