Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Παγόβουνα απειλούν τα θαλάσσια ρεύματα




Δύο νέα γιγάντια παγόβουνα στο μέγεθος του Λουξεμβούργου κυκλοφορούν …ελεύθερα  έξω από την Ανταρκτική και απειλούν να επηρεάσουν τα ωκεάνια ρεύματα και τη ροή οξυγόνου στις θάλασσες όλου του πλανήτη.



Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν Αυστραλοί, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο από τις 12 Φεβρουαρίου, όταν ένα προϋπάρχον παγόβουνο μήκους 97 χιλιομέτρων προσέκρουσε στο άκρο παγετώνα στην Ανταρκτική και απέσπασε άλλο ένα γιγάντιο κομμάτι, μήκους 78 χιλιομέτρων.



Τα δύο παγόβουνα έχουν συνολική μάζα 1.560 δισεκατομμυρίων τόνων και  πλέουν 100 με 150 χιλιόμετρα έξω από την Ανταρκτική, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αυστραλίας.



Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου σε αυτό το ανοιχτό κομμάτι θάλασσας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία τροφοδοτούνται από ψυχρό, πυκνό νερό που βυθίζεται στον πυθμένα, σε εκείνη την περιοχή και στη συνέχεια κινείται προς άλλες κατευθύνσεις.



Η περιοχή στην οποία πλέουν τώρα τα παγόβουνα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ροής ψυχρού νερού προς τον πυθμένα, και οι επιστήμονες προβλέπουν μείωση στο ρυθμό κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, η οποία θα μπορούσε να κρατήσει  αρκετά χρόνια και να οδηγήσει σε πτώση της συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών. Υπολογίζουν μάλιστα ότι τα δύο παγόβουνα δεν αναμένεται να λιώσουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο από δύο δεκαετίες.

Πηγή: STAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails