Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Υπόδικος εκπροσωπεί τη χώρα στην EXPO 2010 στη Σαγκάη

Ενας οικονομολόγος πρώην χρηματιστής και νυν υπόδικος που κατηγορείται σήμερα για απάτη κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος ορίσθηκε προ μηνών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη θέση του γενικού επιτρόπου της χώρας μας στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, η κυβέρνηση επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, που πραγματοποιείται στην Κίνα και θα διαρκέσει έξι μήνες, ένα πρόσωπο το οποίο βαραίνουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και στο οποίο είχε επιβληθεί μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2010 αναφέρεται ότι «ορίζουμε ως Γενικό Επίτροπο της χώρας μας στην εν λόγω έκθεση EXPO 2010 τον κ. Αγαμέμνονα Κολιάτσο του Ελευθερίου, διδάκτορα Οικονομικών (PhD)».
Πρώην πρόεδρος της Ατταλος Χρηματιστηριακή ο Αγαμέμνονας Κολιάτσος εμπλέκεται με τον επιχειρηματία Θωμά Λαναρά σε υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, η οποία μάλιστα εκδικάζεται αύριο με απόφαση του Αρείου Πάγου (αμετάκλητο βούλευμα) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο πρώην χρηματιστής και νυν γενικός επίτροπος για τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση EXPO 2010 θα καθίσει μαζί με τον Θωμά Λαναρά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απάτης σε βαθμό κακουργήματος, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Ζαφείρης Λαναράς, εξάδελφος του γνωστού βιομηχάνου κλωστοϋφαντουργίας.

Βούλευμα
Σύμφωνα με βούλευμα του Εφετείου που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, ο Θωμάς Λαναράς, εκ των... πρωτεργατών της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999, παραπέμφθηκε μαζί με τους χρηματιστές Γιώργο και Κώστα Περβανά και Αγαμέμνονα Κολιάτσο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι τέσσερις κατηγορούνται για από κοινού απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, με κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συνολική περιουσιακή ζημία του μηνυτή ανέρχεται στο ποσό των 13,87 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας μάλιστα να χρωστάει 87.961 ευρώ από «κόκκινο κωδικό» σε χρηματιστηριακή εταιρεία.

Μπορεί μάλιστα ο Αγαμέμνονας Κολιάτσος αν και υπόδικος να διορίσθηκε στις 18 Ιανουαρίου από την κυβέρνηση, ωστόσο τουλάχιστον μέχρι πρότινος αδυνατούσε λόγω εισαγγελικής απαγόρευσης να βγει και από τη χώρα. Προ εβδομάδων, και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, εκδικάσθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το ένα σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τη χειραγώγηση των μετοχών, όπου και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Ωστόσο, παραμονές της δίκης εκείνης ο Αγαμέμνων Κολιάτσος είχε στείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αίτημα τη μη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης αυτής, εξαιτίας της οποίας τον δέσμευε περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το αν παραμένει ακόμα σε ισχύ η απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα για τον ίδιο λόγω της επερχόμενης δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν είναι γνωστό, ωστόσο στις αρχές του περασμένου μήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης, απουσία του γενικού επιτρόπου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η ύπαρξη δύο υπουργικών αποφάσεων για τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του Γενικού Επιτρόπου της χώρας στη διεθνή έκθεση EXPO 2010, που η μια διόρθωνε την άλλη.

Στην πρώτη απόφαση, αναφέρεται ότι «η αποζημίωση του γενικού επιτρόπου καταβάλλεται από τον φορέα οικονομικής διαχείρισης, βαρύνει τον προϋπολογισμό της EXPO από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τη λήξη της έκθεσης και καθορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ μηνιαίως πλέον των νόμιμων κρατήσεων».

Στη δεύτερη υπουργική απόφαση που ακολούθησε μία εβδομάδα μετά με σημείωση «Ορθή επανάληψη», απαλείφθηκε η πρόταση που περιγράφει το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του γενικού επιτρόπου.

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑΟ Αγαμέμνονας Κολιάτσος εμπλέκεται με τον επιχειρη­ματία Θωμά Λαναρά σε υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, η οποία μάλιστα εκδι­κάζεται αύριο στο Τριμελές Εφε­τείο Κακουργη­μάτων.

Τη μήνυση έχει καταθέσει ο Ζαφείρης Λαναράς, εξάδελφος του Θωμά, ενός εκ των πρωτερ­γατών της χρηματι­στηριακής «φούσκας» του 1999.

Αδιαφάνεια
Απευθείας ανάθεση κόντρα στο... πρωτόκολλο
Ερωτηματικά για τη διαδικασία επιλογής προσώπων σε «ευαίσθητες» θέσεις δημιουργεί ο απευθείας διορισμός ενός ιδιώτη στη θέση του γενικού επιτρόπου της Ελλάδας στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία που διακήρυξε η κυβέρνηση για τις προσλήψεις τίθενται εν αμφιβόλω, εξετάζοντας την περίπτωση του Αγαμέμνονα Κολιάτσου. Ενα από τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται αναφορικά με την υπόθεση αυτή, χωρίς προφανή φυσικά απάντηση, είναι βάσει ποιου θεσμικού πλαισίου έγινε η εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος ώστε να επιλεγεί ο συγκεκριμένος ιδιώτης για τη συγκεκριμένη θέση, την οποία μέχρι σήμερα καταλάμβαναν στελέχη του υπουργείου ή θεσμικοί παράγοντες.

Το ίδιο ερώτημα εξάλλου θα μπορούσε να τεθεί αναφορικά και με την πρόσληψη της ανιψιάς της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, Σάντρας Μανιουδάκη, στη θέση της διευθύντριας Διεθνών και Επενδυτικών Σχέσεων του υπουργείου. Με προϋπηρεσία στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου μιας εταιρείας που ασχολείται με gourmet τρόφιμα και καινοτόμα καλλυντικά, η Σάντρα Μανιαδάκη, κόρη της Νόρας Κατσέλη και ανιψιά της υπουργού Οικονομίας, «κέρδισε» μια θέση συμβούλου στο συγκεκριμένο υπουργείο, αφήνοντας στην άκρη τα περί αξιοκρατίας.

Ως διευθύντρια διεθνών και επενδυτικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας, η ανιψιά της υπουργού Σάντρα Μανιουδάκη, εμφανίζεται να ανήκει και στην ομάδα εργασίας για την παγκόσμια έκθεση EXPO 2010, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν έχει καν παραστεί εκεί, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα του γενικού επιτρόπου της Ελλάδας για την έκθεση αυτή.

Ο διορισμόςΣτην πρώτη απόφαση στις 18/01 αναφέρονται και οι αποδοχές του γενικού επίτροπου.

Το «μπλάνκο»Στη δεύτερη υπουργική απόφαση μία εβδομάδα μετά την πρώτη απαλείφθη­κε η πρόταση που περιγρά­φει το ύψος των αποδοχών του Αγαμέμνονα Κολιάτσου.

Πηγή: Εθνος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails