Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Όταν η συκοφαντία εκτίθεται (γ μέρος)

Με μπλέ είναι οι θέσεις του αθεοπαγανιστή και με μαύρο οι προσωπικές μου απόψεις. Το όνομα του συνομιλητή το παραλείπω με αγκύλες. Την συζήτηση μπορείτε να την βρείτε εδώ.


Οι οικογενειακές αξίες, Ιησούς, και οι αρλούμπες του […]

Ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου. Λουκάς 14: 26,

Πολύ περίεργο αυτό…παρακάτω λες ‘’Ο Ιησούς λέγει να τιμάς τους γονείς σου. Ματθαίος 19: 19.’’ Και εγώ σου λέγω ότι δεν ξέρεις τι αντιγράφεις……Αφού παρουσιάζεις δυο κατηγορίες….αντίθετες μεταξύ τους! Άραγε ο ίδιος ο Ιησούς ‘’μίσησε’’ την κατά σάρκα μητέρα του Μαρία; Και πως μετά είναι στο Ανώγειο και λαμβάνει Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής; (Πράξεις 2 κεφάλαιο). Άραγε ο νεαρός Τιμόθεος μισούσε τους γονείς του; (Πράξεις 16 1-3). Τότε γιατί λέει ότι είχε καλή μαρτυρία όχι μόνο εντός της Εκκλησίας αλλά και έξω από αυτήν; Ο Τιμόθεος ο γεννηθείς μέσα στην Εκκλησία (Α Τιμοθέου 1, 3-5). Έχετε ήδη καταλάβει τι συμβαίνει. Όμως επειδή μου δίνει και εδάφια ο φίλος μου o […], θα του κάνω την χάρη να απαντήσω σε ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ.

‘’Ήρχοντο δε μετ' αυτού όχλοι πολλοί. Και στραφείς είπε προς αυτούς·
26 Εάν τις έρχηται προς εμέ και δεν μισή τον πατέρα αυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ζωήν, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου’’.
(Λουκάς 14,26)

Για να απαντηθεί αυτό, πρέπει να το συγκρίνουμε με τα ίδια λόγια του Κυρίου όπως μας τα παρουσιάζει ο αυτόπτης μάρτυρας Ματθαίος. Ο Ματθαίος ήταν από τους 12 ακολούθους του Κυρίου. Ο Λουκάς δεν ήταν. Στην αρχή του ευαγγελίου του μας λέει ο Λουκάς ,ότι καταγράφει μετά από προσεκτική μελέτη των ομολογιών των αυτοπτών μαρτύρων. Ώστε ο Λουκάς δεν λέει κάτι διαφορετικό, αλλά το περιγράφει αλλιώς. Για να δούμε το ‘’μίσος’’ πως το καταγράφει ο Ματθαίος (που ήταν αυτόπτης μάρτυρας) στο ίδιο περιστατικό.

Όστις αγαπά πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ, δεν είναι άξιος εμού· και όστις αγαπά υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ, δεν είναι άξιος εμού·
38 και όστις δεν λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, δεν είναι άξιος εμού.
(Ματθαίος 10,37-38)

Ο Ματθαίος λέει «όποιος αγαπά τον πατέρα ή την μητέρα του περισσότερο από ό,τι αγαπά εμένα, δεν μου είναι άξιος». Όταν λοιπόν ο Λουκάς γράφει περί «μίσους προς τους γονείς» δεν εννοεί μίσος: εννοεί «η αγάπη προς τους γονείς να είναι μικρότερη απο την αγάπη προς τον Χριστό»˙ απλά το λέει με άλλα λόγια. Χρησιμοποιεί μια πιο έντονα φορτισμένη λέξη («μίσος»), ώστε να δείξει την δέουσα διαφορά μεγέθους μεταξύ της αγάπης προς τον Θεό και της αγάπης προς τους γονείς. Όσο θα ήταν το να μισούσε κανείς τους γονείς του (ενώ αρχικά τους αγαπούσε), τόση θα πρέπει να είναι η διαφορά μεταξύ της αγάπης προς το Θεό και της αγάπης προς τους γονείς , αλλά αυτό δε συνεπάγεται άρνηση της αγάπης προς τους γονείς (όπως αρχικά αναφέρω το παράδειγμα του ίδιου του Ιησού, αλλά και του Τιμόθεου... Το «αγάπησε περισσότερο το Θεό από τους γονείς σου» δεν συνεπάγεται «μίσησε και μην αγαπάς τους γονείς σου». Ότι ο Λουκάς όταν γράφει για «μίσος» μιλά μεταφορικά, φαίνεται από το ότι κάνει λόγο για μίσος προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Φυσικά, δεν εννοεί πραγματικό μίσος, αλλιώς ποιο νόημα θα είχε να μιλάμε για σωτηρία; Ποιο ‘’μίσος’’ από την στιγμή που λέει να αγαπάμε τους εχθρούς μας; Ξεκάθαρα πράγματα.



Ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου. Ματθαίος 10: 35-36,

Διότι ήλθον να διαχωρίσω άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής·
36 και εχθροί του ανθρώπου θέλουσιν είσθαι οι οικιακοί αυτού.
(Ματθαίος 10, 35-36)

Τι λένε τα εδάφια; Ο Χριστός λέει ότι εξαιτίας του, οι άνθρωποι θα χωριστούν, από μόνοι τους, σε αυτούς που θα πιστέψουν και σε αυτούς που δε θα πιστέψουν. Ώς εδώ, ποιο είναι το πρόβλημα; Όταν εμφανίζεται μια θεωρία ή μια πίστη, άλλοι τη δέχονται κι άλλοι την απορρίπτουν και έτσι οι άνθρωποι διχάζονται, διαιρούνται σε δύο ομάδες. Αυτό όμως δεν λέει τίποτε αρνητικό για την θεωρία την ίδια δεν συνεπάγεται πως η ίδια η θεωρία είναι κακή, απλώς επειδή κάποιοι τη δέχτηκαν και κάποιοι άλλοι την απέρριψαν .Η «μάχαιρα» έχει το χαρακτηριστικό ότι τέμνει. Δεν αναφέρεται σε σφαγές ο Χριστός (ποιος άλλωστε εκείνος που θυσιάστηκε ως αμνός του θεού για την σωτηρία σου φίλε), αλλά στο γεγονός ότι η ύπαρξή του διαχωρίζει τους πιστούς από τους απίστους, ο διαχωρισμός γίνεται όχι με τη βία, αλλά με τη δική τους θέληση να είναι είτε πιστοί είτε άπιστοι. Ο διχασμός όμως, ανάμεσα και στα μέλη της οικογένειας, δεν οφείλεται απλώς στην διαφορετική τοποθέτηση του καθενός έναντι του Χριστού, αλλά στο μίσος των άπιστων προς τους Χριστιανούς. Προσέξτε τι λέει. Οι εχθροί θα είναι οι οικιακοί. Δεν λέει ο Χριστός οι πιστοί να μισούν, αλλά ότι ο πιστός θα μισηθεί (και πόσο μάλλον στην τότε κοινωνία που έβλεπαν τους χριστιανούς ως αιρετικούς!! Ο Χριστός (ξανά)τονίζει ότι οι άπιστοι θα μισήσουν τους Χριστιανούς συγγενείς τους˙ δεν λέει ότι ο Χριστιανός θα μισήσει τους άπιστους συγγενείς του. Ο Χριστός διδάσκει την αγάπη προς όλους. (Το λέω συχνά μπας και το χωνέψει ο φίλος μου).




Ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου. Ματθαίος 19: 29.

Και πας όστις αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλάσια θέλει λάβει και ζωήν αιώνιον θέλει κληρονομήσει.
30 Πολλοί όμως πρώτοι θέλουσιν είσθαι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι
(Ματθαιος 19, 29).

Αν τα παραπάνω εδάφια θεωρούνται ‘’δύσκολα’’ (αν και όπως θα διαβάσατε καλόπιστα δεν είναι δύσκολα παρά μόνο για όσους βλέπουν επιφανειακά), τούτα δω είναι πεντακάθαρα!!! Πουθενά δεν λέει για μίσος προς τους συγγενείς. Ούτε λέει ότι είναι κανόνας να αφήνει κανείς το σπίτι του μόλις πιστεύει στον Ιησού (Συγνώμη Κύριε που ΔΕΝ άφησα το σπίτι μου και τους γονείς μου όταν Σε πίστεψα……χαχαχα). Λέει ΠΑΣ ΟΣΤΙΣ τουτέστιν ‘’ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ’’, δηλαδή δεν το έκαναν όλοι! Και αυτό συνέβη σε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις! Ας δούμε ένα παράδειγμα . Η Λυδία όταν πίστεψε στον Κύριο για τον οποίο μιλούσε ο απ. Παύλος, δεν εγκατέλειψε την οικεία της. Μάλιστα προσκάλεσε τον Παύλο και τους λοιπούς στο σπίτι της!! (Πράξεις 16, 14-15). Το ίδιο και ο δεσμοφύλακας!! (Πράξεις 16, 23-40). Όσο για πατέρα, μητέρα ,γυναίκα, παιδιά, είναι αστείο να σκεφτούμε ότι είναι εντολή του Κυρίου να τους αφήνουμε, αφού λέει να τους αγαπάμε!!! Πρόκειται για σπάνιες καταστάσεις και ακραίες από πλευρά των μη πιστών. (στα προηγούμενα φαίνεται καθαρά). Είναι αυτό που λέει ο Δαβίδ σε έναν ψαλμό….’’αν και οι γονείς μου με εγκαταλείψουν, ο Κύριος θα με προσδεχθεί’’. Και αυτό συμβαίνει δυστυχώς, γονείς να παρατανε τα παιδιά τους (όχι λόγο πίστης) αλλά πόσα ακούμε καθημερινά σχεδόν.



Ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου -Μη καλείς κανέναν επί της γης πατέρα σου. Ματθαίος 23: 9

Και πατέρα σας μη ονομάσητε επί της γής· διότι εις είναι ο Πατήρ σας, ο εν τοις ουρανοίς.
(Ματθαιος 23, 9).
(Από τα πιο αστεία επιχειρήματα, κατ εμέ). Είναι από την ομιλία του Κυρίου στους υποκριτές φαρισαίους. Σαφώς και αναφέρεται στην λέξη ‘’πατέρας’’ με την απόλυτη έννοια που αρμόζει στον Θεό. Που το παράξενο; Δεν επιτρέπεται για τους χριστιανούς να ονομάζουν κανένα άνθρωπο ‘’Πατέρα’’ με την απόλυτη έννοια του όρου. Με την σχετική έννοια επιτρέπεται. Πως θα λέμε τους πατεράδες μας; Αφού είναι πατεράδες. Για του λόγου το αληθές, ιδου πως αναφέρεται η λέξη πατέρας στην Καινή Διαθήκη του Κυρίου.

Καθώς ελάλησε προς τους πατέρας ημών, προς τον Αβραάμ και προς το σπέρμα αυτού εις τον αιώνα.
(Λουκας 1, 55)
Με την σχετική έννοια του πατέρα ως προγόνου.


Διότι εάν έχητε μυρίους παιδαγωγούς εν Χριστώ, δεν έχετε όμως πολλούς πατέρας· επειδή εγώ σας εγέννησα εν Χριστώ Ιησού διά του ευαγγελίου.
(Α Κορινθιους 4, 15)
Με την σχετική έννοια του πατέρα ως πνευματικού που βοήθησε κάποιους στην χριστιανική τους πίστη.


Και οι πατέρες, μη παροργίζετε τα τέκνα σας, αλλ' εκτρέφετε αυτά εν παιδεία Κυρίου.
(Εφεσιους 6,4)
Με την σχετική έννοια του πατέρα κυριολεκτικά. (Άρα καλά λέω ότι αντιγράφεις κουραφέξαλα).



Ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου.-Ο Ιησούς λέγει να τιμάς τους γονείς σου. Ματθαίος 19: 19.

τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα, και θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν. (Ματθαιος 19,19)

Άκουσον άκουσον κατηγορία κατά του Κυρίου…..!!!! Που σου λέει το αυτονόητο!!!! Μα παραπάνω […] είπες σαν κατηγορία (και γελάσαμε όλοι) οτι δήθεν ‘’ο Ιησούς λέγει να μισείς και να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου’’. Μνήσθητι μου Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου………!!!!! Τους ‘’τιμάς’’ …μισώντας τους και …..εγκαταλείποντας τους!!!! Αν το παρδαλό κατσίκι άκουγε και κατανοούσε , θα πέθαινε από τα γέλια……………….. Μην υποτιμάς την νοημοσύνη κανενός. Και αν δεν σέβεσαι εμένα που είμαι φρέσκος στο φόρουμ, σεβάσου τους παλιούς. Σε επόμενο ποστ θα σχολιάσουμε παρέα και άλλες απάτες κατά του Κυρίου. Όλα έχουν απαντήσεις, αρκεί να έχεις ειλικρίνεια……..

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails