Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ιωάννου Δαμασκηνού-περί εικόνων, λόγος Ά

Εάν πάλι ισχυρίζεσαι ότι ο θείος και θαυμάσιος Επιφάνειος της απαγόρευσε κατηγορηματικά, πρώτον είναι ενδεχομένο να είναι ο λόγος του νόθος και πλαστός,
να είναι δηλαδή κόπος άλλου και να έχει την επωνυμία άλλου, πράγμα που πολλοί συνηθίζουν να κάνουν.
Δευτερον, γνωρίζουμε ότι ο μακαριος Αθανάσιος απαγόρευσε να τοποθετουν τα λείψανα των αγίων σε λειψανοθήκες, ή μάλλον διέταξε να τα θάβουν στη γη επειδή ήθελε να καταργήσει την άτοπη συνήθεια των Αιγυπτίων, οι οποίοι δεν έθαβαν τους νεκρούς τους, αλλά τους τοποθετούσαν σε κρεβάτια και φορεία. Ισως και ο μέγας Επιφάνιος θέλοντας να διορθώσει κάτι τέτοιο, νομοθέτησε να μη κατασκευάζουν εικόνες, εάν βέβαια δεχτούμε ότι είναι δικός του ο λόγος' γιατί, οτι σκοπός του δεν ήταν να τις απομακρύνει, το μαρτυρεί η εκκλησία του ίδιου του θείου Επιφανίου, που μέχρι σήμερα είναι στολισμένη με εικόνες.
Τρίτον, το σπάνιο δεν μπορεί να γίνει νόμος στην εκκλησία, "ούτε ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη", όπως και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος δέχεται και η αλήθεια' ούτε ένας λόγος είναι σε θέση να ανατρέψει την παράδοση όλης της εκκλησίας, απο τα πέρατα της γής μέχρι τα πέρατα αυτής.
Να δέχεσαι λοιπόν το πλήθος των γραφικών και πατερικών ρήσεων, που αν και η γραφή λέγει, "τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσάφι, έργα ανθρωπινων χεριών", όπως δεν απαγορεύει την προσκύνηση άψυχων η χειροποιήτων έργων αλλά των εικόνων των δαιμόνων.
Οτι βέβαια οι προφήτες προσκύνησαν αγγέλους και ανθρώπους και βασιλείς και ασεβεις και ράβδο, έχει λεχθεί' λέγει επίσης και ο Δαβίδ "και προσκυνείτε το υποπόδιο των ποδιών του". Ο Ησαϊας εξ ονόματος του Θεού λεει "ο ουρανός και η γη στον καθένα είναι φανερό ότι είναι κτίσματα. Και ο Μωυσής επίσης και ο Ααρών μαζί με όλο το λαό προσκύνησαν χειροποίητα πράγματα. Λέει λοιπόν ο Παύλος, ο χρυσός μελωδός της εκκλησίας στην προς εβραίους επιστολή' "όμως ο Χριστός ήρθε ως αρχιερέας των μελλοντικών αγαθών μέσω μιας μεγαλύτερης και τελειότερης σκηνης, όχι χειροποίητης, δηλαδή που δεν ανήκει σ αυτή την κτίση" και πάλι ο Χριστός δεν εισήλθε σε χειροποίητα άγια, αντίγραφα των αληθινών, αλλά στον ουρανό".
Ωστε τα προηγούμενα άγια και η σκηνή και όλα όσα υπήρχαν μέσα σ αυτήν, ήταν χειροποίητα, και ότι τα προσκυνούσαν κανεις δεν αντιλέγει.
Παράδοση που μας έρχεται απο πολύ παλιά, αναφέρει ότι ο Αύγαρος, ο βασιλιάς της Έδεσσας, απο τη φήμη του Κυρίου πυρπολήθηκε με θείο έρωτα και έστειλε πρέσβεις
να τον παρακαλέσουν να τον επισκεφτεί. Εαν όμως αρνηθεί να κάνει αυτό, τους πρόσταξε να κάνουν το ομοίωμα του σε ζωγράφο. Επειδή το γνώριζε αυτό Εκείνος, που γνωρίζει
τα πάντα και όλα τα μπορεί, πήρε ένα πανί και τοποθετώντας το στο πρόσωπο του, αποτύπωσε σ'αυτό τη μορφή του, και αυτό σώζεται μέχρι σήμερα।

Υγ Ευχαριστώ θερμά τον χριστιανό που μου έδωσε τα κείμενα αυτά, θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια απο τον ίδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails