Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει να «απογαλακτίζονται» από τις κρατικές ενισχύσεις και εγγυήσεις που πήραν κατά την διάρκεια της κρίσης που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με τη νέα τακτική έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή είχαν εγκριθεί συνολικά κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 3.149, δισ. ευρώ καθώς και μέτρα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε 19 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ένα ποσό που ισοδυναμεί χονδρικά με το 25% του ΑΕΠ της Ένωσης. Μόνον όμως 1.235,2 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων ενεργοποιήθηκαν τελικά, σημειώνει η Κομισιόν.«Η σταδιακή μείωση των κρατικών εγγυήσεων συνιστά ένα πολύ ενθαρρυντικό δείκτη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αρχίσει να επανέρχεται στις φυσιολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Αγορά», δήλωσε ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό επίτροπος Γιοαχίν Αλμούνια.
Η κρισιμότερη περίοδος για το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2009 όταν χρειάσθηκε να τεθεί υπό την εγγύηση των κρατών-μελών το 30% του συνολικού τραπεζικού κεφαλαίου.
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 4% το Δεκέμβριο του 2009 στη Φιλανδία τη Πολωνία και τη Σλοβακία όπου υπήρξε επαρκής σταθεροποίηση του τραπεζικού τους συστήματος χωρίς να χρειασθεί η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού γι αυτό.
Η κατάσταση ξεκαθάρισε αρκετά στην Ιταλία τη Γαλλία και τη Μ Βρετανία πράγμα που επέτρεψε στις αρχές να μην ανανεώσουν την ισχύ στήριξης του τραπεζικού συστήματος όπως το είχαν κάνει το 2008 και το 2009. Κατά τον κ. Αλμούνια η απεξάρτηση των τραπεζών από τις κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει τώρα να συνοδευθεί και από την αναδιάρθρωση τους.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι από αυτού του τύπου τις κρατικές εγγυήσεις ο μικρότερος βαθμός χρήσης τους έγινε από τις ελληνικές τράπεζες (7%) και ο μεγαλύτερος από τις Κυπριακές (73%).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου