Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Ουγγαρία: Επικυρώθηκε ο νόμος για την άρνηση του Ολοκαυτώματος

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Ουγγαρίας, Λάσλο Ζόλιομ, επικύρωσε το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπάιναϊ, το οποίο αφορά την ποινική δίωξη της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Ούγγρου προέδρου η νομική ρύθμιση δεν αντιβαίνει στο νόμο, όμως ο πρόεδρος Ζόλιομ θεωρεί πως «δεν ήταν σωστό να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», καθώς, όπως σημείωσε ο ίδιος, «ο χρόνος είναι ακατάλληλος για να υπάρξει νηφάλια συζήτηση τόσο σημαινόντων ζητημάτων».

Στην Ουγγαρία πρόκειται να διεξαχθούν σε ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου, βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμένεται μία εντυπωσιακή επικράτηση του δεξιού κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με μεγάλη απόσταση, των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην κυβέρνηση τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο νόμος για την άρνηση του Ολοκαυτώματος είχε ψηφιστεί πρόσφατα στην ουγγρική Βουλή με 197 ψήφους των Σοσιαλιστών βουλευτών και των περισσοτέρων βουλευτών του μικρού κόμματος Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετείχε παλιότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό και τώρα στηρίζει σιωπηρά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας. Απείχαν 142 βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης και ένας καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Με την έναρξη ισχύος του νόμου, πρόσωπα που αρνούνται δημόσια το Ολοκαύτωμα, το αμφισβητούν ή υποβαθμίζουν τη σημασία του, μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση μέχρι και τριών ετών.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 600.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας είχαν δολοφονηθεί από τους ναζιστές, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν θανατωθεί στους θαλάμους αερίων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ενώ πολλοί είχαν πέσει θύματα των μαζικών εκτελέσεων στην ίδια την Ουγγαρία από το εγκληματικό καθεστώς των ανδρεικέλων των Γερμανών ναζιστών στη Βουδαπέστη.

Στις εκλογές της 11 ης Απριλίου, η δεξιά Ένωση Νεαρών Δημοκρατών στοχεύει στις εκλογές ακόμη και πλειοψηφία δύο τρίτων, με την υπεροχή της αυτή να οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, ούτε στην ίδια ούτε και στον αρχηγό της Βίκτορ Ορμπάν, αλλά στη δυσαρέσκεια του πληθυσμού με την αντιλαϊκή πολιτική των Σοσιαλιστών στο πλαίσιο των σκληρών μέτρων τους για την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και στη φθορά τους από τη μακρά παραμονή τους στην κυβέρνηση.

Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails