Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Τυφλός Βρετανός στρατιώτης "βλέπει" μέσω της γλώσσας τουΗ ζωή ενός Βρετανού στρατιώτη που τυφλώθηκε έπειτα από μία έκρηξη χειροβομβίδας στο Ιράκ άλλαξε εντελώς χάρη σε μια πειραματική συσκευή που του επιτρέπει να "βλέπει" με τη γλώσσα του.

Ο Κρεγκ Λούντμπεργκ, 24 ετών, μπορεί να διαβάσει, να διακρίνει μορφές και να περπατά χωρίς βοήθεια χάρη σε μία συσκευή που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Ο Λούντμπεργκ έχασε εντελώς την όρασή του όταν χτυπήθηκε από μία χειροβομβίδα το 2007, ενώ υπηρετούσε στη Βασόρα.
Ο Λούντμπεργκ επιλέχθηκε από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που θα δοκιμάσει το BrainPort, μία συσκευή που μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω της γλώσσας του.
Αυτά τα ερεθίσματα προκαλούν τσιμπήματα πάνω στη γλώσσα, από την ένταση των οποίων ο χρήστης μπορεί να οπτικοποιεί στο μυαλό του το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να κινείται σε αυτό αποφεύγοντας τα εμπόδια.
Ο μηχανισμός περιλαμβάνει μία μικροσκοπική κάμερα συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και το όλο σύστημα συνδέεται με μια μικρή πλάκα από πλαστικό που ο χρήστης τοποθετεί πάνω στην γλώσσα του για να αναλύει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα.
"Η κάμερα στέλνει σήματα στην πλαστική πλάκα και από εκεί στη γλώσσα. Βλέπω σιλουέτες ανθρώπων και τις μορφές των αντικειμένων. Όλα είναι σε μαύρο και άσπρο", δήλωσε ο Λούντμπεργκ. "Πρόκειται για το πρωτότυπο, όμως ο πιθανός αντίκτυπος στη ζωή μου είναι τεράστιος".
"Έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τα πράγματα για τους τυφλούς", συνεχίζει ο Λούντμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον μπορεί να πιάνει τα αντικείμενα με την πρώτη προσπάθεια χωρίς να χρειάζεται να τα ψηλαφήσει πρώτα, όπως έκανε πριν.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails