Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Πηδώντας» ήρθαν οι δεινόσαυροι στην Ευρώπη

Νέα ευρήματα, ηλικίας περίπου 85 εκατομμυρίων ετών, έρχονται να «ξαναγράψουν» την ιστορία των δεινοσαύρων. Από τα 3 οστά κρανίων που ανακάλυψαν Ούγγροι παλαιοντολόγοι σε ορυχείο βωξίτη, οι τρικεράτωπες δεινόσαυροι δεν ζούσαν μόνο στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όπου φαίνεται να είχαν φθάσει «πηδώντας» από νησί σε νησί.

Οι δεινόσαυροι που ανακαλύφθηκαν και πήραν την επιστημονική ονομασία Ajkaceratops kozmai, ήταν μικροί σε μέγεθος, με μήκος γύρω στο ένα μέτρο. Ανήκαν στην ίδια οικογένεια με τους τρικεράτωπες (είχαν τρία κέρατα στο κρανίο τους), που ήταν πολύ μεγαλύτεροι, φτάνοντας μέχρι και τα δέκα μέτρα μήκος. Τα ερπετά αυτά ζούσαν στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο, που διήρκεσε πριν από 100 εκατ. έως 65 εκατ. χρόνια.

Την Κρητιδική εποχή η Ευρώπη ήταν ένα αρχιπέλαγος νησιών, σύμφωνα με τους γεωλόγους, χωρισμένη από τις άλλες ηπείρους με τον ωκεανό της Τηθύος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι ή οι πρόγονοί τους κατάφεραν να φθάσουν στη "γηραιά ήπειρο" σιγά-σιγά, μετακινούμενοι από νησί σε νησί. Η σημερινή δυτική Ουγγαρία πιθανότατα να ήταν ένα από εκείνα τα νησιά του "ευρωπαϊκού" αρχιπελάγους πριν 85 εκατ. χρόνια.

Η διαβίωση σε απομονωμένα νησιά εξηγεί, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, το λόγο που οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι ήταν νάνοι, ένα φαινόμενο που έχει χαρακτηριστεί ως "νησιωτικός νανισμός" και αποδίδεται στο ότι τα ζώα συρρικνώνονται σε μέγεθος όταν έρχονται αντιμέτωπα με περιορισμένες διατροφικές πηγές.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails