Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Γενετικό τεστ αμερικανικής εταιρείας «βρίσκει ποια είναι η βέλτιστη δίαιτα»

Αμερικανική εταιρεία λανσάρει στην αγορά ένα γενετικό τεστ που δείχνει αν ο εξεταζόμενος θα χάσει περισσότερα κιλά μειώνοντας τα λίπη, τους υδατάνθρακες ή και τα δύο.

Από τις 140 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που συμμετείχαν στις δοκιμές, όσες ακολούθησαν για ένα χρόνο τη δίαιτα που υπέδειξε το τεστ έχασαν κατά μέσο όρο το 5,3% του αρχικού τους βάρους, ενώ οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου, στις οποίες ανατέθηκαν «ακατάλληλες» δίαιτες, έχασαν μόνο 2,3%.

Η μελέτη για το γενετικό τεστ της Interleukin Genetics Inc. παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

«Η δυνατότητα χρήσης της γενετικής πληροφορίας για την επίτευξη αυτής της απώλειας βάρους, χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, θα βοηθούσε σημαντικά στην επίλυση του διαδεδομένου προβλήματος του υπερβολικού βάρους στην κοινωνία μας» δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρτνερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Το τεστ Inherent Health («εγγενής υγεία») της εταιρείας κοστίζει 149 δολάρια, αναφέρει το Reuters.

Εξατομικευμένη δίαιτα

To γενετικό τεστ ελέγχει για μεταλλάξεις σε τρία γονίδια -FABP2, PPARG, ADRB2- που πιστεύεται ότι σχετίζονται με το μεταβολισμό.

Σύμφωνα με την Interleukin Genetics, το 61% των λευκών Αμερικανών φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο FABP2 οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση των λιπαρών από το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγουν τα λίπη αν θέλουν να χάσουν βάρος.

Τα δύο άλλα γονίδια επηρεάζουν την αντίδραση των κυττάρων στην ινσουλίνη, και ορισμένες μεταλλάξεις τους ευνοούν τη σύνθεση λίπους όταν κανείς καταναλώνει ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Όσοι φέρουν τις μεταλλάξεις αυτές καλό θα ήταν να αποφύγουν τα μακαρόνια, τις πατάτες, το ψωμί ή άλλα τρόφιμα με υδατάνθρακες.

Υπάρχει όμως και ένα 10 έως 16 τοις εκατό του πληθυσμού που φέρει μεταλλάξεις σε περισσότερα από ένα γονίδια, και θα πρέπει να αποφεύγουν τόσο τα λίπη όσο και τους υδατάνθρακες, για χάρη των πρωτεϊνών.

Οι 140 γυναίκες της μελέτης αρχικά χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες που ακολούθησαν διαφορετικές δίαιτες: τη δίαιτα Ατκινς, η οποία είναι φτωχή σε υδατάνθρακες, τη δίαιτα Ornish με εξαιρετικά λίγα λιπαρά, τη δίαιτα Learn με πολύ λίγα λιπαρά και την πιο ισορροπημένη δίαιτα Zone.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν 100 από τις εθελόντριες με το γενετικό τεστ και έλεγξαν αν οι γυναίκες που είχαν ακολουθήσει την «κατάλληλη» δίαιτα έχασαν περισσότερο βάρος.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το τεστ φαίνεται να υπερδιπλασιάζει την απώλεια βάρους σε διάστημα ενός έτους.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails