Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πραγματικότητα η νέα START



Ιστορική συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών τους όπλων υπέγραψαν Ομπάμα, Μεντβέντεφ



Τη νέα συνθήκη START για τη μείωση κατά 30% περίπου των ενεργών πυρηνικών τους όπλων υπέγραψαν στην Πράγα το μεσημέρι της Πέμπτης οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο» για την πυρηνική ασφάλεια και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι με στόχο την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου πολλών χωρών.

Ο Μπ.Ομπάμα τόνισε ότι συμφώνησαν με τον Ντ.Μεντβέντεφ να επεκτείνουν τις συζητήσεις τους στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας και πρόσθεσε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ δεν είχαν ως στόχο να αλλάξουν «τις ισορροπίες» με τη Μόσχα.

Για «ιστορική» συμφωνία έκανε λόγο και ο Ντ.Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ικανοποιημένος.
«Το αποτέλεσμα είναι καλό» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα είναι βιώσιμη μόνο εάν δεν υπάρξει αύξηση στα αντι-πυραυλικά συστήματα.

Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα, από την ίδια περιοχή, εξέφρασε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Με αναφορές στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Ιράν. «Εργαζόμαστε μαζί (με τη Ρωσία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ψηφίσουμε ισχυρές κυρώσεις κατά του Ιράν και δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που χλευάζουν τη συνθήκη NPT» είπε αναφερόμενος στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν είναι πιθανή αν η Τεχεράνη δεν άρει τις αμφιβολίες γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η νέα συνθήκη

Η νέα Συνθήκη START προβλέπει τη μείωση κατά περίπου 30% του αριθμού των ενεργών πυρηνικών όπλων Ρωσίας και ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει πως κάθε πλευρά θα πρέπει να περιορίσει στις 1.550 τις πυρηνικές κεφαλές, αριθμός πολύ μικρότερος από ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη (1.700 κεφαλές μέχρι το 2012), η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Επίσης, η νέα Συνθήκη START δεν επιβάλει περιορισμούς στο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα εξόδου από τη συνθήκη START «εάν η ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ αρχίσει να βαρύνει επί της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της».

Πηγή: in.gr

2 σχόλια:

Τσακ είπε...

1)Δεν ήξερα ότι ο ομπάμα είναι αριστερόχειρας
2)Κάτι σαν Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο θυμίζει η START...με την έννοια ότι δεν παίζει να ισχύσει στην πραγματικότητα!

toitmat είπε...

Μπορεί να μειώσουν τα πυρηνικά(παλαιάς γενιάς) και τα εναπομείναντα να γίνουν πιο ισχυρά...!!!

Δεν μπορεί κάνεις να ξέρει αλήθεια τι θα συμβεί...


Related Posts with Thumbnails