Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Και στην Ελλάδα το νέο, γρήγορο τεστ για το Αλτσχάιμερ


Μια σταγόνα αίμα θα είναι αρκετή για να γίνει διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ! Στα πρότυπα του τεστ… εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα του οποίου είναι άμεσα, μια νέα πρωτοποριακή και άκρως αξιόπιστη εξέταση θα μπορεί να δώσει πολύ γρήγορα την απάντηση στο αν κάποιος θα νοσήσει από Αλτσχάιμερ.

Το τεστ είναι ήδη έτοιμο και σύντομα θα το χρησιμοποιούν και οι Ελληνες γιατροί. Οσοι ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ θα χρειάζεται απλώς να υποβληθούν σε μια εξέταση αίματος. Οι επιστήμονες που θα παίρνουν το δείγμα θα κάνουν έναν ειδικό έλεγχο των γονιδίων και στη συνέχεια ο γιατρός θα μπορεί να προβλέψει σε ποσοστό 80% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Με το τεστ μπορούμε να δούμε αν στο αίμα του ανθρώπου εντοπίζονται μετά την ανάλυση του γενετικού υλικού γονίδια όμοια με αυτά που έχουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ» εξήγησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη μιλώντας χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 10 με 13 Μαρτίου. Στο συνέδριο θα δώσουν το παρών Νορβηγοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν παγκόσμια μελέτη για το νέο τεστ, στην οποία συμμετείχαν και ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη έγινε σε ομάδα 800 ατόμων, εκ των οποίων οι 400 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και οι άλλοι 400 υγιείς, και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Το πρωτοποριακό διαγνωστικό τεστ αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα. Το κόστος του θα είναι 90 ευρώ, όμως δεν θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και στην Ευρώπη 7.300.000. Ο αριθμός τους πρόκειται να τριπλασιαστεί ώς το 2050.

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails