Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κυβέρνηση: 11 νέα μέτρα για να κλείσει η ¨τρύπα¨ των εσόδων

Με περαιτέρω «ψαλίδι» στις δαπάνες του δημοσίου, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να καλύψει την υστέρηση στα δημόσια έσοδα που φθάνει στα 670 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της  οικονομικής ύφεσης.

Η πορεία των εσόδων αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι του Προγράμματος Σταθερότητας αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

 Όμως, και στο μέτωπο των δαπανών ασκούνται πιέσεις για υπερβάσεις των προβλεπόμενων ορίων στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ καταγράφεται αδυναμία περιορισμού των οφειλών των κρατικών νοσοκομείων, οι οποίες έχουν αρχίσει πάλι να ξεφεύγουν.  

Την επόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές  του ΔΝΤ και των Βρυξελλών και της  ΕΚΤ για την ενδιάμεση αξιολόγηση, πριν την έκθεση προόδου που θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα περάσουν με επιτυχία το πρώτο τεστ του Ιουνίου αλλά θεωρούν καθοριστικής σημασίας και μεγάλης βαρύτητας το επόμενο του Σεπτεμβρίου.  

Στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, οι ελεγκτές θα απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων ή την επίσπευση κάποιων από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για το επόμενο έτος προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει ότι «δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα?». Όπως αναφέρει «συνολικά στο πεντάμηνο έχουμε μια θετική εικόνα» προσθέτοντας ότι «σημαντικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, αλλά και η τελευταία αύξηση των Ε.Φ.Κ., δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα έσοδα». «Το φετινό έλλειμμα, στους πρώτους πέντε μήνες είναι μειωμένο πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι. Θα πετύχουμε το στόχο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο, λίγο πριν από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να  αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.  Εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, υπάρχουν σκέψεις για:
  1. Νέα μείωση ή και  πλήρης κατάργησης των υπερωριών στο Δημόσιο.
  2. Περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων.
  3. Μείωση των επιχορηγήσεων.
  4. Περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
  5. Μη ανανέωση συμβάσεων σε χιλιάδες άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο που δεν υπηρετούν υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  6. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.
Στον αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών του δημοσίου, αναμένεται να συμβάλλει από το φθινόπωρο η ενιαία αρχή πληρωμών,  η οποία θα ελέγχει τη μισθοδοσία αλλά και τις πρόσθετες παροχές των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρώνεται εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην ενιαία αρχή πληρωμών.  

 Εκτός από περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί  η εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής  που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» να τεθούν σε ισχύ από το 2011 όπως: 
-           Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη άνω των 100.000 ευρώ που πραγματοποίησαν το 2009 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό νομοθετήθηκε πρόσφατα με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2011. Η έναρξη καταβολής της εισφοράς εξετάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα.
-           Ένταξη περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή. Αρκετές κατηγορίες τροφίμων και φαρμάκων καθώς επίσης και υπηρεσιών, που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (10% τώρα και 11% από τον Ιούλιο) εξετάζεται να ενταχθούν από το φθινόπωρο στον υψηλό συντελεστή (21% τώρα, 23% από τον Ιούλιο).
-          Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
-          Νομιμοποίηση των τυχερών παιγνίων και επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων.

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails